2023. december 5.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Emlékévek

2009. február 11.
Haydn-év 2009

140 rendezvény, 134 komolyzenei koncert, 30 külföldi sztárfellépő és zenekar, 13 városban országszerte és külföldön


2009-ben, halálának 200. évfordulóján, Joseph Haydn-ra emlékezik a világ, így Magyarország is. A zeneszerzőről szóló jubileum 2009-ben a legjelentősebb közép-európai emlékévnek ígérkezik, hiszen Haydn ma a legnagyobbra értékelt, muzikológusok által legintenzívebben kutatott zeneszerző, aki több mint 30, művészileg termékeny évet töltött Magyarországon.

A Haydn emlékév előkészítésének keretében sor került egy neves zenei, és kulturális szakemberekből álló Tanácsadó Testület összehívására, amely a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodájának koordinálásával valósítja meg a 2009-es év koncepciójának és programjainak összeállítását. A Haydn Tanácsadó Testület munkájában olyan jelentős szakemberek vesznek részt, mint a nemzetközileg elismert Haydn szakértő Prof. dr. Somfai László, a Bartók Rádió adófőszerkesztője Farkas Zoltán, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, dr. Batta András.

A Haydn-év 2009 programkoncepciója

A programok között mind a szakmai elit, a klasszikus zenét szerető közönség, és a fiatalok is megtalálják a számukra érdekes kapcsolódási pontokat. A jubileumi programot a Haydn témában, illetve az adott kor tekintetében érintett, kulcsfontosságú partnerek, egyéb kulturális intézmények, szervezetek programjavaslatai alapján alakította ki a Haydn Tanácsadó Testület. A Haydn-év 2009 eseményei által megismerhetővé válik Haydn egész munkássága, különös tekintettel a Magyarországon töltött időre, az Esterházy családra és a korra, amelyben Haydn élt és alkotott. A programoknak két fontos központja van: a Haydn életében kiemelkedő szerepet játszó fertődi Esterházy-kastély és a régió, illetve Budapest. Eszterháza az exkluzív koncert-kuriózumoknak ad helyet (Malcolm Bilson, Orchestra of the Age of Enlightenment, Mosaiques-vonósnégyes, Tomasini-vonósnégyes), míg Budapest a széles tömegeket megszólító kulturális események helyszíne: Haydn Maraton a Millenárison crossover koncertekkel.

Kastélykoncertek Eszterháza 2009
A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága úgy tekint a Haydn-évre, mint a Fertőd-Eszterházai kastély-együttes kulturális-művelődéstörténeti rehabilitációját szolgáló, részben az eddigi Haydn-hagyományokat megtartó és tovább vivő, részben pedig egy hosszú távú fejlesztési folyamat nyitányára, kiemelkedő állomására. A fókuszban tehát nem csak Joseph Haydn személye és életműve áll, hanem az európai rangú műegyüttes fejlesztésének bemutatása, és az építtető-mecénás Esterházy-család jelentőségének megismertetése is.

A 2009-es Haydn-évben kiemelt szerepet kap az Esterházy-kastély; a lenyűgöző barokk környezetben júliustól szeptember közepéig minden hétvégén különleges koncerteket hallgathatnak az ideérkező látogatók. Kiemelt szerepet szánunk a legfiatalabb zenészgenerációnak is a Haydn-év folyamán, így a 2008-ban útjára indított KLASSZ Tehetségek Program (amelynek célja, hogy frissdiplomás művészeink külföldi továbbtanulását támogassuk) fiatal versenygyőztesei töltik majd meg négy estén át a fertődi kastély termeit zeneszóval és fiatalos lendülettel. A Trio Duecento Corde mellett többek között énekesek, fuvolisták és csembalisták lépnek a közönség elé.

A Kastélykoncertek sorozat ismert fesztiváljai mellett új komolyzenei sorozatot is indul, Vendégségben Eszterházán címmel. A jeles évforduló alkalmával meghívtuk legfontosabb külföldi partnereinket, így a neves európai Haydn Fesztiválok mellett, a Visegrádi Országok komolyzenei fesztiváljai is eljönnek hazánkba, hogy együtteseikkel és a régiójukra jellemző kulturális programokkal, érdekességekkel mutatkozzanak be a fertődi Esterházy-kastélyban.

A nyár folyamán megismerhetjük többek között a Haydn-Biennale Vlaanderen-t, amely Belgium egyetlen, Haydn műveit rendszeresen bemutató fesztiválja, vagy a Köln mellett fekvő barokk stílusú Brühli-kastély fesztiválját, ahol évtizedek óta rendeznek koncertsorozatokat.

A magyarországi Haydn-év 2009 szervezői arra törekednek az évad folyamán, hogy a burgenlandi és nyugat-magyarországi régióba látogató turisták és Haydn rajongók autentikus helyszínen hallgathassák a világhírű komponista műveit, ezért szorosabbra fűztük a szálakat az eisenstadti Haydn Ünnepi Játékokkal, akik egy osztrák kamaraegyüttessel közösen érkeznek majd a fertődi kastélyba.

KLASSZ-MR Fesztivál
A KLASSZ-MR Fesztivál a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Iroda és a Bartók Rádió közös, 3 napos fesztiválja Eszterházán. A rendezvény egy nemzetközi kooperációban, az osztrák Haydn Ünnepi Játékokkal együttműködésben kerül megrendezésre. A koncerteket a Bartók Rádió (MR3) élőben közvetíti. Május 29-én a Concerto Armonico és Spányi Miklós műsora, 30-án Vashegyi György és az Orfeo Zenekar műsora hallható. Május 31-én a zeneszerző halának évfordulóján az Akademie für Alte Musik Berlin ad koncertet, ezt követi az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar fellépése Fischer Ádám vezetésével.

Külföldi magyar intézetek programjai
A Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája pályázatot hirdetett 10.000.000 Ft keretösszeg erejéig a Külföldi Magyar Intézetek számára kulturális programcsomagok benyújtására. A pályázat célja az volt, hogy külföldön is bemutatkozhassanak a Haydn-évhez kapcsolódó magyar produkciók. A pályázat iránt rendkívüli volt az érdeklődés, 13 Intézet nyújtotta be terveit, amelyekből 5 intézet: Berlin, London, Pozsony, Prága, Sepsiszentgyörgy kapott támogatást - a Haydn Tanácsadó Testület szakmai javaslatai alapján.


Közös osztrák-magyar projektek a Haydn-év keretében
A Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája tárgyalásokat folytat az osztrák és más külföldi (például: Haydn Festspiele Eisenstadt, Brühli Kastélykoncertek, Internationale Haydn-Biennale Flandern) partnerekkel a Haydn Evről. Az osztrák Haydn Ev felelőse a Joseph Haydn Burgenland GmbH. A tárgyalások eredménye számos közös program és együttműködés a marketing és pr terén.

A legfontosabb közös projektek Haydn halálának 200. évfordulójához (2009. május 31.) kapcsolódnak:

Fischer Ádám és az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar koncertje
Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Fischer Adám vezényletével "A teremtés" című oratóriumot adja elő a kismartoni Esterházy-kastélyban 2009. május 31-én, majd ezt követően Eszterházán lépnek fel, ahol többek között a híres "Búcsúszimfónia" is felcsendül majd.

World Creation Day
A Haydn-év legkiemelkedőbb rendezvénye május 31-e, Haydn halálának 200. évfordulója. Ezen a napon a világ koncerttermeiben, így Magyarország több nagyvárosában (Esztergom, Sopron, Balatonfüred, Pécs) és Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is felcsendül Haydn A teremtés című oratorikus műve. Az egész országot átfogó koncertsorozat ezúton kapcsolódik az osztrák kezdeményezésű nemzetközi projekthez, a World Creation Day-hez.

EBU közvetítések
Május 31-én az EBU (European Broadcasting Union) élőben közvetíti Eszterházáról az Akademie für Alte Musik koncertjét, az Orfeo Zenekar koncertjét felvételről, valamint az Academy of Ancient Music programját Kismartonból és egy bécsi koncertet is.

Haydn Maraton és az MTV
A Magyar Televízió is hozzájárul a közös osztrák-magyar együttműködéshez: május 31-én a Millenáris Parkban zajló Haydn Maraton közvetítése mellett a Televízió élő kapcsolással, bejátszásokkal jelentkezik Kismartonból is. A maraton keretében egész nap Haydn koncertek szólnak, a klasszikus zene keveredik más zenei műfajokkal, szimfonikus zenekarok, kisebb formációk, nagy egyéniségek lépnek fel, zenés gyerekprogramok szórakoztatják a legkisebbeket és a fiatalokat. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Millenáris rendezvényeit a 4-es, 6-os "Zene villamos" köti majd össze.

Kastélykoncertek Eszterháza 2009
Az eisenstadti Haydn Festival 2009. július 25-én vendégszerepel Fertődön, amelyet szeptemberben Eszterháza vendégszereplése követ Kismartonban. A közös osztrák-magyar koncerteket a szervezők együtt hirdetik, valamint közös kommunikációval szólítják meg az érdeklődőket.


Kazinczy Ferenc emlékév - a magyar irodalom és nyelvújítás vezéralakja születésének 250. évfordulója

A Nemzeti Emlékezet Program keretében a Kormány 1127/2003. (XII. 17.) számú határozatával a 2009. évet Kazinczy Ferenc emlékévnek nyilvánította. Kazinczy mintegy fél évszázadon keresztül volt a magyar kultúra egyik meghatározó személyisége, munkássága számos területet fog át, így kiválóan alkalmas a kultúra sokrétűségének felmutatására. Korának modernizációs dilemmái, megosztottságai sajátosan interferálnak napjaink kérdésfeltevéseivel, így az aktualizálás direkt szándéka nélkül is alkalmas ezek megjelenítése arra, hogy a ma emberéhez szóljon. Éppen ezért az évforduló kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a fókuszba a magyar nyelvet állítsuk és 2009-et a magyar nyelv éveként kezeljük.

Nyelv és kultúra, nyelv és társadalom szorosan összetartozik. A magyar nyelv évszázados fejlődése a valóságban folyamatos modernizációt jelentett. Történelmünk során az életmódváltások, társadalmi változások (nomád társadalom, vándorlások, letelepedés, a gazdasági változások, különböző kultúrákkal való érintkezés, együttélés stb.) a nyelvi megújulás sorozatát eredményezték. A magyar nyelv folyamatos fejlődése, átalakulása, a kor kihívásaihoz való alkalmazkodása minden esetben a társadalom gondolkodásának megújulását jelentette és jelenti ma is.

A nyelv fejlődőképessége a társadalom fejlődőképességének mércéje. Ezért fontos, hogy nem kizárólag nyelvünk múltjáról, sokkal inkább a magyar nyelv jelenéről és jövőjéről kell beszélnünk, miközben egy percig sem feledkezünk meg hagyományainkról.

Az év kiemelt programjai az Országos Széchényi Könyvtárban, a Petőfi Irodalmi Múzeumban és a Széphalmon működő Magyar Nyelv Múzeumában zajlanak majd. A Keressük a 25 legszebb magyar szót program országosan hívja fel a figyelmet a magyar nyelv szépségére, a nyelvápolás fontosságára. A Debreceni Egyetem nemzetközi tudományos konferenciát szervez, Magyartanárok Konferenciája lesz Tápiógyöngyén a Magyar Irodalmi Hagyományápolók szervezésében, májusban az iskolások Érsemjénből indulva a Kazinczy emlékhelyeket érintő Kazinczy emléktúrán vesznek részt. Számos nyelvi vetélkedő és verseny támogatását és tudományos rendezvények tartását segítik a pályázatok. A határainkon túl élő és magyart tanulni szándékozók számára az E-magyarul program, a Pécsi Tudományegyetem és a Balassi Intézet közös fejlesztésű e-learning oktató programja ad támogatást, emellett a külföldi kulturális intézetek és a külföldön magyar nyelvet oktató lektorok számos magyar nyelvet népszerűsítő kulturális és tudományos programot szerveznek.


Radnóti Miklós születésének 100. évfordulója

2009. május 5-én lenne 100 éves a 20. század nagyhatású lírikusa, Radnóti Miklós. Az év során számos program, esemény hívja fel a figyelmet az évfordulóra és a költő művészetére.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok