Ünnepi receptek

Előételek

Gyümölcsös sonkaszeletek

Hozzávalók:
500 g főtt sonka 1 cm-es szeletekben
4 szelet ananász (konzerv)
2 evőkanál banán
1 evőkanál szezámolaj
1 evőkanál napraforgóolaj
1/4 teáskanál fehérbors
1/4 teáskanál curry
1 evőkanál vaj
petrezselyem
Elkészítése:
Ha a sonka túl sós, 1-2 órára hideg vízbe áztatjuk.
Az ananászt lecsöpögtetjük, a banánt meghámozzuk. A szezámolajat a napraforgóolajjal, borssal és currzvel összekeverjük, a letörölgetett sonkára és gyümölcsökre kenjük.
A parázstól 10 cm távolságban megsütjük, az utolsó percben vajjal megkenjük. Ha a konyhában készül, világosra barnított vajba tesszük, serpenyőben megsütjük. Petrezselyemmel díszítjük.

Levesek

Finom krémleves újhagymából

Hozzávalók:
50 g fehér újhagyma
60 g vaj
2,5 dl szárnyashúsleves
0,6 dl száraz peszgő
50 g csiperkegomba
só és bors
1 szelet fehér kenyér
1 dl tejszín
Ekészítése:
A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, 20 g vajon megpároljuk, de nem hagyjuk, hogy elszíneződjön.
Hozzáöntjük a levest és 0,4 dl pezsgőt. A gombát megtisztítjuk, felszeelteljük és levesbe szórjuk. Sózzuk, borsozzuk, 10 percig főzzük.
A kenyér héját levágjuk, belét felkockázzuk, 20 g vajon ropogóósra pirítjuk, majd szűrőbe szedjük. Keményre verjük a tejszínt. A levest rúdmixerrel vagy turmixgéppel pépesítjük.
A levest megmelegítjük, 20 g vajjal felverjük, de nem főzzük. Hozákeverjük a tejszínhabot, felhevítjük, beleöntjük a maradék pezsgőt, és ízesítjük.

Egytálételek

Rakott kelkáposzta

Hozzávalók:
500 g darált hús
1 fej vöröshagyma
20 g zsiradék
200 g rizs
1 nagy fej kelkáposzta
3 dl tejföl
50 g reszelt sajt
1 teáskanál édes-nemes pirospaprika
2 teáskanál só
1/2 teáskanál őrölt bors
Elkészítése:
A vöröshagymát apróra vágjuk, a felforrósított zsiradékban üvegesre pároljuk, megszórjuk pirospaprikával. A darált húst sózzuk és borsozzuk, majd puhára pároljuk.
A levelekre szedett kelt 2-3 l sós vízben megfőzzük.
A rizst annyi sós víízben, hogy ellepje, puhára főzzük, majd hozzákeverjük az elkészített darálthúshoz.
Egy nagy tűzálló tálat kivajazunk. Alulra kelleveleket teszünk, rá darált húsos rizst halmozunk, meglocsoljuk tejföltlel, majd ismét kelkáposzta levelek kövekeznek és darálthúsos rizs. Legfölülre kelleveleket borítunk, meglocsoljuk a maradék tejföllel és reszelt sajtot szórunk rá. Addig sütjük, míg a teteje piros nem lesz.

Frissensültek

Hirtelen sült őzszeletek gyümölcsokkel

Hozzávalók:
8 szelet őzbélszín, egyenként 70 g és 2 cm vastag
4 szem borókabogyó
1/2 babérlevél
4 evőkanál olaj
2 kivi
1-1 csipet fahéj és cukor
2 evőkanál konyak
1,5 dl tejföl
1,25 dl pecsenyelé
1 evőkanál liszt
5 evőkanál vörösáfonyakompót
2 evőkanálnyi vajdarabka
só és bors
Elkészítése
A borókabogyót és a babérlevelet finomra törjük, összekeverjük az olajjal, és a húsra kenjük. Letakarva 6 órán át pácoljuk.
A meghámozott kivit felszeleteljük, meghintjük cukorral, fahéjjal, rácsöpögtetjük a konyakot és letakarjuk.
A tejfölt elkeverjük a pecsenylével, a liszttel és 1 evőkanál áfolyával.
A húsról lekaparjuk a fűszereket, az olajat átszűrjük, majd felhevítjük. Pirosra sütjük benne a steaket, és forró tálra tesszük. Megszórjuk a vajdarabkákkal, sózzuk, borsozzuk, letakarjuk.
A pecsenyéhez adjuk a kikevert tejfölt, besűrítjük a mártást. Hozzáadjuk a hús lecsöpögő szaftját is, ízesítjük, és a tübbi hozzávalóval együtt tálaljuk.

Édességek

Tejszínes torta szederrel

Hozzávalók:
100 g vaj
1 csipet só
250 g liszt
5-6 tojás
500 g szeder
2 + 1 evőkanál porcukor
3/4 liter habtejszín
3 evőkanál cukor
2 csomag vaníliáscukor
Elkészítése:
1/4 liter vízből, vajjal, sóval, liszttel és a tojásokkal tésztát készítünk. Kizsírozott tepsiben 2 db 26 cm átmérőjű tortalapot, a maradék tésztából pedig egy sima lapot sütünk. Ez utóbbit melegen szétmorzsoljuk.
A szedret átválogatjuk, megmosuk, lecsöpögtetjük. 2 evőkanál porcukorral megszórjuk. A tejszínt a cukorral és a vaníliáscukorral keményre verjük.
A tortalapot a tejszín harmadával megkenjük. Rátesszük a szedret, a tejszín másik harmadával befedjük, a másik lapot a tetejére helyezzük, a tésztadarabokkal megszórjuk. A maradék tejszínt nyomózsákba töltjük, a tortát habrózsákkal és szederrel díszítjük. Lehetőleg frissen fogyasztjuk.

Almasaláta pirított mandulával

Hozzávalók:
1,25 dl fehérbor
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál méz
2 evőkanál cukor
2 késhegynyi fahéj
25 g mandulalapocska
1 teáskanál vaj
500 g kemény alma
100 g nagy szemű fehér szőlő
Elkészítése:
A fehérbort felforraljuk a citromlével a mézzel, a cukorral és a fahéjjal, majd hűlni hagyjuk. A mandulát világosbarnára pirítjuk a megolvasztott vajban.
Az almát meghámozzuk, negyedeljük, kimagozzuk és vékony csíkokra vágjuk. Azonnal az öntethez keverjük, így nem barnul meg.
A szőlőszemeket kettévágjuk, kimagozzuk. Hegyes késsel fellazítjuk a héját, lehúzzuk. A salátába keverjük, tálalásig letakarjuk.
A salátát ízesítjük, tálkákba tesszük, és megszórjuk a mandulával.

Túrófánk

Hozzávalók:
450 g túró
25 g cukor
100 g liszt
2 tojás
4 evőkanál finom kristálycukor
1 rúd vanikia
olaj a sütéshez
Elkészítése:
A túrót cukorral, liszttel és a tojásokkal gyorsan összegyúrjuk, ha van elég időnk, letakarva 1 órán át pihentetjük. Hozzáadjuk a cukrot és a vaniliavelőt
Egy edénybe legalább 4 cm magasan olajat öntünk, és felhevítjük. Teáskanállal fánkot szaggatunk, amelyeket egy másik kanál segítségével az olajba helyezünk, aranybarnára sütjük, és drótból készült szűrőkanállal kivesszük.
A fánkot konyhai papírtörlőn teitatjuk, végül vailiáscukorba forgatjuk. Frissen, melegen fogyasztjuk.

Fagylaltbomba vérnarancsból

Hozzávalók:
6-7 vérnarancs
50 g durvára vágott mandula
4 tojássárgája
100 g cukor
1 csipet só
5 dl tejszín
2 csomag vaníliáscukor
Elkészítése:
A narancsot keresztben kettévágjuk, levét szűrőn keresztül mérőpohárba öntjük (2,5 dl-nyit kell kapnunk). A mandulát zsiradék nélkül, kevergetve világosbarnára sütjük.
A tojássárgáját a cukorral, a sóval, és két evőkanál forró vízzel habosra verjük, majd összekeverjük a narancslével.
Keményre verjük a hideg tejszínt a vaniliáscukorral. Hozzáadjuk a narancskrémet és a mandulát, félgömb alakú formába töltjük, lefedjük, és megfagyasztjuk a mélyhűtőben.
Tálalás előtt 1 órával a hűtőszekrénybe tesszük, végül rövid időre hidegvízbe állítjuk, letöröljük és kinyomkodjuk velőle a fagylaltot. Mutatós tálra helyezzük.

Italok, üdítők