2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Krakkó - Európai Kultúra Városa 2000-ben

1999. május 1.

Krakkó 2000

A Krakkói Magyar Főkonzulátus és a mellette működő Krakkó 2000 Kulturális Programiroda júliusi rendezvényei.

2000/07/21

Húsvéti Meditáció

Pléh Krisztus, Kisbányonfotó: Olasz Ferenc

A Czartoryski Múzeum óvárosi Arzenál termében rendezték meg áprilisban Olasz Ferenc több mint száz képét bemutató fotókiállítását "A húsvéti meditáció" címmel. A TV-készüléken látható filmekkel kiegészített kiállítást Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő nyitotta meg, Maczkó Mária népdalénekes alkalomhoz illő rövid műsorával kiegészítve. A nyitó ünnepségnek mintegy részét képezte Pilinszky János Apokryf című lengyel nyelvű verseskötetének bemutatása is, mely a Magyar paletta könyvkiadási programjának első megjelent kötete. A kötetet több mint 300 ember előtt a fordító Jerzy Snopek irodalomtörténész - műfordító ajánlotta, Jan Nowicki által előadott Pilinszky-versek kíséretében.

2000/05/11

Krakkó: Made in Hungary

Moholy-Nagy László: Helsinki

A lengyelországi Krakkóban április 28. és május 28. között tart nyitva a "Made in Hungary" - Magyar fotóművészek című kiállítás. A sorrendben tizenkettedik helyen megrendezett XX. századi magyar fotóművészetet bemutató kiállítást Jacek Purchla professzor, a Központ igazgatója és a krakkói magyar konzul nyitotta meg; méltató szavakat mondott a rendező Kincses Károly, a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója, s fellépett az Ökrös együttes. Ebből az alkalomból katalógusként napvilágot látott a Made in Hungary - Magyar fotóművészek című díszes album is -. a Krakkó 2000 fesztivál könyvkiadási programjának második kötete.

2000/05/10

Az Európai Unió Kulturális Minisztereinek Tanácsa Krakkót választotta ki az "Az európai kultúra városa 2000-ben" cím birtokosának. Az ezeréves államiságát ünneplő Magyarország reprezentatív krakkói bemutatkozását Kovács István, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem lengyel tanszékének vezetője, miniszteri biztos készíti elő. Mint azt Kovács István elmondta, a közép-európai szellemi, kulturális örökségre alapozva, a helyi igényeket és érdeklődést figyelembe véve állították össze a Krakkó 2000 elnevezésű fesztivál magyar programsorozatát, amely részben a már meglévő nemzetközi fesztiválokhoz kötődik, részben pedig a közös történelmi múltra építő önálló rendezvényekkel képviseli Magyarországot Európa idei kulturális fővárosában.

Te rongyos élet címmel február 15-én indul útjára az a vetítéssorozat, amely a magyar filmművészet utóbbi évtizedeit mutatja be többek között Mészáros Márta, Bereményi Géza, Szabó István, Jancsó Miklós és Makk Károly egy-egy alkotásával. A filmhét vendége Szász János rendező. Számos kiállítás idézi föl a magyarok és a lengyelek közös történelmi gyökereit, mint például a február 16-án megnyíló A magyar huszárság öt évszázada című tárlat, a Közös szentjeink című kiállítás, valamint Olasz Ferenc fotótárlatai. Századvégi beszélgetések címmel a krakkói Nemzetközi Kulturális Központ tudósok, politikusok részvételével találkozókat, előadásokat, konferenciákat szervez a kultúra és európai integráció, Közép-Európa kulturális identitása, kultúra és fejlôdés témakörében. A magyar államiság ezredik évfordulóján, augusztus 20-án kirakodóvásár, kézművesbemutató, zenei és táncházegyüttesek műsora és huszárbemutató várja Krakkó főterén az érdeklődőket. - Magyar Nemzet

- a kezdetek

- programok

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok