2023. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Egy művész - egy ablak

2007. február 4.

Bus István írása

A 2003-as év adventjén újra megnyílt Magyarország legjelentősebb utcai képzőművészeti kiállítása. A Gerbeaud-ház homlokzata ilyenkor adventi kalendáriummá válik, és az ünnep közeledtével mindennap újabb és újabb ablakok nyílnak meg, hogy a karácsonyi vásár forgatagának bemutassák kortárs festőink egy-egy műremekét. Az ötlet, hogy a Gerbeaud-ház homlokzata alakuljon át adventi kalendáriummá, 1999-ben, az első, igazán szép karácsonyi vásár alkalmával jutott eszébe Szappanos T. Andreának. Tervére a háztulajdonos, Herman Müller úr is áldását adta. Először igazi kalendáriumra gondoltak - legyen szánkó, mackó, labda -, de Andrea, aki 1990-től már a Kempinski Szállodában is számos kiállítást rendezett, előállt a képzőművészeti tárlat gondolatával. Az évek során a rendezvény szerves részévé vált a budapesti adventnek, és ma már elmondható, hogy a kortárs képzőművészet rangos és elismert eseménye.

December elsejétől 24-éig az ablaknyitó ceremóniák mindennap menetrendszerűen zajlanak: pontban öt órakor a Budapest Juventutis együttes fúvós szólamából két trombita és két harsona korabeli toronyzenét játszik. A harmadik szám alatt nyílik meg az aznapi ablak. Ilyenkor a tér egy percre elcsendesedik: rendszerint több száz járókelő és vásárló csodálja meg az ablakban a kivilágított festménynagyítást. A mostani rendezvénysorozatnál ráadásul fényjáték követi a toronyzenét, amelyhez az Európai Unió egy-egy tagállamának - illetve a belépés küszöbén álló országoknak - karácsonyi dallama szolgáltatja az aláfestő zenét.

Az adventi kalendárium január 6-án csukódik be: ilyenkor ablakzáró búcsúkoncertet rendeznek. A művészek kézjegyükkel látják el a festmények nagyításait. Ezeket a támogatók kapják meg. De a Gerbeaud-ház Harmincad Galériájában már december elejétől megvásárolhatók az eredeti képek; majd január hetedikétől február huszonnyolcadikáig a www.concept-art.hu címen lehet rájuk licitálni. A befolyt összeg a United Way/Erőforrás Alapítvány magyarországi szervezete, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az UNICEF munkáját segíti; ezeken keresztül tehát minden pénzt a gyermekek megsegítésére fordítanak.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok