2024. március 2.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bozóki András: kulturális miniszter (HVG - Portré)

2005. február 16.

"Emlékszem, gyakran terítettem ki és tanulmányoztam a világtérképet, mert nagyon vágytam világot látni. Ezért szerettem volna sportújságíró lenni, mert ők utazhattak" - kezdi változtatni akarásainak első zsengéivel a politikai múltjának pikantériájával és kinevezésének váratlanságával még a kormánypártokat is sokkoló, 46 éves új fő-államszolga. Csakhogy az Elektromos sporttelepre küldték ki tudósítani, "ahol mállott a vakolat és borzalmas körülményeket találtam. El is ment egyből a kedvem". Szerencsére volt más irányú előképzettsége is: "a Kodály-módszert tanultuk a Marczibányi téri zenei általánosban és minden évben felléptünk a Zeneakadémián." A Petőfi gimnáziumban szerzett érettségi után mégis a jogi egyetemre jelentkezik, amellett tanul szociológiát is, 1983-tól pedig már az ELTE-n tanársegédként folytatja. Mindeközben Szabó Miklós történész a demokratikus ellenzék által is életben tartott házi szemináriumain is felbukkan, a rogyadozó rezsim azonban már nem elég erős, hogy emiatt kitessékelje a jogszociológia tanszékről. Pedig Bihari Mihály invitálására még az első lakiteleki találkozón is ott van, igaz, utóbb mégis a népnemzeti reformerek által onnan távoltartott Hálózathoz csatlakozik. Ám még náluk is "radikálisabb, provokatívabb társaságra vágytam", így lép be 1988 júniusában a Fideszbe - ám egy darabig SZDSZ-tag is. 1989 nyarán azonban már egyértelműen a Fidesz képviseletében ül le a rendszerváltó Nemzeti Kerekasztalhoz, ahol - alkatának megfelelően - a politikai átmenet erőszakmentességének garanciáival foglalkozó munkabizottságban pörög. Oly meggyőzően, hogy 1990-ben a Fidesz szóvivője és választási kampányának egyik arculattervezője lesz, a Magyar Narancs szerkesztőjeként pedig egyre ismertebb publicista. Az első nagy Fidesz-kanyar nyomán 1993 végén ő is kiszáll és némi politikai csömörrel a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) politikatudományi tanszékének docense s számos külföldi egyetem rendes oktatója lesz. Szakmai beágyazottságát a Magyar Szociológiai Társaság tagsága, illetve a Magyar Politikatudományi Társaság elnöksége jelzi. 2003-ban felfedezik a baloldalon, így lesz előbb Medgyessy Péter, majd Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki tanácsadója, és innen lép most Hiller úr hűlt őrhelyére, a politikai frontvonalba.

"A jogi karon két jó focicsapata is volt az évfolyamnak, én a Nota benét, Áder János az Energiát erősítette. Játszunk ma is" - jelzi, hogy a történelmi változások sem tántorították el a valamikori Fidesz-hobbitól. Rugdosódni azonban mostanában másfelé indul budai lakásából, ahol pszichológus-pedagógus feleségével és fiaival, az elsőéves joghallgató Bencével, valamint a harmadikos gimnazista Marcellel kell feldolgozniuk a hirtelen felemelkedést.

- Ma is Fidesz név alatt politizáló egykori társai szemmel láthatóan se nyelni, se köpni nemigen tudtak kinevezésének hírére. Nyilvánosan. És privátim? Gratuláltak, vagy nehezteltek, mondván: "eladtad magad"?

- Az egykori Fideszesek sorra gratuláltak. De nemcsak ők: százával jöttek az e-mailek és az sms-ek. A mai Fideszesek nem reagáltak. Azazhogy tévedek: a Sorstalanság díszbemutatóján összefutottam Áder Jánossal és ő gratulált.

- Nem figyelmeztette egy füst alatt, hogy vigyázzon: nehogy a Gyurcsány-féle meglepetés-politizálás eszköze legyen? Vagy önnek még így is megérné, mivel oly nagy ívű kultúrpolitikai elképzelései vannak?

- Kétségkívül izgat a feladat. Persze nem az, hogy politológiailag elemezzem a magam helyzetét: csavar vagyok-e a gépezetben vagy valami más. Még akkor se, ha valószínű, hogy a miniszterelnök talán valóban meglepetésre is törekedett, és nyilván olyasvalakit képzelt el, aki képes szélesebb szavazóbázist is megszólítani. Ha el tudnék vonatkoztatni saját személyemtől, még azt is mondhatnám, jó húzás voltam. Ehelyett viszont rögtön elkezdtem gondolkodni azon, mit lehetne tenni.

- Na, erről már sokat kérdezték, és még fogják is. Bennünket inkább az izgatna, hogy bár a nagy változások idején mindig ott volt a történések fókuszában, miért nem vállalt soha hatalommal is járó funkciókat? És mi változott most?

- Hát, ahogy most mondják, kezdek csak belegondolni, hogy tulajdonképpen tényleg bekerültem a hatalomba!? Mert a habitusom valóban inkább szemlélődő, megfigyelő. Tényleg nem tartozom a bozótharcos típusok közé.

- Miért szállt be mégis? Pláne azon szocik közé, akik közül sokakat Narancsos újságíró korában rendesen elküldött a levesbe...

- Nemcsak a Fidesz változott sokat, a szocialisták is másmilyenek voltak a kilencvenes évek elején. De koalíciós kormány minisztere vagyok. Az is tény, hogy a döntésemben nem kis szerepet játszottak az előző ciklusban történtek.

- Meglep: a Fidesz hajszolta volna a szoclib karokba?

- A 2002-es kampány valóban hidegzuhanyként ért. Orbán beszéde a két forduló között a Testnevelési Egyetemen felépítésében, dramaturgiájában mussolinista volt. Hozzájött az újraszámoltatás, a hídlezárás, amire már azt mondtam, hagyjanak békén, hogy belemásznak a mindennapi életembe. Akkor éreztem először, akár tenni is tudnék, hogy ez még egyszer ne fordulhasson elő.

- Utána azonban még csak háttérmunkát vállalt. Mi húzta most a rivaldába? Csak nem a miniszterelnök személyisége? Hiszen kritikusai szerint ő nem más, mint Orbán Viktor szocialista változata...

- Én Gyurcsányban azt a tehetséget véltem felfedezni, mint annak idején a fiatal Orbánban. De tizenöt évvel érettebben.

- Akit annak idején - amikor erre esélyt adott volna - kikosarazott. Nem úgy Gyurcsány urat. Akiről gyakran mondják, egy már-már klasszikus jobbközép mondást idézve, nem azonos "a rettenetes tagság"-gal. Erre nem gondolt? Hiszen nemrég még sajtóriposztozott is Kovács exelnökkel...

- Azt már tisztáztuk, elnézést kértem tőle. Mire ő azt mondta, amikor megtudta, hogy én vagyok a jelölt, egyből támogatott. Csak remélhetem, hogy a többi szocialista képviselővel is így áll a dolog.

- Szép, tartalmas reménykedésnek nézhet elébe: annak idején adott rendesen a hatalomba került és ott ma is sűrűn előforduló ex-KISZ-es ifjaknak. Élükön a most már miniszter kollégájává lett Kiss Péterrel, akit anno még BIT-burger Kingnek is nevezett... Volt már ez ügyben mea culpája?

- Természetesen megjelentem az MSZP elnökségi ülésén, ahol ott volt Gyurcsány, Lendvai Ildikó, Molnár Gyula, Kiss Péter, Vadai Ágnes, Szekeres Imre, Újhelyi István és a többiek, az ülést pedig Hiller István vezette, ám amikor körülnéztem, többségében csillogó szemeket láttam és kedvességet tapasztaltam. Egyöntetűen támogattak. Bevallom, kerestem Kiss Péter tekintetét is. Utána odamentem hozzá, és mondtam: "talán néhány cikkemmel megbántottalak, kérlek, tekintsük történelemnek." Ebben maradtunk.

- Választhatunk: vagy naiv, vagy okos. Pszichológus felesége analizálta már? Például az ön eddigi, sajátos "kint is vagyok, bent is vagyok" viselkedésmódját.

- Azt nem, de beszélgettünk erről. Mert valóban megfigyelhető bennem ez a kettősség, a megfigyelő és a cselekvő ember együttléte. Ami pedig a miniszteri felkérést illeti: a családomban mindenki lelkesedett és bíztattak, hogy vállaljam. Én voltam a leginkább kétkedő.

- És a fiúk? Nem őrültek meg a gondolattól, hogy most majd kádergyerekek lesznek?

- Dehogy: az értelmiségi politizálásban nőttek fel. Hogy ott van nálunk Tamás Gazsi, Heller Ágnes, Gombár Csaba, és nem másról, a politikáról beszélgetünk. Ugyanakkor csak remélni tudom, hogy Bence valóban ügyvéd akar lenni. A még gimnazista Marcell pedig egyelőre gördeszkázik és egy rock-zenekarban játszik.

- Azért majd csak megnézik néha a tévében. Tényleg, gondolkodott már azon, hol szeretne ülni a parlamenti patkóban - ha egyáltalán lesz ebben választási lehetősége?

- Nem hiszem, hogy választhatnék, de azon már morfondíroztam, melyik lenne a jobb hely: ha a fideszesekkel farkasszemet nézek, vagy ha éppen mögöttem ülnek, és "a tarkómon érezhetem jeges leheletüket"?

- Ha már jeges lehelet: a kölcsönösen megtett út hosszát jelzi, hogy perben áll Orbán Viktorral.

- Én csupán Debreczeni József közismert Orbán-könyve alapján mondtam, hogy közpénzből magánpénz lett. Erre meglepetésemre beperelt. Holott ezt Debreczeni pontról pontra kimutatja. Ráadásul azért sem értem, mert a könyv végén van egy hosszabb interjú Orbán Viktorral, ahol ő maga nyilatkozza, hogy ez a legkorrektebb könyv, amit róla írtak. Az ügy még lezáratlan. Egy érdekessége azonban máris van: Orbánt ma az képviseli, aki anno a kerekasztal-tárgyalásokon vele szemben ülve az MSZMP-t képviselte. Nyilván akkor figyelt fel a tehetségére...

- Látjuk, maradt azért valami a Narancsos epéből. De most már el is kell szenvednie. Például a miniszteri parádés-kocsi miatt. És mi lesz a privát kocsival? Néha majd tülköl egy picit?

- Két Opel Astránk van, egy 11 éves régi, a másik kétéves. Utóbbit a feleségem vezeti, az idősebbet a nagyfiam. Mert én eddig a 8-as busszal és a 2-es villamossal jártam a CEU-ba.

- Ne szégyellje, újabban Orbán úr is vonaton jár tájolni. Ön mennyire lesz országjáró? Vagy csak folytatja Hiller úr nagyvonalú budapesti és külföldi akciózását?

- Lesznek ezután is szép tárlatok itthon és lesz még az idén oroszországi magyar évad. Én viszont hozzátenném ehhez a magam "kultúrát vidékre" elképzelését, ami mögött az a szociológusi remény áll, hogy vidéken talán kevesebb pénzből is nagyobb eredményeket lehetne elérni. Miért ne lehetne finanszírozni például egy színvonalas koncertet egy - a fővárosból nézve - távolabb eső helyen, ahol ez nem volt megszokott? A miniszterelnök is arra kért, hogy ne csupán szakminiszter legyek, hanem próbáljam meg társadalompolitikai távlatokba helyezni a kultúrpolitika új szerepét.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok