2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Abakanowicz kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

2005. július 12.
Abakanowicz kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

A Szépművészeti Múzeumban július 1-étől látható Dürer és kortársai című kiállítást újabb különleges tárlat bemutatása követi. Jövő hét péntektől, július 15-től a világhírű lengyel képzőművész, Magdalena Abakanovicz munkáiból nyílik kiállítás. A közel száz műalkotásból álló tárlat szeptember 11-ig tekinthető meg a múzeumban.

A Szépművészeti Múzeum a Wroclawi Nemzeti Múzeum gyűjteményéből rendezendő kiállítással kívánja a 75 éves Magdalena Abakanowicz művésznőt köszönteni. A kiállítás a Felső-Sziléziai Önkormányzat támogatásával és a budapesti Lengyel Intézet közreműködésével jön létre. Az erre az alkalomra összeválogatott kollekció a művésznő elmúlt 20 évben született alkotásait mutatja be.

Amennyiben a kortárs képzőművészeknek világválogatottja lenne, Magdalena Abakanowicz minden bizonnyal a kezdőcsapatba kerülne. A festő és textil szakon végzett lengyel művész különleges alkotásaival már a hatvanas évek közepén világhírnevet szerzett, tiszteletbeli tagja több világhírű Művészeti Akadémiának, köztük az Amerikai Művészeti és Irodalmi Akadémiának, s számos nívós művészeti díj mellett megkapta a Royal College of Art (London), díszdoktori címét. A művésznő a háború utáni lengyel avantgárd legjelesebbje, a hazánkban is jól ismert Kantor-, Szajna-, Grotowski-féle színház képzőművészeti megformálója.

A kiállításon bemutatott zsákvászon szobrai, ülő és álló figurái, megrázó hatásukkal az érzelmekre kívánnak hatni. A kiállításon látható lesz az 1980-as Velencei Biennálén bemutatott, ugyancsak nagyhatású "Embriológia" című installációja is. 1988-ban a Műcsarnok egy teljes életutat bemutató kiállításra hívta meg a művészt, melynek anyagából a Szépművészeti Múzeum tulajdonába került "Ketrec", valamint a műcsarnoki tárlatra készült "Háborús játékok"címet viselő, monumentális fémsapkákkal felszerelt farönk szobrai úgyszintén a kiállítás kiemelkedő darabjai lesznek. A kiállítás főkurátora Mariusz Hermansdorfer, a Wroclawi Nemzeti Múzeum igazgatója, kurátora Jerger Krisztina művészettörténész.

2005. július 7.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok