2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Centenáriumi év a Szépművészeti Múzeumban - Bozóki András köszöntője a sajtótájékoztatón

2005. november 28.

Centenáriumi év a Szépművészeti Múzeumban

Beharangozó sajtótájékoztató 2005. november 28.

Dr. Bozóki András beszéde

Köszöntöm a sajtó munkatársait, Főigazgató urat és minden jelenlévőt!

Hadd kezdjem egy egyszerű, mégis sokatmondó történettel. A minap egy társaságban fültanúja voltam két fiatal beszélgetésének. Az egyik azt kérdezte a másiktól: "Voltál mostanában a Szépművészetiben? Te, az egy nagyon jó hely lett!"

Gondolom, Önök is érzik, mekkora elismerés ez. Igen, én azt szeretném, ha minden magyarországi múzeum ilyen "nagyon jó hely" lenne. Ahová jó bemenni, mondjuk mozi előtt, vagy inkább helyett, kortól, nemtől függetlenül, családdal vagy csak úgy egyedül. Mert bent nem zord falak várnak és élettelen csend, hanem izgalmak, színek, hangok, hangulat és nyüzsgés.

A Szépművészeti Múzeum itthon az elsők között lényegült át ilyen nyitott, látogatóbarát kult-hellyé, a közösségi lét egyik fórumává, amelyre a világ többi részén már számos példa akad. Az intézmény száz éves - azaz ebben a pillanatban még csak 99 - mégis bebizonyította, hogy képes a folyamatos megújulásra. Vezetői felismerték, hogy nem szentségsértés, ha egy múzeum a hagyományok és a magas szakmai színvonal megtartása mellett este tízkor jazz-zenével várja a látogatót. Aki a műélvezet mellett még egy jó kávét is felhörpinthet, ha úgy tartja kedve.

Hiszek abban, hogy a múzeumok vonzóvá, szerethetővé tétele az egyetlen lehetséges út. A kulturális kormányzat ezért indította el tavaly a 840 múzeumot érintő Alfa Programot, és az Európa Terv részeként ezért tette ingyenessé 24 állami múzeum állandó kiállításait. Az eredmény már most minden várakozást felülmúl: az érintett múzeumok látogatószáma az elmúlt fél évben 25 %-kal emelkedett. Az egynegyedével!

Nem kell Önöknek bizonygatnom, mennyit változott a magyar társadalomban a múzeumok általános megítélése. Önök is látták a kígyózó sorokat a Monet vagy a Négy évszázad francia festészetét bemutató kiállítás előtt, tanúi lehettek a hömpölygő tömegeknek a Múzeumok Majálisán vagy a Múzeumok Éjszakáján. Az elmúlt két évben megvalósult 15 nagykiállítást közel másfél millió ember látta! A tárlatok látogatása ma már nem egy "felsőbb kaszt", egy szűk elit kiváltsága, hanem egyre inkább közösségi élmény. Fiataloknak, családosoknak, nyugdíjasoknak, és a folyamatos akadálymentesítési beruházásoknak köszönhetően egyre több helyen a fogyatékkal élőknek is. Az akadálymentesítéshez kapcsolódik, hogy a múzeumi rekonstrukciókra, átépítésekre a jövő évi költségvetésben az ideinél félmilliárd forinttal több pénzt szánunk!

Van még valami, amiről beszélni kell. A Szépművészetinek főszerepe van abban is, hogy a világ művészetkedvelői többé nem állnak meg Bécsnél - a nemzetközi múzeum-térképre Budapest is felkerült. Monet, Giacometti, Miró, egyiptomi kopt művészet - ez a múlt. Tiziano, Goya, Van Gogh, Turner, Kandiszkij, Picasso - ez a közeljövő. A Szépművészeti bekerült a világ múzeumainak elitklubjába. Rendszeres "cserekereskedelmet" folytat a Louvre-al, a Tate Gallery-vel, a párizsi Picasso Múzeummal. Ha jól tudom, az egyik Tiziano remekművet a londoni National Gallery-ből szállították ide - a rendszerváltás óta ez a legértékesebb hazánkba érkezett műtárgy. A részleteket majd Főigazgató úr ismerteti, hiszen a centenáriumi év programjairól ő számol be. Egy-egy különleges kiállítás kedvéért tehát már a világ minden országából elzarándokolnak hozzánk a művészetszeretők. Önök is tudják, mit jelent ez a kulturális turizmus szempontjából.

A Szépművészeti Múzeum létrehozásáról az 1896-odik évi millenniumi törvény rendelkezett. Az elvárások szerint egy olyan épületet akartak, amely egyszerre monumentális és szerény, a műtárgyaknak méltó helye, de azokkal nem versenyez. Azóta majdnem egy évszázad telt el, és a Szépművészeti mindvégig megfelelt ezeknek a céloknak. Ám mára már túlnőtt önmagán. Szimbólum lett, úgy is mondhatnám, hungarikum. Mindannyiunké. A napokon belül induló centenáriumi eseményeken tehát lesz mit ünnepelnünk.

Köszönöm a figyelmüket!

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok