2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kincs, ami wap

2004. március 29.
Hargitay Judit írása


Egy igazi értelmiséginek nem kell mindent tudnia, de mindenről tudnia kell, hogy hol, melyik szakkönyvben tud utánanézni - mondogatta egyik tanárom még az egyetemen. Emlékszem, akkoriban a fél karomat odaadtam volna egy olyan csodalexikonért, amelyben - mondjuk egy-egy vizsgára - minden információt egy helyen megtalálok. Sőt, ha mindez még a tenyeremben is elfér, az lett volna álmaim - és valószínűleg sok vizsgadrukkos diáktársam álmainak - netovábbja.
Tíz évvel ezelőtt még nehéz volt elképzelni, hogy egy ilyen "zsebkincsestár" éppen az akkoriban még szintén kuriózumnak számító mobiltelefon segítségével valósul meg. Hogy egyszer a maroknyi távbeszélő-készülékek kis képernyőjén magyar művészeti remekművek, világörökségek, műemlékek, filmek és színészfotók százai között böngészhetünk. Pedig ma már mindez valóság, hiszen január 23-tól a NKÖM és a Westel jóvoltából háromszáz színes kép és a hozzájuk tartozó rövid tartalmi leírás látható a wapon a magyar kultúra tizennégy nagy témaköréből.
Napi friss hírek, mondjuk a Monet-kiállítás rekordlátogatottságáról, Bajor Gizi, Blaha Lujza, Uray Tivadar legendás alakításainak pillanatfelvételei a Színháztörténet rovatban, Csontváry, Mednyánszky, El Kazovszkij festményei a Képzőművészet menüpontban, honfoglalás kori tárgyak, százéves fegyverek vagy éppen koronázási jelvényeink a História témakörben. Mindez gombnyomásra.
A wapos kultúrarovat nemcsak egy gyűjtemény - egy világ, amely éppúgy elénk tárja Liliomfi mosolyát, Szindbád mélabúját, Mephisto gyötrődését (Magyar játékfilmek rovat), mint az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött corvináink évszázadokat megörökítő cikornyás betűit vagy épp legnagyobb városaink százéves fotográfiáinak békebeli hangulatát. Végigrepít minket legszebb kastélyainkmárványfolyosóin, megmutatja műemlékeink ősi falait, világörökségeink szépségeit, képzeletben megízlelteti velünk a nagy hírű tokajit. Mindezt sok embernek, sok országban. Itthon ebben a pillanatban is körülbelül 3-4 millió embernek van wapos mobilja, ami másfélkétszerese a világhálóhoz hozzáférők számának. A 777 mobil wapoldalát nagyjából annyian olvassák, mint egy átlagos országos napilapot, és ebben még nincsenek benne a külföldiek vagy külföldön élők, akik a világ 121 államából férhetnek hozzá a magyar wap híreihez. Az olvasók többsége fiatal, vagyis az a réteg, amelyet amúgy sem könnyű "megbabonázni" a kultúrával.
A világ egyik legszínesebb és legnagyobb mobilos kultúrtára persze folyamatosan fejlődik. A 300 kép és leírás egy része cserélődik, frissül, és a tételek száma is nőni fog. A jelenleg olvasható részletes színházműsort később színházi videotár követi, sőt lesz tárlatvezetés is (ez Nagy-Britanniában már sikeresen működik). A mázsás szakkönyveket vagy több ezer oldalas enciklopédiákat a wap természetesen nem pótolja, de a dolog nem is erről szól. Sokkal inkább arról, hogy hagyományaink, művészi értékeink, kulturális szépségeink színe-java ezentúl minél több embernek "kéznél legyen". Minden lehetséges értelemben.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok