2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Halványterrakotta álom 2004 - re

2004. március 29.

Bihari Ágnes írása

Az oly régóta esedékes kastélyprogram megvalósítása során a rendkívül gazdag magyar kastélyállomány megmentése és korhű felújítása az elsődleges cél. A program egyik első elemeként megkezdődött a fertődi Esterházy-kastély felújítása. Mióta Eszterházát és Süttört valamikor az ötvenes években összevonták, Fertőd néven ismerjük azt a várost, ahol ma Magyarország legnagyobb szabású barokk kastélya áll. Az egykori hatalmas Esterházy -birtok részét képező területen eredetileg Esterházy Pál Antal építtetett egy vadászkastélyt, amit később másodszülött fia, Esterházy (Fényes) Miklós építtetett át, és működtetett nevéhez méltóan fényűző módon. Amit ő itt barokk-rokokó hercegi udvarként létrehozott, az máig a hazai művelődéstörténet és művészettörténet legkiemelkedőbb teljesítményei közé tartozik. A kastélyegyüttes korabeli épületei közül van, aminek mára hűlt helye sincs (például a színháznak), de a főépület az eltelt évszázadok történelmi viharai és a súlyos elhanyagolás ellenére is impozáns látvány.

"A kastélyunk nagyon szép, de mint épület, nem páratlan a világban. Ami mégis páratlanná teszi, az a kastély és a park - így, együtt" - mutat dél felé Dobó Ágota az Esterházy-kastélyegyüttes dísztermének erkélyéről, ahonnan tiszta időben a kastélykert fő sugárútjának végén a fertőszentmiklósi templomtorony is látszik. Tavaly óta hosszú évek után újra. Akkor ugyanis végignyírták az észak-déli allét, idén pedig a sugárirányban fekvő nyugatit és a keletit is megtisztították, megtéve ezzel az első gyakorlati lépéseket a kastély nagyszabású felújításához szervesen kapcsolódó parkrekonstrukció felé.

"Itt nem látni sehol gyárkéményeket, de még házakat sem, és nem települt ide ipar. Ez a 200 hektár - ami a park XVIII. századi méretének kétharmada - vizuális szennyeződés nélkül áll ma is. Ha felmegy az ember az épület középrésze felett található úgynevezett belvederébe, átláthat a Fertő tavon. Ugyanannak köszönheti ez az Európában páratlan tájképi kert a viszonylagos érintetlenségét, aminek e századi lepusztulását is. A szocialista évtizedeknek, a pénztelenségnek és annak, hogy hosszú ideig határsávban állt. Ami mára viszont a kastélyegyüttes olyan fokú állagromlásához és értékvesztéséhez vezetett, hogy elodázhatatlan lett a komoly, mindenre kiterjedő helyreállítás" - mondja Dobó Ágota, aki a Műemlékek Állami Gondnokságának általános igazgatóhelyetteseként tudja, miről beszél: egy öszszességében harmincmilliárd forintra becsült helyreállításról, amely a kastély északi oldalának, az úgynevezett díszudvarnak júliusban elkezdődött rekonstrukciójával indult.

"Ekkora méretű és ilyen jellegű beruházásokat éveken keresztül tartó, szinte láthatatlan munka előz meg - folytatja Dobó Ágota. - Tudományos kutatás, régészeti munkák, előkészítések, ütemezések és átütemezések. Július végén aztán felkerült a főhomlokzat elé körülbelül kétezer négyzetméter állvány, és elkezdődött a tetőszerkezet javítása illetve cseréje, a főpárkány mellvédkorlátjának, az épület kődíszeinek és szobrainak tisztítása és kiegészítése. A szakemberek úgy döntöttek, hogy az udvar közepén álló szökőkút megtisztított szobrai a jövőben más - alighanem zárt - helyen állnak majd, mert a nyolc méterre fellőtt és onnan visszahulló vízsugarat nem bírnák ki rongálódás nélkül. A delfinnel - mások szerint sárkánnyal - viaskodó kőputtók pontos másait esténként díszkivilágításnál tekinthetik majd meg a látogatók. És hogy ez mikor lesz ? Terveink szerint a következő év turistaszezonjának nyitására lehull a lepel ezen az oldalon."

A lepel lehullása még egy különös, új vizuális élménnyel fog járni: a falakat az eddig megszokott sárga szín helyett nagy valószínűséggel halványterrakotta fogja borítani.

"A sárga szín csak a XIX. században került a házra - mondja Dobó Ágota. - Miután a helyreállítás az épületegyüttes legfényesebb időszakát célozza meg, kutatásokat kellett végezni arra nézve is, mi az az autentikus szín, amely Esterházy Miklós időszakát, a XVIII. sz. második felét jellemezte. Fontos döntés ez: a fedések alatt megtalált színeket előbb egy arra kijelölt nagyobb falfelületen kipróbáljuk, és csak ezután kezdődhet a meszelés. Nem véletlenül mondtam meszelést: Magyarországon ez az egyetlen olyan 'nagy ház', amelyet az elmúlt évszázadok alatt nem kentek össze műanyag festékkel. Továbbra is az eredeti technikánál maradunk, mészbe keverve alakul majd ki az a kissé gyöngyházas fényű, rózsaszínbe hajló halványterrakotta árnyalat, amely visszaadhatja a kastély franciás könnyedségét. Most, hogy első lépésként lemosták a falakat, szinte fellélegzett az egész épület."

Különös, de mióta állványerdő takarja a díszudvar felől a kastélyt, nemhogy csökkent, de megnőtt az érdeklődők száma. Igaz, november elsejétől csak hétvégén, pénteken-szombaton-vasárnap tekinthető meg az épületben található kastélymúzeum. Az elmúlt években egyébként a teljes ház körülbelül egyötöde volt látogatható, ez a mintegy 26 teremben elhelyezett múzeumon kívül egy igen szerény szállodai részt jelentett, illetve két különböző tanintézményt, amely jelenleg is itt működik az épület jobb szárnyában.

A mostani felújítási szakaszhoz hozzátartozik még a tojásdad alakú díszudvarra merőlegesen épült oldalszárny, a pálmaház újraélesztése, amely akár három-négyszáz fő befogadására is alkalmas. Szóval lesznek növények is a hatalmas, vörös márvánnyal burkolt teremben, de a flamand csillárok alatt zenei, sőt akár táncszínházi bemutatókat is tartanának. A zene mellett színházi, táncelőadásokat, kiállításokat, interaktív múzeumtechnológiát, programbővítést terveznek - vagyis egy olyan kulturális központ szerepére aspirálnak, amilyet eddig ide csak Esterházy (Fényes) Miklós álmodott.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok