2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közzétették az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára jelölt újabb elemeket

2010. november 11.
Iráni szőnyegszövés, a pekingi opera, a francia gasztronómia és a horvát mézeskalácsosság is szerepel azok között, amelyek felkerülhetnek az UNESCO szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.
A két csoport összesen 51 jelöltjét kedden az ENSZ párizsi székhelyű szervezete hozta nyilvánosságra. Az UNESCO jövő heti, Nairobiba összehívott tanácskozásán dönt majd arról, mely jelentkezők kerülhetnek fel a listára. Idén négy földrész 31 országa nyújtotta be pályázatait. Negyvenhét jelöltet terjesztettek fel arra a listára, amely a világ közösségeinek kulturális szokásait, rítusait katalogizálja, négy jelölt pedig a sürgős védelmet igénylő szellemi kulturális örökség listájára pályázott a sürgős segítség reményében.
 
Spanyolország, Görögország, Olaszország és Marokkó közösen pályázott a mediterrán konyha felvételéért. Tizenegy ország - köztük az Egyesült Arab Emírségek, Belgium, Csehország és Mongólia - pedig a solymászatot mint élő hagyományt jelölte.
 
Kína a pekingi operát és a hagyományos kínai gyógymódot, az akupunktúrát terjesztette fel a listára. Peru két rituális tánccal, Mexikó a P'urhépecha térség hagyományos dalával, a Pirekuával és a tradicionális mexikói konyhával pályázott. A spanyolok többek között a flamencót ajánlották az emberiség szellemi kulturális öröksége részének.
 
A sürgős védelmet igénylő szellemi kulturális örökségként elismerésre három kínai és egy horvát pályázat érkezett. Az ázsiai ország a kilencmilliós lélekszámú muzulmán ujgur népesség rituális ünnepi ceremóniáját, a meshrepet, valamint a dzsunkák vízzáró válaszfalas technológiáját és a fába vésett betűkkel történő kézi nyomtatást jelölte. Horvátország a dubrovniki régióban két évszázados múltra visszatekintő, ám mára kihalóban lévő "ojkanje éneklés" megmentéséhez kért segítséget.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok