2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Indul a hollandiai magyar évad!

2004. szeptember 23.
Lépésről lépésre keltjük fel Európa érdeklődését Magyarország iránt - mondta Hiller István kulturális miniszter a hollandiai magyar évadot bemutató sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten.(MTI)

"Európa érdeklődését lépésről lépésre keltjük fel; ez egy rendszerszerű gondolkodásmód, egy szisztematikus kulturális építkezés" - jelentette ki a miniszter. "A hajóval, amelyre mi jelképesen az egész magyar kultúrát felpakoltuk, tavasszal bontottunk vitorlát, nyáron behajóztunk, holnap pedig lehorgonyzunk Hollandiában" - mondta Hiller István, hozzátéve, hogy Magyarország fél év alatt kétszáz programot kínál, a magyar művészek és alkotások Hollandia harminc városában mutatkoznak be.

Péntektől "Hollandiában három napon belül húsz koncert lesz, öt kiállítás nyílik, két irodalmi estet tartunk" - közölte a miniszter, megemlítve, több helyi koncertteremben már hónapokkal az előadások előtt elfogytak az évad hangversenyeire szóló jegyek.

"Egy olyan országba megyünk, ahol kíváncsiak ránk, hiszen mi vagyunk az első megjelenők a csatlakozó országok közül" - tette hozzá, megjegyezve, míg a nagy-britanniai Magyar Magic-kel szemben - ahol a klasszikus magyar kultúra iránt mutatkozott érdeklődés - a hollandok a kortárs alkotókat, alkotásokat részesítik előnyben.

A miniszter a sajtótájékoztatón leleplezte a holland kulturális évad jelképét, "a világ legnagyobb paprikapapucsát". Az egy méternél hosszabb "műalkotást" csak két lepellel tudták letakarni a sajtótájékoztató szervezői.

Hiller István kérdésre válaszolva elmondta, a szaktárca 350, a Nemzeti Kulturális Alapprogram 20, Budapest 7 millió forinttal támogatja az évadot, míg a holland partnerek 15 ezer eurót fordítottak az eseménysorozatra. "Ez sok, és megéri" - jelentette ki.

"Nagy-Britanniában sem, és Hollandiában sem ismerik Magyarországot, nincs rólunk negatív kép, és nincs rólunk pozitív kép: egész egyszerűen Magyarországról néhány mondat, néhány név, abszolút sablonos kép él" - mondta a miniszter az ország külföldi megismertetésének és a kép szisztematikus alakításának fontosságáról szólva, amit a "mindenkori kulturális politika egyik fő feladatának" nevezett.

Török András, a Partra, magyar! elnevezésű hollandiai művészeti program főkurátora megemlítette, "a mi kurátoraink egy menüt adtak" az eseménykínálatról, de "a műsorfüzetben található programoknak legalább a kilencven százalékát kifejezetten a holland partnereink választották".

Bence Ottó, a szaktárca által 2000-ben alapított Hungarofest Kht. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a korábbi évadokhoz képest a legjelentősebb változás a programszerkezet átalakulása, hiszen "60-70 százalék az utóbbi egy-két-három évben született kortárs produkció".


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok