2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Reneszánsz Év - 2008 keretében művészeti, tudományos pályázatokat hirdet meg 910.000.000 Ft összértékben

2008. április 2.
2008 - a Reneszánsz Éve Magyarországon. Az egy éven át tartó kulturális évad igényes programok, fesztiválok, tudományos konferenciák és gasztronómiai események népes sorát foglalja magában. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium pályázatok révén az évad középpontjába állítja a magyar közművelődést csakúgy, mint a tudományt, az irodalmat, a művészeteket, valamint hozzájárul ahhoz, hogy az ország különböző részein élő diákok felfedezhessék Magyarország reneszánsz értékeit.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium ezért a februárban meghirdetett, 1.260.000.000 Ft összértékű közművelődési és közgyűjteményi pályázatok után most olyan pályázatokat indít el, amelyek megszólítják a városokat, lehetőséget teremtenek tudományos konferenciák és kiadványok, illetve újító szellemű zenei, fotóművészeti, színházi és irodalmi művek létrejöttéhez.


II. MŰVÉSZETI, TUDOMÁNYOS PÁLYÁZATOK 910.000.000 FT ÖSSZÉRTÉKBEN

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Kht - Reneszánsz Programiroda az alábbi pályázatokat hirdeti meg:

VÁROSOK RENESZÁNSZA - 130.000.000 FT ÉRTÉKBEN

Köztéri képzőművészeti és iparművészeti alkotások támogatása
A pályázat célja: a Reneszánsz Év - 2008 szellemiségéhez kapcsolódva - a köztéri kortárs művészeti kezdeményezések kibontakoztatása és továbbfejlesztése, az újító jellegű alkotói elképzelések, projektek ösztönzése, a lakókörnyezet, valamint a közösségi terek vizuális kultúrájának, a környezetkultúrának a fejlesztése, valamint a történeti reneszánsz emlékezete frissen tartásának elősegítése, értékőrző szoborfelújítások ösztönzése.
"Public Art" műalkotások vidéki nagyvárosokban való megjelenése
A pályázat célja: a public art magyarországi megjelenései eddig - csekély kivételtől eltekintve - Budapestre korlátozódtak. Cél, hogy a vidéki nagyvárosokban is szerepet kapjanak azok a műalkotások, melyek a kortárs magyar kultúrában szellemi frissülést, a kortárs művek befogadása terén pedig új befogadói szemléletet hozzanak az urbánus környezet megújításával.
TUDOMÁNY ÉS TECHNIKA A RENESZÁNSZ JEGYÉBEN - 150.000.000 FT ÉRTÉKBEN

Tudományos pályázatok
A pályázat célja: Mátyásnak, a reneszánsz uralkodónak és korának méltó
emléket állító tudományos programok és tudományos kiadványok megvalósítása.
"Hogy unokáink is lássák" - műszaki örökség pályázat
A pályázat célja: a műszaki, technikai- és közlekedéstörténeti emlékanyag, valamint az ipari örökség védelme, megőrzése és hasznosítása, hozzáférhetőségének biztosítása, illetve korszerű bemutatásának előmozdítása mind a magyar, mind az idegen nyelvű közönség számára.
IRODALMI RENESZÁNSZ - 250.000.000 FT ÉRTÉKBEN

Fordítás-támogatási pályázat
(Póttámogatás a Magyar Könyv Alapítvány Fordítástámogatási Irodájának magyar művek külföldi megjelentetésének ösztönzésére)
A pályázat célja: az Alapítvány 2008-ban nagyságrendekkel többet fordíthasson a magyar művek minél szélesebb körű külföldi megismertetésére, fordításokra, külföldi kiadásokra, valamint marketing-költségekre. A támogatás lehetővé teszi fordítói ösztöndíjak biztosítását, fordítók és kiadók tájékoztatására információs anyagok létrehozását, idegen nyelvű honlap-fejlesztést, nemzetközi könyvvásárokon való intenzívebb részvételt.
"Az én Mátyás királyom..." - kisprózapályázat
A pályázat célja: olyan, minimum három flekkes kisprózai művek létrehozása (novella, tárca, elbeszélés, karcolat, humoreszk stb. műfajban), amelyek új, mai olvasatai a Mátyás-legendának.
"Mátyás, a király" - képregénypályázat
A pályázat célja: Mátyás-mesékre épülő képregények létrehozása új látásmóddal, eredeti parafrázisokkal, amelyek az alaptörténetek továbbgondolásával megmutatják az új évezred Mátyás királyát.
Irodalmi emlékházak reneszánsza pályázat
A pályázat célja: az emlékházak kulturális infrastruktúrájának átfogó fejlesztése olyan szolgáltató színterek kialakításával, korszerű kínálatbővítéssel, melyek nyomán az intézmények fenntarthatósága jelentősen javul és képessé válnak az adott közösség összetartására, az önszerveződés és a társadalmi kohézió erősítésére.
MŰVÉSZETEK A RENESZÁNSZ ÉVÉBEN - 180.000.000 FT ÉRTÉKBEN

"A reneszánsz a mai színház tükrében" - színháztársulatoknak és színházi szakembereknek
A pályázat célja: az európai reneszánsz történelmi, kulturális, írott és /vagy tárgyi emlékeihez kapcsolódó, erre az alkalomra készült produkciók létrehozása.
Zeneszerzőverseny és komolyzenei pályázat

Zeneszerzőverseny: a pályázat célja: új magyar zenedarabok megalkotásának ösztönözése és támogatása, továbbá tartós együttműködés létrehozása a fiatal szerzők, illetve kamaraegyüttesek és nagyzenekarok között az új zene népszerűsítésében.
Komolyzenei pályázat friss diplomás zenészek, ill. kulturális menedzserek számára: a pályázat célja: a fiatal zenei tehetségek és kulturális menedzserek külföldi továbbtanulásának támogatása és elindítása nemzetközi karrier felé.
"A helység szelleme" - designpályázat
A pályázat célja: hivatásos tervezőművészeknek és települési önkormányzatoknak az adott település vizuális arculatának teljes vagy részleges megtervezése és kivitelezése.
Kiírás >> (bővített kiírás, frissítve: 2008. május 14.)
"Camera Obscura fotópályázat"
A pályázat célja: a camera obscura technika fotográfiában történő modern felhasználása.
Kiírás >> (frissítve: 2008. április 28.)
"RENESZÁNSZ TÚRÁK" PÁLYÁZAT - 200.000.000 FT ÉRTÉKBEN

A pályázat célja, hogy a Reneszánsz Év - 2008 program keretében az ország bármely részén élő általános és középiskolás diákok, iskolai osztályok megismerhessék Magyarország reneszánsz emlékhelyeit és emlékműveit, valamint meghatározó múzeumi élményekkel gazdagodhassanak, és múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehessenek részt az év folyamán.
Módszertani segédlet >> (utoljára frissítve: 2008. április 8.)
Programok listája a fővárosban >> (utoljára frissítve: 2008. április 8.)
Programok listája megyék szerint >> (utoljára frissítve: 2008. április 8.)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok