2021. április 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Múzeumok Fókuszban

2010. június 8.

MÚZEUMI NAGYRENDEZVÉNYEK


A múzeumi terület rendezvényei is felhívják a figyelmet arra a fejlődésre, amely fokozatosan megy végbe a hazai közgyűjteményekben. A múzeum gyűjtő, feltáró, feldolgozó, megőrző és bemutató tevékenységében a múzeumpedagógiai és közművelődési feladatok egyre hangsúlyosabbá válnak, az interaktivitás, az élményszerzés és az élményadás felé tolódnak el. Maguk a kiállítások és a múzeumok által kínált szolgáltatások is jelentősen megváltoztak az utóbbi években. Egy-egy ilyen különleges eseményen a múzeumok szokatlan módon mutatkozhatnak be, ezzel is bizonyítva: modern és látogatóbarát intézmények.

A magyarországi múzeumok nagy kiállításaik révén már jó ideje nemzetközi figyelemre tartanak számot, de egyre több a külföldi a Múzeumok Éjszakája látogatói között is. Ez az esemény igen nagy számban vonz egy másik fontos közönségcsoportot is, mégpedig a fiatalokat.

A Szent Iván és Szent Márton napok körüli múzeumi tömegrendezvényeinken évről évre egyre több intézmény vesz részt, amelyek aztán mind nagyobb számú látogatót vonzanak.

A programok töretlen népszerűségét jelzi, hogy 2009-ben több mint 600.000 fő vett részt azokon.

 

 

Múzeumok Éjszakája


2009-ben a hűvös, esős, viharos idő sem tántorította el a kultúrára éhes közönséget a június 20-ai programtól, hiszen a több mint 380 ezer résztvevővel ismét látogatói rekordot döntött a Múzeumok Éjszakája.

Az első Múzeumok Éjszakáját 2003-ban rendezte meg a kulturális tárca hazánkban. Akkor pár ezer látogatója volt, 2008-ban már több mint 379 ezren jöttek el, 2009-ben ez a szám a kedvezőtlen időjárás ellenére is tovább emelkedett. Köszönhető ez annak is, hogy évről évre nő a résztvevő múzeumok száma: 2009-ben Budapesten 81, vidéken pedig 179, összesen tehát 260 helyszínen várták az érdeklődőket.

A gazdasági válság idején különösen örvendetes hír volt, hogy a Pannon 2009-ben is a rendezvény mellé állt főtámogatóként.

A szervezők 2009-ben számos újítást vezettek be. A korábbi matricától eltérően karszalagjegyek szolgáltak belépőként, amellyel – szintén újdonságként – ingyenesen lehetett igénybe venni a BKV menetrendszerinti járatait ezen az éjszakán. Az OSZK és a Magyar Kerékpárosklub múzeumi kerékpáros körjáratot szervezett a Várból a Városligetbe. Ebből az alkalomból több mint 100 férőhelyes ideiglenes kerékpártárolót telepítettek a Várba.

 

A nyári Múzeumok Éjszakája látogatói adatai

100608_1


A nyári Múzeumok Éjszakáján résztvevő intézmények

100608_2


Az oktatási és kulturális tárca megrendelésére 2009-ben is készült az eseményről felmérés tíz múzeumi helyszínen (Iparművészeti Múzeum, Ludwig Múzeum, Millenáris, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Nemzeti Galéria, Nemzeti Múzeum, Néprajzi Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Természettudományi Múzeum, Terror Háza).

Ebből egyebek mellett kiderült, hogy a megkérdezett vendégek 72%-a budapesti, 28%-a más településről érkezett, s hogy a helyszínek megközelítésére a látogatók több mint fele a tömegközlekedést használja. Az adatok szerint a Múzeumok Éjszakája igen széles életkori megoszlású érdeklődőket vonz: a vendégek 8 és 80 év közöttiek, a vendégek fele(!) 14 és 28 év közötti. A látogatók jelentős többségének részben azért vonzó a rendezvény, mert egy jeggyel több múzeumba lehet eljutni, másrész pedig ilyenkor a múzeumok különleges programokat kínálnak, amelyeken részt venni izgalmas élmény. A felmérés ezúttal is bizonyította, hogy a látogatók java ezen az estén 3-4 múzeumba jut el – több intézménybe, mint egész évben összesen.

 

A 2010. évi programokról bővebb információ a http://www.muzeumokejszakaja.hu/ oldalon lesz elérhető.

 

Múzeumok Őszi Fesztiválja


Az ország összes régiójából mintegy százhatvan múzeum több mint kilencszáz programmal várta a látogatókat és a szakembereket hat héten át szeptember 28. és november 15. között a Múzeumok Őszi Fesztiválján. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közgyűjteményi Főosztálya és a Múzeumok Mindenkinek Program Múzeumi Oktatási és Képzési Központja (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre) országos rendezvénysorozatát immár negyedik alkalommal rendeztük meg.

A fesztivál hat hete alatt a 997 programot 131 010 látogató (44 670 látogató a budapesti, 86 340 látogató a vidéki helyszíneket) kereste fel.

 

A Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája mellett sikerült egy újabb hagyományt teremteni ezzel az évente ismétlődő, hosszabb időszakon átívelő rendezvénysorozattal, amelyen a látogatók széles rétegei kereshetik fel a múzeumok kiállításait, és vehetnek részt különleges élményt nyújtó, változatos, szórakoztatva oktató programokon, többnapos rendezvények, családi hétvégék és rendhagyó tanórák keretében.

A múzeumok a nagyközönségnek szóló rendezvényeket idén hét témakörbe csoportosítva szervezték. A szakma valamennyi területét érintő témák a múzeumi programpaletta sokszínűségét jelezték, és ezáltal egy szélesebb látogatói kör megszólítására és bevonására nyílt lehetőség a programsorozat időszakában.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának központi nyitó nagyrendezvénye szeptember 28-án az immár hetedik alkalommal megrendezett Múzeumpedagógiai Évnyitó volt, melynek 2009-ben a Magyar Nemzeti Galéria adott otthont.

Az évnyitó alkalmával öt bevezető, valamint tizennégy múzeumpedagógiai előadás hangzott el, bemutatták a Magyar Nemzeti Galéria múzeumpedagógiai gyakorlatát, a résztvevők öt műhelyfoglalkozást láthattak, valamint átadták a 2009. évi Múzeumpedagógiai Nívódíjakat.

Az Évnyitó programjaihoz kapcsolódva 2009-ben is megrendeztük a Múzeumpedagógiai Expót, melynek keretében a résztvevő múzeumok és szakmai kiadók lehetőséget kaptak, hogy bemutassák múzeumpedagógiai programjaikat, valamint a témához kapcsolódó ötleteiket, a velük együttműködő vállalkozásokat, kiadványaikat és termékeiket.

 

2009-ben először kapcsolódtunk a „Big Draw”, azaz a „Nagy Rajzolás” című rendezvénysorozathoz, amelyet októberben már 10. alkalommal rendeztek meg világszerte, több mint ezer helyszínen – könyvtárakban, galériákban, kastélyokban, múzeumokban, iskolákban, közösségi házakban, bevásárlóközpontokban. Október 10-én volt a „Big Draw” Nap, amelyre kortól, kézügyességtől és alkotóstílustól függetlenül várták a résztvevőket. A „Nagy Rajzolás” végül 63 múzeum szervezésében, 81 programmal valósult meg, és 10 512 látogatót vonzott az intézményekbe.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja látogatói és a résztvevő intézmények

100608_3100608_4A 2010. évi programról részletesebb információ a www.muzeumokmindenkinek.hu oldalon lesz elérhető.

 

Múzeumok Őszi Éjszakája

 

Első alkalommal rendezte meg 2009. november 14-én az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Múzeumok Őszi Éjszakáját, amely a nyári eseményhez hasonló rendszerben működött, de hangulatában alapvetően más volt. A társművészetek ismét beköltöztek a múzeumok falai közé és számos szokatlan élményt kínált ez az éjszaka is, a Márton-nap miatt pedig nem maradhattak el az ünnepre jellemző késő őszi hangulatok, ízek és illatok sem. A rendezvény igazodott a Múzeumok Őszi Fesztiválja záróeseményéhez.

A Múzeumok Őszi Éjszakáját hagyományteremtő jelleggel rendezte meg a tárca. A kezdeményezés hátterében a nyári Múzeumok Éjszakája rendkívüli sikere áll, illetve azok a felmérések, amelyek azt mutatták, hogy közönségigény mutatkozik évente több „Múzeumok Éjszakája-típusú” rendezvényre.

Az ország valamennyi régiójában több tucat múzeum szervezett az érdeklődőknek programokat ezen a szombat estén: Budapesten 31, vidéken 49 múzeumban voltak meghosszabbított programok, amelyekre csaknem százezren látogattak el.

 

A 2010. évi programokról bővebb információ a http://www.muzeumokejszakaja.hu/ oldalon lesz elérhető.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok