2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Szakmai háttérintézmények - honlapok

2009. január 14.
Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus
Az Intézet megalakulása óta (1951) a helyi közművelődési tevékenységek és a megyei /fővárosi feladatok segítése érdekében országos közművelődési tanácsadást és szolgáltatást biztosít. Ezen belül feladatunk a nem hivatásos művészeti mozgalmak segítése, az előadó- és vizuális művészeti rendezvények koordinálása, a szakági képzések és vizsgáztatások rendszerének a kialakítása, azok lebonyolítása, fesztiválok, konferenciák szervezése. A nemzetiségek és az etnikai csoportok kulturális hagyományainak, társadalmi szokásainak, művészeti értékeinek gondozása, ápolása. A szakemberek képzése, állami feladatként vizsgabizottságok működtetése, a továbbképzések biztosítása. Szakmai, szakági kiadványok, közművelődési periodikák megjelentetése. A művelődési otthonok és a művelődési szervezetek tevékenységének elemzése, statisztikai adatok értékelése, a kulturális segítő tevékenységek rendszerezése. A közművelődési események rögzítése, feldolgozása. A szakirodalom és a dokumentáció gyűjtése, rendszerezése, információs rendszer működtetése. A szakterület nemzetközi kapcsolatainak ápolása, szélesítése.

Hagyományok Háza
A Hagyományok Háza a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott nemzeti intézmény, melyet a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere 2001. január elsején alapított. A magyar nyelvterület és a Kárpát-medence történetileg és szájhagyomány útján fennmaradt kommunikációs rendszereinek (népzene, néptánc, népköltészet) és népi kézműves hagyatékának gyűjtése, kutatása, értelmezése, rendszerezése, feldolgozása és hozzáférhetővé tétele minden érdeklődő számára. A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum fenntartása, állománygyarapítása. A népi iparművészeti alkotások és háziipari termékek minősítése az erre a célra létrehozott bírálóbizottságok útján. A népi iparművészet területén jelentkező állami feladatokat az intézmény, mint hatósági tevékenységet végzi. A népművészet területén különböző szintű iskolai, iskolarendszeren kívüli és felsőoktatáshoz kapcsolódó oktatási tevékenység végzése, valamint képzési és továbbképzési formáinak országos szintű akkreditálása. A Hagyományok Háza szolgáltató központ. Három nagy egysége eltérő eszközökkel, de egyazon céllal és elkötelezettséggel várja a népi kultúra, a hagyomány iránt érdeklődő nagyközönséget és a szakmabelieket, akik útmutatásért, vagy segítségért keresik fel intézményünket.
A fél évszázada működő, most újjászervezett Magyar Állami Népi Együttes művészeti munkája során mérvadó, a közművelődést szolgáló művek előadására és létrehozására törekszik, valamint felkarolja a külső, támogatásra érdemes kezdeményezéseket.
A Kárpát-medence hagyományait átfogó Lajtha László Folklórdokumentációs Központ hozzáférhetővé teszi a régió népi kultúráját rögzítő audiovizuális és szöveges dokumentumokat.
A Népművészeti Módszertani Műhely a hagyományos paraszti kultúrát (elsősorban a hagyományos kézművességet, néptáncot, népzenét, népköltészetet) közvetíti a mai kor embere számára is élhető műveltségként. Tevékenységei: tanfolyami oktatás, konferenciák szervezése, pályázatok meghirdetése, lebonyolítása, kiállítások rendezése, kiadványok készítése, a kortárs kézművesek alkotásainak minősítése, ismeretterjesztés

Országos honlapok

Közművelődési szakfelügyelet

Közművelődési kitüntetések
Wlassics Gyula-díj, Bessenyei György-díj, Csokonai Vitéz Mihály alkotói-díj,
Csokonai Vitéz Mihály közösségi-díj, Népművészet Mestere,
Ifj. Népművészet Mestere, Életfa-díj

Legfontosabb közművelődési vonatkozású jogszabályok

A közművelődési minőségfejlesztéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók jogszabályok
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok