2023. március 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar Magic - partraszállás

2004. március 29.

Békés Pál, a magyarországi művészeti kurátor

November elején megkezdődött a "partraszállás" Nagy-Britanniában, azaz hivatalosan is megnyílt a Magyar Magic, a nagy-britanniai magyar kulturális évad. Soha rosszabb kezdetet. Nem csupán azért, mert a London központjában, a Temze partján álló Somerset Houseban rendezett ünnepségen a vendéglátók részéről őfensége a kenti herceg nyitotta meg az évadot. És nem is csupán azért, mert a hallgatóság a brit szellemi élet és sajtó jeleseiből verbuválódott - a közönség Hiller István kulturális miniszter megnyitóbeszédét is figyelemmel és tetszéssel követte. A legfontosabb sikert mégiscsak maga a kiállítás aratta. A Somerset House Nagy-Britannia talán legnevesebb ötvösművészeti gyűjteményének, a Gilbert Collectionnek ad otthont, itt mutatkozott be a magyar ötvösművészet, a legkülönlegesebb magyar arany- és ezüstkincsek. A kiállítást Kiss Erika, a Nemzeti Múzeum művészettörténésze rendezte.

Az első hét igazán lendületes volt: minden napra jutott egy-egy megnyitó, egy-egy kulturális esemény. Elkezdődött a Channels, a Londoni Nemzeti Színház és a magyar Nemzeti Színház közös vállalkozása, melynek keretében négy mai magyar drámát, Egressy Zoltán, Háy János, Kárpáti Péter, Németh Ákos egy-egy művét fordítják angolra, hogy azután a darabok felolvasó színházi formában megszólaljanak az angol Nemzeti Színház színpadán. A közös munka elkezdődött, a szerzők egy-egy hetet töltöttek Londonban - saját szövegükön dolgoztak fordítójukkal együtt.

Nagy-britanniai turnéjuk végállomásán a Nemzeti Filharmonikusok adtak koncertet Londonban Kocsis Zoltán vezényletével. Megnyílt a Festett álmok című kiállítás a londoni Freud Múzeumban. A múzeum - Freud utolsó lakhelye Hampsteadben, amelyet érintetlenül őrzött meg az utókor, úgy, ahogyan a pszichoanalízis atyja utoljára látta - olyan képzőművészeti kiállításoknak ad otthont, melyek valamilyen módon kapcsolhatók Freud munkásságához. Itt Csontváry, Gulácsy, Lesznai Anna képeiből rendezett kiállítást Keserű Katalin.

Novemberben és decemberben teljes gőzzel haladunk tovább. A London központjában lévő Covent Garden piacon Hungarian Extravaganza címen a nálunk megszokott vásári vigasságokkal, a népi kultúra színfoltjaival ismerkedhetnek az arra járók - így a karácsony előtti bevásárlótéboly is "megmagyarosodik". A londoni zsidó kulturális központ egy hosszú hétvégét szentel a magyar zsidó kultúrának, a képzőművészeti kiállításból, Kertész Imre-estből, és a Purim című balett bemutatójából álló eseménysort a Budapest Klezmer Band koncertje zárja. Erre az időszakra esik a Huddersfieldben rendezendő Kortárs Zenei Fesztivál is, melynek középpontjában ezúttal Eötvös Péter művészete áll.

Megjelenik Radnóti Miklós verseinek új, részben újrafordított válogatása, Gömöri György és Clive Wilmer munkája. Önálló esttel mutatkozik be a Hungarian Quarterly, mely a Magyar Magic alkalmából tematikus különszámot jelentetett meg. Se szeri, se száma a koncerteknek, filmvetítéseknek.

A program minden egyes pontjáról persze lehetetlen számot adni - ezért adtuk ki a 90 oldalas programfüzetet, mely a Magyar Magic első négy hónapjának, vagyis első harmadának eseményeit sorolja fel. Egy biztos: a lendületes kezdetet nem visszaesés követi. Ellenkezőleg: az iram fokozódik.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok