2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Példátlan hiányosságokat tártak fel az Operaházban

By Andrew Bossi [CC-BY-SA-2.5 (www.creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], from Wikimedia Commons
A Magyar Állami Operaház Székely Bertalan termében kedd délelőtt sajtótájékoztatót tartott Horváth Ádám, az Operaház miniszteri biztosa, Skultéty László, a NEFMI gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára és Hardy F. Gábor, a Magyar Állami Operaház pénzügyeit és gazdálkodását átvilágító bizottság elnöke. A tájékoztató során megismerhettük az Operaházat átvilágító szakértői bizottság munkáját, mely szeptemberben kezdte meg munkáját.
2010. november 10.

Nemzetközi hárfaverseny Szegeden

A nyitókoncerttel hétfőn este megkezdődött a II. Nemzetközi Hárfaverseny Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban. A szombatig tartó művészeti seregszemlére tizenhét országból érkeztek résztvevők.
2010. november 9.

Lisztomania 2011 - Évfordulós programsorozat Burgenlandban

Lisztomania 2011 - Évfordulós programsorozat Burgenlandban (fotó: Kultúra.hu)
Lisztomania 2011 címmel rendeznek programsorozatot Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából jövőre Burgenlandban; a zeneszerző szülőfalujában, Raidingban (Doborjánban) 140 Liszt-kompozíció csendül fel az emlékévben. Már a 2009-es Haydn-évben is kitűnő volt az osztrák és magyar partnerek együttműködése - hangsúlyozta Helmut Bieler burgenlandi tartományi kulturális tanácsos, aki azt is kiemelte: rendkívül fontos számukra, hogy a tartományt mint Európa egyik kulturális központját tegyék ismertté.
2010. november 8.

Elhunyt Jakabné Zórándi Mária, a Táncművészeti Főiskola rektora

A Magyar Táncművészeti Főiskola mély fájdalommal tudatja, hogy Dr. Jakabné Dr. Zórándi Mária egyetemi tanár, a főiskola rektora, Harangozó-díjas táncművész, 2010. november 7-én elhunyt. Dr. Jakabné Dr. Zórándi Máriát a Magyar Táncművészeti Főiskola saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.
2010. november 8.

Új múzeumi törvény készül

Fotó: Pelsőczy Csaba (NEFMI)
Ahhoz, hogy a magyar múzeumi rendszer versenyképes maradjon a nemzetközi kulturális piacon, a törvényi szintű szabályozás újragondolására van szükség - jelentette ki Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára november 5-én, Szegeden.
2010. november 6.

Moholy-Nagy László műveit bemutató kiállítás nyílt Berlinben

fotó: epa
A fény művészete - ezzel a címmel mutatja be a közönségnek Moholy-Nagy László életművének jelentős részét a berlini Martin Gropius Bau. A kiállítással a fiatalon elhunyt sokoldalú művész mintegy "hazatér" a német fővárosba, hiszen Magyarországról történt emigrálása után, 1920-tól kilenc éven át Berlinben élt és alkotott. Ez az időszak meghatározó jelentőségű volt pályája szempontjából.
2010. november 5.

Országos Múzeumigazgatói Konferencia Szegeden

2010. november 5-6-án, három év után újra megrendezik az Országos Múzeumigazgatói Konferenciát Szegeden, a Csongrád megyei Móra Ferenc Múzeum szervezésében.
2010. november 4.

Szőcs Géza Párizsban tárgyalt a francia kulturális miniszterrel

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár 2010. október 28-án Párizsban megbeszélést folytatott Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszterrel a 2011-es magyar EU-elnökség kulturális prioritásairól.
2010. október 29.

Az Animáció Világnapja - Programok országszerte és Erdélyben

Nick Grabowski

Országszerte ingyenes filmfelvetítések, egy rendhagyó kiállítás, valamint a Versfilmek című animációs sorozat bemutatója várja a közönséget csütörtökön, az animáció világnapján.
2010. október 28.

Hervé-kiállítással kezdődik a Fotóhónap 2010 a Szépművészeti Múzeumban

Lucien Hervé: Szajna-part, Párizs, 1948 (Mai Manó Ház)
Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár és René Roudaut, Franciaország magyarországi nagykövete Lucien Hervé fotóművész száz művéből álló kiállítást nyitott meg október 27-én a Szépművészeti Múzeumban.
2010. október 27.

Elhunyt Benyhe János

Benyhe János (fotó: MTI)
Tragikus hirtelenséggel elhunyt szombaton Benyhe János költő, műfordító. A Magyar Írószövetség Arany János-díjainak átadására sietve az utcán összeesett, a mentők hiába próbálták újraéleszteni - jelentette be a díjátadó ünnepség elején Vasy Géza, a Magyar Írószövetség főtitkára.
2010. október 24.

Pro Cultura Hungarica díjat adott át Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár Fellbachban

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár az 1956-os forradalom 54. évfordulóján részt vett és beszédet mondott Pécs testvérvárosában, a németországi Fellbachban rendezett ünnepi megemlékezésen.
2010. október 23.

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár átadta az idei közművelődési és közgyűjteményi díjakat

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár átadta az idei közművelődési és közgyűjteményi díjakat

2010. október 22-én a Néprajzi Múzeum aulájában Szőcs Géza kulturális államtitkár átadta – dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nevében – a kiemelkedő teljesítményt nyújtó muzeológusoknak, könyvtárosoknak, levéltárosoknak és közművelődési szakembereknek a szakma legmagasabb kitüntetéseit.
2010. október 22.

A nemzeti erőforrás miniszter felmentette az Operaház főigazgatóját

Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter 2010. október 22-ei hatállyal visszavonta Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Szabó József Attila gazdasági igazgató magasabb vezetői megbízását.
2010. október 22.

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár Csontváry-kiállítást nyitott meg Isztambulban

Magányos cédrus (1907)
Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár október 20-án az isztambuli Pera Múzeumban megnyitotta a Csontváry-kiállítást. A kiállítás megrendezésére az Európa Kulturális Fővárosa 2010 programsorozat keretében, a Pécs és Isztambul közötti együttműködésnek köszönhetően került sor.
2010. október 21.

Köztársasági érdemkeresztet kapott Antal Nimród

Antal Nimród az Elhagyott szoba forgatásán (Fotó: Suzanne Tenner – © 2007 Screen Gems, Inc.)
Filmes munkásságának elismeréséül a Magyar Köztársasági Érdemkereszt kitüntetést vehette át Antal Nimród magyar származású amerikai filmrendező kedden este Los Angelesben.
2010. október 21.

Egyhetes program Varsóban az 56-os forradalom évfordulójára

Kerényi Grácia (Kultúra.hu)

Herczku Ágnes népdalénekes ünnepi szólóestjével kezdődik vasárnap Varsóban azon egyhetes programsorozat, amellyel az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeznek a varsói Magyar Kulturális Intézet szervezésében.
2010. október 18.

Az ős-Bánk bán kétszer az Operaházban

Erkel Ferenc (Rusz Károly metszete)
Erkel Ferenc 200. születésnapján, november 7-én koncertszerű előadásban hangzik el a Magyar Állami Operaházban a zeneszerző Bánk bán című operájának "ősváltozata". Az előző napra tervezett Erkel-gálaest helyett szintén ez a produkció lesz műsoron, akkora az érdeklődés.
2010. október 14.

Ezer éves a gyulafehérvári püspökség - Kiállítás és konferencia Budapesten

A gyulafehérvári Szent Mihály székesegyház (fotó: Kultúra.hu)
Kiállítást és konferenciát tartanak Budapesten a gyulafehérvári püspökség - később érsekség - ezer éves fennállásának alkalmából - közölte a szervező Teleki László Alapítvány; a kiállítást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek nyitja meg.
2010. október 12.

"Világunk, Európa" - A Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézete és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága közös pályázata

Világunk Európa
A sikeres pályaműnek láttatnia kell az olvasóval, mely értékek köré szerveződött és szerveződik az Európai Unió, történeti összefüggéseiben mutatva meg az országok és népek egymásra utaltságát, a szolidaritását erősítő alapokat, és mindazt, ami meghatározza a tagországok közös értékrendjét, politikáját, életét, gazdaságát és legfőképpen életérzését.
2010. október 12.

A Magyar Festészet Napja - Kiállítások országszerte és a határon túl

Csontváry Kosztka Tivadar: Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban, 1907 (fotó: kultura.hu)
Egyéni és csoportos kiállítások, performanszok és koncertek is várják az érdeklődőket a 9. Magyar Festészet Napja programsorozat keretében október 11. és 18. között több fővárosi, vidéki és határon túli kiállítóhelyen.
2010. október 11.

Halász János parlamenti államtitkár megnyitotta a Széchenyi világai kiállítást a Nemzeti Múzeumban

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum
Széchenyi István alakját államférfiként, magánemberként és az utókor emlékezetében élő mitikus személyiségként is feleleveníti a Magyar Nemzeti Múzeum október 9-től látogatható, több mint 400 történeti emléket felvonultató kiállítása.
2010. október 11.

Szőcs Géza kulturális felelős államtitkár nyitja meg az 57. Vásárhelyi Őszi Tárlatot

Idén 57. alkalommal kerül megrendezésre a Vásárhelyi Őszi Tárlat. Hazánk legnagyobb hagyományokra visszatekintő kortárs művészeti seregszemléjének megnyitó ünnepségére október 10-én, vasárnap 12 órakor kerül sor a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.
2010. október 8.

Öt magyar film a varsói filmfesztiválon

Császi Ádám Ünnep című munkájából
Kocsis Ágnes, Miklauzic Bence, Császi Ádám, Hajdu Szabolcs és Pejo Róbert filmjeit is műsorra tűzi a ma kezdődő varsói filmfesztivál, amely a legfiatalabb A-kategóriás nemzetközi filmünnep.
2010. október 8.

A magyar uniós elnökség prioritásairól tárgyalt Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár uniós vezetőkkel Brüsszelben

"Az Európai Uniót sokan csak gazdasági térnek tartják, de egy gazdasági tér sohasem lehet olyan tartós, mint egy spirituális tér - ennek kialakításában pedig a kultúrának és a művészeknek nagyon nagy szerepük van" - hangsúlyozta Szőcs Géza.
2010. október 7.

Győriványi Ráth György lett az Operaház főzeneigazgatója

Fotó: kultura.hu
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium engedélyével Győriványi Ráth György karmestert nevezték ki a Magyar Állami Operaház megbízott főzeneigazgatójának.
2010. október 7.

A ProArte Díj 2010 nemzetközi szekciójának meghívottja Magyarország

A ProArte Díj 2010 nemzetközi szekciójának meghívottja Magyarország

Szeptember 28-án, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumában bemutatták a Premio ProArte Nemzetközi díjat, melyet kreatív, kulturális projekteken dolgozó fiatalok nyerhetnek el. A ProArte Díj 2010 nemzetközi szekciójának idei meghívottja Magyarország. Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának helyettes államtitkára köszöntötte a sajtó képviselőit és a kulturális projekt olasz referenseit.
2010. szeptember 29.

Kiosztották az idei Múzeumpedagógiai Nívódíjat

A 2010-es Múzeumpedagógiai Nívódíj a 2009. október 1. és a 2010. augusztus 1. közti időszak legjobb múzeumpedagógiai kezdeményezéseit illetve legszínvonalasabb múzeumpedagógiai kiadványait díjazza.
2010. szeptember 27.

A magyar-lengyel kulturális együttműködés kiszélesítéséről tárgyalt Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár a lengyel parlament alelnökével

A magyar-lengyel kulturális együttműködés kiszélesítéséről tárgyalt Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár a lengyel parlament alelnökével
A magyar-lengyel kulturális együttműködésről tárgyalt hétfőn Budapesten Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár a meghívására Budapestre érkezett Jerzy Wenderlich szejm-alelnökkel és küldöttségével.
2010. szeptember 27.

Kulturális Örökség Napjai 2010 - elkészült szellemi örökségeink első nemzeti jegyzéke

Kulturális Örökség Napjai 2010 - elkészült szellemi örökségeink első nemzeti jegyzéke
A több mint 700 helyszínen zajló Kulturális Örökség Napjai 2010 rendezvénysorozatot Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nyitotta meg az Andrássy Egyetemen. Az ünnepélyes megnyitón Miniszter úr emellett kihirdette a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felvett elemeket is.
2010. szeptember 24.

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár átadta a Szép Ernő-jutalmakat

A Magyar Dráma Napján, szeptember 21-én Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár átadta a magyar drámaírók számára alapított Szép Ernő-jutalmakat.
2010. szeptember 22.

Meghalt Vígh Tamás

2010. szeptember 18-án elhunyt Vígh Tamás (1926-2010) Kossuth-díjas szobrászművész, Érdemes és Kiváló Művész, a Magyar Képzőművészeti Főiskola, majd Egyetem tanára, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja.
2010. szeptember 20.

Rákóczi-szobrot avattak Franciaországban

Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára szeptember 18-án részt vett II. Rákóczi Ferenc fejedelem szobrának avatásán a franciaországi Yerres-ben.
2010. szeptember 20.

Elhunyt Polgár László operaénekes

Nagy veszteség érte a magyar zenei életet – életének 64. évében, váratlanul elhunyt Polgár László operaénekes.
2010. szeptember 20.

Folytatódik a görög műkincsek vizsgálata

Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára Görögországban a 75. Szaloniki Nemzetközi Vásáron történt szeptember 11-12-ei látogatása során megbeszélést folytatott hazánk görögországi nagykövetével a Szépművészeti Múzeumban őrzött ógörög műtárgyak visszaadásának lehetőségeiről is. Ezzel kapcsolatban félreérthető hírek jelentek meg.
2010. szeptember 15.

Aláírták az első feltárási szerződést a régészeti örökség védelmét biztosító új rendszer szerint

Szeptember 8-án a Magyar Nemzeti Múzeumban írták alá az M43-as autópálya Makó–Csanádpalota közötti szakasza megépítésének próba- és megelőző régészeti feltárásáról szóló szerződést.
2010. szeptember 8.

A kormány új alapokra helyezi a régészeti örökség védelmének rendszerét

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum (www.hnm.hu)

Új alapokra helyezi a kormány a régészeti örökség védelmének rendszerét, mondta Kálnoki-Gyöngyössy Márton a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális helyettes államtitkára szerdán, a Magyar Nemzeti Múzeumban. A régészeti feltárások az átalakított rendszerben felgyorsulnak, költséghatékonyabbak lesznek, a beruházásokat sem lassítják le.
2010. augusztus 4.

Fitz József-könyvdíj

A Fitz József-könyvdíjat 1988-ban hozta létre az akkori Művelődési Minisztérium a Magyar Könyvtárosok Egyesülete közreműködésével.
2010. július 15.

Búcsú Hetey Katalintól

Hetey Katalin Kossuth-díjas szobrászművész 2010. április 25-én, hosszú szenvedés után elhunyt. Temetése május 20-án a Farkasréti temető Makovecz-termében lesz 14 óra 15-kor.
2010. április 27.

A kulturális örökség nem szorulhat határok,országhatárok közé

100419_104

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint közös kincsünk, a kulturális örökség nem szorulhat határok, országhatárok közé; határokon átívelő feladat az épített örökség, a műemlékek védelme. Ezt a tárcavezető a Műemléki Világnap alkalmából, a 150 éve született Möller István tiszteletére rendezett tudományos konferencián mondta hétfőn, Budapesten.
2010. április 19.

Elhunyt Popper Péter pszichológus, egyetemi tanár

Popper Péter (fotó: MTI)
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium mély megrendüléssel értesült arról, hogy életének 77. évében pénteken elhunyt Popper Péter hazánk egyik legnépszerűbb pszichológusa. Hiller István részvétét nyilvánította Popper Péter hozzátartozóinak.
2010. április 16.

Hiller István átadta a Kultúra Magyar Városa címeket

Fotó: Gordon Eszter

A Kultúra Magyar Városa cím öt év alatt olyan tradícióvá vált, amely elismeri az elődök tevékenységét, ugyanakkor felhívás az utódoknak a folytatásra - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter az átadó ünnepségen. A címet idén Eger, Győr, Vác és Ráckeve nyerte el.
2010. április 13.

Elhunyt Ádám Ottó rendező, színigazgató

Elhunyt Ádám Ottó rendező, színigazgató; a Kossuth- és Jászai Mari-díjas művészt életének 82. évében pénteken érte a halál. Ádám Ottót az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti. Temetése 2010. április 21-én 11 órakor lesz a Farkasréti Zsidó Temetőben.
2010. április 13.

Eger, Győr, Vác, valamint Ráckeve lett A Kultúra Magyar Városa idén

Eger
A Kultúra Magyar Városa címet idén a "Megyei jogú városok" kategóriájában Eger és Győr, a "Tízezer lakosúnál nagyobb városok" kategóriájában Vác, míg a "Tízezer lakosúnál kisebb városok" kategóriájában Ráckeve nyerte el. Az ünnepélyes díjátadó 2010. április 13-án lesz a Művészetek Palotájában.
2010. március 30.

Középkori okleveleket digitalizált az Országos levéltár

Fotó: Gordon Eszter
A modernizáció, a magyar középkor egy jelentős részének digitalizálása mutatja a fejlődést, de nem írhatja felül a klasszikus tudást; a kettő együtt él - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a középkori oklevelek internetes adatbázisának átadó ünnepségén hétfőn, a Magyar Országos Levéltárban.
2010. március 29.

Elhunyt Kass János

2010. március 29-én, életének 83. évében Budapesten elhunyt Kass János Kossuth-díjas magyar grafikus, szobrász, bélyegtervező. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Kass Jánost saját halottjának tekinti. Temetése 2010. április 16-án, pénteken 14.15-kor lesz a Farkasréti temető Makovecz-termében.
2010. március 29.

Hiller István miniszteri elismerő oklevelet adott át az 55 éves Mecsek Táncegyüttesnek

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter miniszteri elismerő oklevelet adott át az 55 éves Mecsek Táncegyüttesnek pénteken, Európa Kulturális Fővárosában, Pécsett. A „Sörény lábbal, víg orcával” című est díszvendégei Claudia Schmied, az Osztrák Köztársaság oktatási, művészeti és kulturális minisztere, valamint Sebestyén Márta előadóművész voltak.
2010. március 27.

Hiller István: a kultúra és a tudomány Magyarország legvonzóbb arca

A dán koronahercegi pár fogadása a Ludwig Múzeumban
A kultúra, a tudomány Magyarország legjobb és legvonzóbb arca, s erre az arcra a 30 éves Budapesti Tavaszi Fesztivál sajátos színt varázsol, olyan színt, amelyre, aki ránéz felvidul – hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a fesztivál megnyitó ünnepségén pénteken, a Ludwig Múzeumban. A Budapesti Tavaszi Fesztivál idei díszvendége Dánia.
2010. március 19.

Hiller István: a Sajtófotó Kiállítás a magyar sajtófotó-kultúra legjavát mutatja be

Fotó: Gordon Eszter
A Sajtófotó Kiállítás a magyar sajtófotó-kultúra legjavát tárja a közönség elé; a termés számossága és színvonala azt mutatja, hogy ezek a fotók kiemelkednek az átlagból – hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a XXVIII. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitó ünnepségén csütörtökön, a Magyar Nemzeti Múzeumban.
2010. március 18.

Öt éves a Művészetek Palotája

Fotó: Gordon Eszter
Március 15., a nemzeti ünnep előestéjén ünnepi gálaestet tartottak a Művészetek Palotájában (Müpa), amely öt évvel ezelőtt, 2005-ben ezen a napon nyílt meg hivatalosan. Az alkalomból Hiller István oktatási és kulturális miniszter Kiss Imre vezérigazgatónak a Magyar Kultúra Követe elismerést nyújtotta át, és 12 kitüntetést adott a Müpa munkatársainak.
2010. március 15.

Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat

Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat
Sólyom László köztársasági elnök március 15-e alkalmából Kossuth- és Széchenyi-díjakat adott át a Parlamentben.
2010. március 15.

Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetések

Fotó: Gordon Eszter

A nemzeti ünnep alkalmából odaítélt elismeréseket Sólyom László államfő Bajnai Gordon miniszterelnök és Katona Béla, az Országgyűlés elnöke társaságában nyújtotta át.

2010. március 15.

Állami és művészeti díjakat adtak át március 15-e alkalmából

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a nemzeti ünnep alkalmából kulturális kitüntetéseket adott át vasárnap a Szépművészeti Múzeumban.

 
2010. március 14.

Átadták a Kiváló- és Érdemes Művész, valamint a Babérkoszorú Díjakat

Fotó: Gordon Eszter
Március 15-e, a nemzeti ünnep alkalmából Kiváló- és Érdemes Művész Díjakat, valamint a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja Díjat adott át Molnár Csaba kancelláriaminiszter, a Művészeti Díj Bizottság elnöke és Hiller István oktatási és kulturális miniszter szombaton Budapesten.
2010. március 13.

Elhunyt Tordai Zádor Kossuth-díjas író, filozófus

Életének 86. évében elhunyt Tordai Zádor Kossuth-díjas író, a filozófiai tudományok doktora. Tordai Zádort az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti. Temetése 2010. április 1-én 12 óra 45-kor lesz a Farkasréti temető Makovecz-termében.
2010. március 12.

Elhunyt Szilágyi Dezső bábművész

2010. március 8-án, életének 88. évében Budapesten elhunyt Szilágyi Dezső Kossuth-díjas bábművész, író, az Állami Bábszínház egykori legendás igazgatója. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Szilágyi Dezsőt saját halottjának tekinti. Temetése március 30-án, 14.15-kor lesz a Farkasréti temető Makovecz-termében.
2010. március 9.

Ágai Karola temetése

A 2010. február 22-én, 83 éves korában elhunyt énekművészt március 18-án búcsúztatják. A Kossuth-díjas operaénekest az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
2010. március 4.

225 millió forintból újult meg a csepeli Nagy Imre Általános Művelődési Központ

Fotó: Gordon Eszter
A csepeli Nagy Imre Általános Művelődési Központ csaknem 225 millió forintból újult meg, és ez nem valósulhatott volna meg pusztán hazai költségvetésből, kellett az Európai Unió támogatása is - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter az intézmény felújítás utáni átadó ünnepségén. A tárcavezető miniszteri elismerő oklevelet adott a Nagy Imre Általános Művelődési Központnak.
2010. február 24.

Évente egy milliárd forint jut a Márai Program megvalósítására

Zentai Péter László, Hiller István és Harsányi László (fotó: Gordon Eszter)
A 2010-ben induló Márai Program célja a magyar olvasáskultúra fejlesztése, a nemzeti kultúrkincs megőrzése és széles körű hozzáférhetővé tétele a hazai és a határon túli könyvtárakba történő célzott eljuttatása révén - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Márai Programról szóló sajtótájékoztatón.
2010. február 22.

Elhunyt Ágai Karola

Ágai Karola (fotó: MTI)
Meghalt Ágai Karola, a Magyar Állami Operaház örökös tagja; a Kossuth-díjas énekművészt hétfő hajnalra virradóra, életének 83. évében érte a halál.
2010. február 22.

Hiller István: a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet a "jövő háza" lesz

A bukaresti magyar intézet új épülete
A Bukaresti Magyar Kulturális Intézet nem csak a magyar-román kapcsolatokra lesz hatással, hanem a „jövő háza” lesz – hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter az új épületbe költözött Bukaresti Magyar Kulturális Intézet átadó ünnepségén. A tárcavezető péntek este nyitja meg az intézetben a Mediawave Bukarest című kiállítást.
2010. február 19.

Miniszteri elismerő oklevelet kapott Foky Ottó

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter miniszteri elismerő oklevelet adományozott a Tévé Maci, Misi mókus, Makk Marci és Mirr-Murr kandúr atyjának, Foky Ottó Munkácsy-díjas animációsfilm-rendezőnek életműve elismeréséért szerdán Budapesten. A bábanimáció mesterének egy hete zárult Mirr-Murral és barátaival című kiállítása a következő hetekben országos turnéra indul; a grafikusmester terveit, vázlatait, rajzait és mesehőseit számos vidéki városban bemutatják.
2010. február 17.

Megszületett a Magyar Mozgókép Közalapítvány 2013-ig szóló állami támogatását biztosító megállapodás

Fotó: Gordon Eszter
A Magyar Mozgókép Közalapítvány mint a mozgókép mecenatúra fő letéteményese jó rendszer, bár jobbítható, alapjaiban megfelel az érdekeknek, felesleges felváltani- hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn a 41. Magyar Filmszemle díjátadó záróünnepségén.
2010. február 9.

A kétszázezredik látogatót köszöntötték a Szépművészeti reneszánsz tárlatán

Fotó: Gordon Eszter
Egy 15 éves dunaszerdahelyi diák, Bodnár Zsófia lett a 200 ezredik látogató a Szépművészeti Múzeum Botticellitől Tizianóig című, vasárnapig látható tárlatán. A lányt Hiller István oktatási és kulturális miniszter mellett Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója köszöntötte hétfőn délután.
2010. február 8.

Elhunyt Taub János

A rendező, színészpedagógust az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti. Temetése 2010. február 10-én lesz az Óbudai zsidó temetőben.
2010. február 5.

Ujfalussy József zenetudóst február 19-én búcsúztatják

Ujfalussy József Kossuth-, Széchenyi- és Herder-díjas zenetudóstól február 19-én vesznek végső búcsút a budapesti Farkasréti temető Makovecz-termében. Az MTA egykori alelnökét, akit az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekint, a református egyház szertartása szerint búcsúztatják.
2010. február 5.

Schneider Márta: a Degas-tól Picassóig című kiállítás is az egyik legsikeresebb magyarországi tárlatnak ígérkezik

Fotó: Gordon Eszter
Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára szerint a Szépművészeti Múzeumban csütörtökön nyíló Degas-tól Picassóig - Francia mesterművek a moszkvai Puskin Múzeumból című kiállítás is az egyik legsikeresebb magyarországi tárlatnak ígérkezik. Ezt a szakállamtitkár a tárlat megnyitó ünnepségén mondta.
2010. január 28.

Kitüntetések a Magyar Kultúra Napján

Fotó: Gordon Eszter
A Magyar Kultúra Napja alkalmából Hiller István kitüntetéseket adott át a Szépművészeti Múzeumban rendezett ünnepségen. Az oktatási és kulturális miniszter ünnepi beszédében – egyebek mellett – kiemelte: a kultúra leglényegesebb vonása az értékőrzés és az értékteremtés. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a kulturális politikának mindig meg kell találnia az együttműködés lehetőségeit.
2010. január 22.

Hiller István átadta a Magyar Kultúra Követe címeket

Hiller István átadta a Magyar Kultúra Követe címeket
A Magyar Kultúra Követei 2010-ben: Eszenyi Enikő Kossuth-díjas színművész, rendező, Forgács Péter médiaművész, képzőművész, független filmes, Juliet Kinchin művészettörténész, egyetemi oktató, Kobayashi Ken-Ichiró karmester, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, zeneszerző, Tarr Béla filmrendező, forgatókönyvíró.
2010. január 21.

Hiller István üvegmozaik falképet adott át

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere átadták Hartung Sándor festőművész Mélység és magasság című üvegmozaik falképét szerdán a Pesterzsébeti Uszodában.
2010. január 21.

Elhunyt Vekerdi László Széchenyi-díjas irodalomtörténész

Elhunyt Vekerdi László József Attila és Széchenyi-díjas irodalomtörténész. A tudóst 2009. december 27-én, életének 86. évében érte a halál. Vekerdi Lászlót az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti. Temetése 2010. január 27-én 11 órakor lesz a Farkasréti temető Hóvirág utcai ravatalozójában.
2010. január 11.

Pécsett megnyílt az Európa Kulturális Fővárosa program Fotógaléria

Fotó: Gordon Eszter
Hatalmas érdeklődés kísérte a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat megnyitóját vasárnap a baranyai megyeszékhelyen, amely Bajnai Gordon kormányfő szavai szerint most nagy betűkkel felkerül Európa kulturális térképére.
2010. január 11.

Mától Pécs Európa Kulturális Fővárosa

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint Pécsnek Európa kulturális fővárosaként kultúrák találkozóhelyének, kézfogásának kell lennie. Ezt a tárcavezető a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat megnyitó ünnepsége alkalmából rendezett sajtótájékoztatón mondta vasárnap.
2010. január 10.

Vasárnap kezdődik a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat

Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa
Két nap múlva hivatalos megnyitó ünnepség keretében kezdetét veszi a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, melyen köszöntőt mond Bajnai Gordon miniszterelnök, Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Páva Zsolt Pécs Megyei Jogú Város polgármestere. A közönséget ebben az évben 350 kulturális program, mintegy 100 civil és további 80-100 regionális társprogram várja a baranyai megyeszékhelyen és a környező településeken.
2010. január 8.

Európa Kulturális Fővárosa: Pécs átvette a stafétabotot Linztől

Fotó: Hungarofest
Linz és Pécs közös fellépése azt is bizonyítja, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program és progresszív szellemi mozgalom lényege – az egymás kultúrájának megismerésén túl – az összefogás. Mindez pedig példamutató formája a nemzetek közti párbeszédnek – hangsúlyozta Balogh Gyula, az Oktatási és Kulturális Minisztérium koordinációs szakállamtitkára azon a Bécsben rendezett csütörtök esti ünnepségen, amelyen Pécs átvette a stafétabotot az ausztriai Linztől.
2010. január 8.

A kulturális tárca idén is támogatni kívánja a Weöres Sándor Színházat

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium kiemelt jelentőségűnek tartja a szombathelyi Weöres Sándor Színház működését, és - a jogszabályok betartásával - igyekszik forrást biztosítani a teátrum működésére 2010-ben is.
2010. január 8.

Esterházy-ősbemutatóval zárul a Haydn-év

Fotó: Gordon Eszter
Esterházy Péter Harminchárom változat Haydn-koponyára című darabjának péntek esti ősbemutatójával ér finisébe a Haydn-év. A zeneszerző halálának 200. évfordulója előtt tisztelgő eseményekre csaknem 40 ezren voltak kíváncsiak Magyarországon.
2009. december 16.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok