2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Felhívás az Országos Könyvtári Kuratórium tagjainak jelölésére

2004. július 1.

Az Országos Könyvtári Kuratóriumról szóló 165/1999. (XI.19.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdésében foglaltak alapján a kuratóriumi tagok jelölési rendje a következő:

1., A jogszabályok értelmében a Kuratórium az Országos Széchényi Könyvtár és a Könyvtári Intézet irányításában közreműködő konzultatív testület. Javasoljuk figyelembe venni a jelölés során azt, hogy a két intézmény tevékenysége révén a Kuratórium véleménye, javaslata a könyvtári rendszer egészére kiható tényező lehet. A Kuratórium 9 tagból áll, akiket a miniszter a jelöltek közül bíz meg.

2., A rendelet felsorolja hogy kik jelölhetők a Kuratórium tagjának, ez ajánlás arra, hogy milyen könyvtárhasználói szempontok megjelenítése célszerű a testületben. A következő területek könyvtárhasználó képviselői jelölhetők:

- a tudományos kutatás,

- a felsőoktatás,

- a gazdasági élet,

- a könyvtárak,

- a könyvtári területen működő országos szakmai szervezetek, továbbá

- az Országos Széchényi Könyvtár könyvtárhasználói.

Célszerű, hogy a jelöltek az Országos Széchényi Könyvtár használói közül kerüljenek ki, hiszen ők rendelkeznek ismeretekkel a könyvtár tevékenységéről. A könyvtár és a Könyvtári Intézet meghatározó szerepet tölt be a könyvtári rendszerben, ezért fontos, hogy az elsőként felsorolt szempontok mellett a könyvtárak képviseletét a szakmai szervezetek megjeleníthessék a kuratórium tevékenységében.

3., Csak olyan személy jelölhető a Kuratórium tagjának, aki a jelöléséhez hozzájárult. Ebből következően, mielőtt bármelyik jelölésre jogosult a jelölését beküldené, előbb be kell szereznie a jelölt hozzájárulását és ezt írásban csatolni kell a jelöléshez.

4., Az OSZK, illetve a Könyvtári Intézet dolgozója nem jelölhető.

5., Jelölésre jogosult szervezetek a következők:

- a könyvtári területen működő országos szakmai szervezetek,

- az OSZK és

- a Könyvtári Intézet.

Az országos szakmai szervezeteknek a jelöléssel együtt be kell nyújtaniuk alapító okiratukat és a bírósági nyilvántartásba vételt igazoló határozatot, amelyek alapján a szervezet könyvtári területen való működése és országos jellege megállapítható.

6., A jogszabály nem határozza meg, hogy egy-egy jelölő szervezet hány személyt jelölhet. A kormányrendelet 3. § (6) bekezdése úgy rendelkezik, hogy a jelölésre jogosultak több személyre is tehetnek javaslatot. A jelölésre jogosult szervezetek jelölhetnek akár 9 főt is, de több szervezet együtt is jelölhet személyeket a Kuratóriumba.

7., A jelöltek nevét, tevékenységét, elérhetőségét és jelölésük rövid indokolását, a jelöltek írásban adott hozzájárulását, az 5. pontban említett dokumentumok másolatát, továbbá a közös jelölésre vonatkozó nyilatkozatot az alábbi címre kell beküldeni:

Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma

KönyvtáriOsztály

Bp 7. Pf. 219. 1410

A jelölési határidő: 2004. március 30.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok