2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Múzeumpedagógiai Nívódíj 2008. évi díjazottjai

2008. október 18.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közgyűjteményi Főosztálya és a Múzeumok Mindenkinek Program Múzeumi Oktatási és Képzési Központja (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre) 2008. szeptember 29-én immáron hatodik alkalommal rendezte meg a Múzeumpedagógiai Évnyitót, melynek ebben az évben az Iparművészeti Múzeum adott otthont.

Hagyománnyá vált, hogy ez alkalommal kerül sor a Múzeumpedagógiai Nívódíjak átadására is. Ebben az évben, két kategóriában két-két díjat adtunk ki, ezzel ismerve el a 2007. október és a 2008. augusztus közti időszak legjobb múzeumpedagógiai kezdeményezéseit, illetve a fenti időszakban kiadott legszínvonalasabb múzeumpedagógiai kiadványokat. Emellett a Bírálóbizottság javaslatára két különdíj odaítélésére is sor került.

A Nívódíjat elnyert pályázókkal támogatási szerződést kötünk a nyertes intézmények 2009. évi múzeumi közművelődési programjának elindítása, illetve múzeumpedagógiai kiadványának megjelentetése céljából, amelynek keretében nívódíjanként 800.000 forinttal járulunk hozzá a következő évi fejlesztésekhez.

A pályázatra beérkezett kiadványok és dokumentációk egy-egy példányát a Múzeumok Mindenkinek Program Múzeumi Oktatási és Képzési Központja adattárában (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre) helyeztük el, ahol azok megtekintésre és tanulmányozásra az érdeklődők rendelkezésére állnak.

2008. évi nívódíjas számadatok

Pályázó intézmények száma: 22 (2007-ben: 11)
Ebből vidéki: 11 (2007-ben: 4)
Ebből budapesti: 11 (2007-ben: 7)
Beérkezett pályázatok száma: 34 (2007-ben: 22)
Határidőn túl érkezett pályázatok: 1

2008. évi nyertesek:

Legjobb múzeumpedagógiai kiadvány kategóriában:
  • Szépművészeti Múzeum (Budapest)
Pályázat tárgya: Picasso, Klee, Kandinszkij a svájci Rupf gyűjtemény remekművei - Családi füzet.
Részlet az indoklásból: "A kiállításhoz kapcsolódó foglalkoztató füzet innovatív összeállításáért és kimagasló színvonalú grafikai megvalósításáért, illetve a kiállított művek alapján született, az azokat feldolgozó "Palkó kertje" című meséért. A családi füzet műgyűjtést imitáló enteriőrjátéka pontosan kifejezi a kiállításon látható gyűjteményt létrehozó belső emberi késztetést."
Szerzők: László Zsófi és Turny Zoltán
  • Magyar Nemzeti Galéria (Budapest)
Pályázat tárgya: Vaszary János - Vezető a kiállításhoz középiskolások és családok számára; Zichy Mihály - A "rajzoló fejedelem" - Családi vezető.
Részlet az indoklásból: "A képi illusztrációkkal, magyarázó ábrákkal, különféle kiemelésekkel gazdagított komplex feldolgozás a különböző korosztályok számára is újabb információkkal egészíti ki a kiállításon látottakat, és érzelmileg is megragadja a nézőt. Önkéntelenül is személyes kötődések keresésére késztet. Az életérzés kifejezéséhez a füzetet kiegészítő kártyajáték is nagymértékben hozzájárul."
Szerzők: Büki Barbara és Róka Enikő (szerk.) (Zichy); Büki Barbara, Lindner Magdolna és Szücs György, Veszprémi Nóra (szerk.) (Vaszary).

Legjobb múzeumpedagógiai kezdeményezés kategóriában:
  • Blaskovich Múzeum (Tápiószele)
Pályázat tárgya: Botanikai tanösvény kialakítása műemléki környezetben, a Blaskovich Kúria természeti értékeit bemutató eszközök létrehozása
Részlet az indoklásból: "Komplex kezdeményezés a tápiószelei kúriamúzeum kulturális és természeti értékeinek együttes bemutatására, amely sok évi együttműködés révén valósulhatott meg. Ezek a partnerségek példaértékűek a múzeumok és más kulturális örökségi, természetvédelmi és ökológiai ismeretterjesztő civil és állami szervek közti együttműködésre. A diákcsoportok és a családdal érkező látogatók számára egyaránt hasznosítható tanösvény, kiállításvezető és memóriajáték, ill. természetvédelmi akadályverseny együttesen szolgálja a múzeum kiállításainak és a park élővilágának megismerését. A program népszerűsítésére szórólap készült, mely az iskolai kirándulások összeállításában segít a pedagógusoknak."
A program összeállítója: Gócsáné Móró Csilla és Vidra Tamás.
  • Miskolci Képtár - Városi Művészeti Múzeum (Miskolc)
Pályázat tárgya: ZeneMűTárgy című programfejlesztés és foglalkoztató füzet, és a Mi mu mu című internetes honlap
Részlet az indoklásból: "Két művészeti ág összekapcsolásáról, egy hangversennyel egybekötött alkotódélután megvalósításáról kaphatunk képet, amelynek célja, hogy a művészet könnyebb befogadására és értelmezésére hangolja a látogatót. A kezdeményezést jól átgondolt, rendkívül alapos, tetszetős kiadvány (CD és füzet) teszi teljessé. A múzeumpedagógiai műhely foglalkozásait módszertani szempontból is feldolgozó színvonalas internetes honlap megteremtése és gondozása, a folyamatos kapcsolattartás erőn felüli vállalkozás, feltétlen elismerésre méltó és hiánypótló a kortárs művészettel foglalkozó művészetpedagógiai terén."
Szerzők: Tuczai Rita és Éliás István

Múzeumpedagógiai különdíj
  • Mátra Múzeum (Gyöngyös)
Pályázat tárgya: A múzeumi közművelődési és múzeumpedagógiai tevékenység megújítása, és A föld mélyébe rejtett világ, illetve a Nyitott szemmel a múzeumban című foglalkoztató füzet megjelentetése.
Részlet az indoklásból: "Az Alfa-program támogatásával megújult múzeum és új állandó kiállításai jelentik az alapját a nagy lendülettel elindult kezdeményezéseknek múzeumi órák (természet- és társadalomtudomány) és táborok keretében. A foglalkozásokon az elméleti és gyakorlati elemek egyenlő arányban oszlanak meg."
Szerzők: Nagy Levente és Dr. Fűköh Levente
  • Koszta József Múzeum (Szentes)
Pályázat tárgya: Iskolabarát múzeum - Múzeumbarát iskola kezdeményezés
Részlet az indoklásból: A múzeum 2007. évi tevékenységében számos és rendkívül szerteágazó témakörökben valósultak meg időszaki kiállítások és ezek mindegyikéhez tartozott valamilyen múzeumi óra vagy diák-pályázat. Az intézmény kiváló példáját mutatta fel az egész éven átívelő, az iskolák, civil szervezetek és a múzeum közti együttműködésre alapozott, közösségi célokat szolgáló ismeretterjesztő múzeumi-közművelődési tevékenységnek."
A program vezetői: Csige Istvánné és Dr. Béres Mária.

A díjazottaknak gratulálunk és további magas színvonalú, sikeres szakmai munkát kívánunk!

Dr. Vígh Annamária sk.
főosztályvezető, OKM Közgyűjteményi Főosztály

Káldy Mária sk.
igazgató, MMP Múzeumismereti Oktatási és Képzési Központja, Szentendre
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok