2022. augusztus 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Múzeumi Digitalizálási Bizottság

2010. június 11.
A bizottság 2009. október 9-én, a Magyar Nemzeti Múzeumban alakult meg, hogy központilag fogja össze az intézményi digitalizálásokat, és megpróbálja azokat koordinálni, a működéshez szükséges egységes alapelveket megalkotni. A Szervezet az OKM megbízásából, a különböző intézmények delegáltjaival elfogadott cselekvési terv alapján egységesen lép fel a különböző múzeumok érdekében, hogy azok már meglévő, vagy tervezett digitalizálásai egységesen, közös szabvány alapján történjenek. Emellett az egységes tervezés lehetővé teszi a megfelelő pályázatok kiírását, és a lehetőleg minél változatosabb és szélesebb körű állományok kialakítását.
 
A bizottság alapító tagjai:
  • Rezi Kató Gábor (MDB elnök, Magyar Nemzeti Múzeum)
  • Bánki Zsolt (Petőfi Irodalmi Múzeum)
  • Bereczki Ibolya (Országos Közgyűjtemények Szövetsége)
  • Dragon Zoltán (Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum)
  • Schilling Sára (Szépművészeti Múzeum)
  • Horváth László (Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Múzeumok Igazgatósága)
  • Munkácsy Gyula (Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum)
  • Rajczy Miklós (Magyar Természettudományi Múzeum)
  • Rónai Iván (Oktatási és Kulturális Minisztérium)
2010 májusában Schilling Sárát egyéb elfoglaltságai miatt Fonyódi Krisztián, szintén a Szépművészeti Múzeum képviseletében váltotta fel, és ekkor csatlakozott a munkához Katona Júlia a Magyar Nemzeti Galéria képviseletében. A Bizottság munkáját Szecsey István (Magyar Nemzeti Múzeum) fogja össze.
 
A Bizottság az első félévben közös kommunikációs felületet (www.digitmus.hu) alakított ki, illetve bekapcsolódott és tevékenyen részt vett a "Múltunk jövője 2010" című, 2010 januárjában megrendezett konferencián, amelynek során az intézményi digitalizálások nehézségeiről, illetve problémáiról is szó esett. A szervezet vezetője, Rezi Kató Gábor az intézményi digitalizációról tartott előadást 2001 márciusában az Országgyűlési Könyvtárban megrendezett konferencián.
 
A Bizottság eddig nyilvánosságra hozott dokumentumaiban egyrészt igyekezett helyzetfelmérést, állapotjelentést adni a digitalizálás jelenlegi helyzetéről és a szakterület sajátosságairól. 2009 végére ajánlásokat dolgoztak ki a pályázatkiírók számára, és megkezdődött a múzeumi digitalizáció szabványainak kidolgozása is.
 
A tervek között szerepel a múzeumok számítógépes nyilvántartásra való áttérési auditálásának felgyorsítása, aminek segítéséhez mintaszabályzatokat is közzétennének. Fontos lenne, hogy elkezdődjenek a megfelelő szakirányú képzések és továbbképzések a muzeológusok számára: ez lehetővé tenné a múzeumi szakemberek részére az informatikai ismereteik bővítését, elmélyítését, specifikus témákban. Emellett digitális szolgáltató centrumok kiépítésén, és egy országos múzeumi digitális kataszter megalkotásán is dolgoznak.
 
A múzeum munkáját koordináló Szecsey István, és Kiss Bálint, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum munkatársa részvételével 2010 márciusában született meg a Museum Reloaded/Múzeumok Újratöltve kezdeményezés is, amely részben a Bizottság segítségével és támogatásával az intézmények internetes érvényesülési lehetőségeit próbálja segíteni, és emellett próbálnak közös fórumot létrehozni a hazai webkettes múzeumoknak.
 
A Bizottság működéséről bővebb információt a www.digitmus.hu oldalon olvashat.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok