2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Művészeti ösztöndíjasaink bemutatkozása

2000. március 2.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által működtetett 10 művészeti ösztöndíj kedvezményezettjei mutatkoznak be Budapesten a Művészeti Ösztöndíjasok Fesztiválján, március 7-13. között.

Az akkori kulturális tárca 1955-ben hozta létre első, képzőművészeknek szánt művészeti ösztöndíját, melyet Derkovits Gyula neve fémjelez. A legutóbbiak - a zenei előadóművészeket segítő Fischer Annie, a táncművészeket támogató Fülöp Viktor és a drámaírók indulását szolgáló Örkény István ösztöndíj - három éve jöttek létre. A fiatal műkritikusokat és művészettörténészeket a Kállai Ernő Ösztöndíj, a zeneszerzőket, zenetudósokat, zenekritikusokat a Kodály Zoltán Ösztöndíj, a kézműveseket, iparművészeket a Kozma Lajos Ösztöndíj, az ipari formatervezőket a Moholy-Nagy László Ösztöndíj, a tehetséges írókat a Móricz Zsigmond Ösztöndíj, míg a fotóművészeket a Pécsi József Ösztöndíj keretében támogatja a Minisztérium.

A Fesztivált Kőrösi Orsolya, a NKÖM művészeti és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára nyitja meg március 7-én 17 órakor a Fészek Klubban. A gálaprogramban helyet kapnak a különböző ösztöndíjak képviselői, majd kezdetét veszi az egyes művészeti ágak önálló programjainak folyama. A megnyitó napján este 7 órakor kezdődik az Ernst Múzeumban a Derkovits Gyula ösztöndíjas képzőművészek úgynevezett beszámoló kiállítása. Március 8-tól látható a Pécsi József ösztöndíjasok kiállítása a Magyar Fotográfusok Házában. Március 9-én este hét órától igazi táncparádé lesz a Budai Vigadóban, balett, kortárs tánc és néptánc egyaránt helyet kap a Fülöp Viktor ösztöndíjasok programjában. A zenei alkotók munkáival a Kodály Múzeumban ismerkedhetnek az érdeklődők március 10-én délután 5 órától. A zenei előadók, a Fischer Annie ösztöndíjasok két koncertet is adnak a Magyar Rádió Márványtermében, március 11-én és 12-én 19 órától. A Móricz ösztöndíjasok március 10-én 19 órától a Trafó Kortárs Művészetek Házában, a drámaírók március 13-án a Shure Stúdióban lépnek a közönség elé. A Művészeti Ösztöndíjasok Fesztiváljának valamennyi eseményére ingyenes a belépés, a nyitó gála csak meghívóval látogatható.

Az Interart Fesztiválközpont által rendezett budapesti programot az év során több vidéki és külföldi bemutató követi majd. A Derkovits ösztöndíjasok munkáiból válogatott kiállítás például a március közepén Pozsonyban tartandó Magyar Kultúra Napjai című rendezvénysorozat része.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok