2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kulturális Örökség Napjai Magyarországon

1999. szeptember 20.

A program célja az, hogy egy hétvégére a nagyközönség előtt megnyíljanak azon épületek kapui, amelyek máskor egyáltalán nem vagy részlegesen, időlegesen, illetve csak a társadalom egy meghatározott rétege számára látogathatók. Fontos, hogy megismerjük szűkebb és tágabb környezetünk kulturális értékeit, mert ez ösztönöz bennünket arra, hogy azokat fenntartsuk és megőrizzük. Ezáltal erősödik bennünk a lakóhelyünkhöz, országunkhoz való kötődés és azonosságtudat, ami egyben képessé tesz arra, hogy más népek kultúráját is megbecsüljük. Az eredetileg civil kezdeményezésként indult mozgalmat az Európa Tanács örömmel karolta fel, hiszen az hozzájárul Európa és a világ különböző térségei kulturális sokszínűségének fennmaradásához. Ebben az évben az ipar és a közlekedés emlékeit látogathatják meg elsősorban.

  • Meghívó a Kulturális Örökség Napjai Magyarországon programsorozat megnyitójára
  • Sajtóközlemény az Európa Tanács védnökségével megrendezett Kulturális Örökség Napjai Magyarországon 1999. című rendezvényről
  • Vidéken megnyitásra kerülő épületek listája
  • Budapesten megnyitásra kerülő épületek listája
  • Vidéken megnyitásra kerülő épületek listája - letölthető formátum
  • Budapesten megnyitásra kerülő épületek listája - letölthető formátum
  • A MÁV által megnyitandó állomás és igazgatási épületek
  • A Pasaréti Polgárok Köre a Kulturális Örökség Napjai Magyarországon 1999. rendezvénye alkalmával a Rimanóczy Gyula tervezte Pasaréti téri épületegyüttest, a Molnár Farkas II. kerület, Heinrich István utcai "Magyar Szentföld" épületét és a Hűvösvölgyi út 85. sz. alatti egykori "Márkus Emília villát" mutatja be.
  • A Budapesti Zugligeti Egyesület bemutatja a csak kevesek által ismert régi majorsági épületeket.
  • Budafokon a XXII. Kerületben, a XXII. Helytörténeti Kör és a Városvédő Egyesület Promontor-Tétény, helytörténeti sétát szervez.
  • Az óbudai Hajógyári szigeten műemléki sétát szervez a Hajógyári Sziget Vagyonkezelő Kft. A séta során a valamikori hajógyár ipari műemlék együttesét kereshetik fel az érdeklődők. A 25-én 10 és 12 óra közötti sétát, vezető segítségével vehetik igénybe, a séta a HÉV Árpád hídi megállójától indul.
  • A Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztálya a Pécs belvárosa alatt húzódó pincerendszert, régész és barlangász szakemberek vezetésével fogja bemutatni. Szombaton és vasárnap 10-16 óra között kétóránként indulnak csoportok a Régészeti Múzeumból, Pécs Széchenyi tér 12. Információ: Gábor Olivér (72-312-719), Tillai Gábor (72-324-822).
  • Martfűn a BATA Lakótelepen vezet ismertető sétát a helyi Polgármesteri Hivatal, szombaton és vasárnap egész nap.
  • Amatőr fotó kiállítás. - Az ipari témához kapcsolódóan az Országos Műemlékvédelmi Hivatal amatőr fotókiállítást rendez. A kiállítás a MOM Csörsz utcai, lebontott épületeit idézi fel, amatőr fotósok által készített fényképek bemutatásával. A kiállítás helye: XII. kerületi Művelődési Központ (volt MOM Kultúrotthon) 1124 Budapest, Csörsz utca 18. A kiállítás megnyitó ünnepségének időpontja: 1999. szeptember 24. péntek 11 óra.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok