Ünnepi receptek
Előételek
Gyümölcsös sonkaszeletek
Hozzávalók:
500 g főtt sonka 1 cm-es szeletekben
4 szelet ananász (konzerv)
2 evőkanál banán
1 evőkanál szezámolaj
1 evőkanál napraforgóolaj
1/4 teáskanál fehérbors
1/4 teáskanál curry
1 evőkanál vaj
petrezselyem
Elkészítése:
Ha a sonka túl sós, 1-2 órára hideg
vízbe áztatjuk.
Az ananászt lecsöpögtetjük, a banánt meghámozzuk.
A szezámolajat a napraforgóolajjal, borssal és currzvel
összekeverjük, a letörölgetett sonkára és
gyümölcsökre kenjük.
A parázstól 10 cm távolságban megsütjük,
az utolsó percben vajjal megkenjük. Ha a konyhában készül,
világosra barnított vajba tesszük, serpenyőben
megsütjük. Petrezselyemmel díszítjük.
Levesek
Finom krémleves újhagymából
Hozzávalók:
50 g fehér újhagyma
60 g vaj
2,5 dl szárnyashúsleves
0,6 dl száraz peszgő
50 g csiperkegomba
só és bors
1 szelet fehér kenyér
1 dl tejszín
Ekészítése:
A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük,
20 g vajon megpároljuk, de nem hagyjuk, hogy elszíneződjön.
Hozzáöntjük a levest és 0,4 dl pezsgőt.
A gombát megtisztítjuk, felszeelteljük és levesbe
szórjuk. Sózzuk, borsozzuk, 10 percig főzzük.
A kenyér héját levágjuk, belét felkockázzuk,
20 g vajon ropogóósra pirítjuk, majd szűrőbe
szedjük. Keményre verjük a tejszínt. A levest rúdmixerrel
vagy turmixgéppel pépesítjük.
A levest megmelegítjük, 20 g vajjal felverjük, de
nem főzzük. Hozákeverjük a tejszínhabot,
felhevítjük, beleöntjük a maradék pezsgőt,
és ízesítjük.
Egytálételek
Rakott kelkáposzta
Hozzávalók:
500 g darált hús
1 fej vöröshagyma
20 g zsiradék
200 g rizs
1 nagy fej kelkáposzta
3 dl tejföl
50 g reszelt sajt
1 teáskanál édes-nemes pirospaprika
2 teáskanál só
1/2 teáskanál őrölt bors
Elkészítése:
A vöröshagymát apróra vágjuk,
a felforrósított zsiradékban üvegesre pároljuk,
megszórjuk pirospaprikával. A darált húst sózzuk
és borsozzuk, majd puhára pároljuk.
A levelekre szedett kelt 2-3 l sós vízben megfőzzük.
A rizst annyi sós víízben, hogy ellepje, puhára
főzzük, majd hozzákeverjük az elkészített
darálthúshoz.
Egy nagy tűzálló tálat kivajazunk. Alulra
kelleveleket teszünk, rá darált húsos rizst halmozunk,
meglocsoljuk tejföltlel, majd ismét kelkáposzta levelek
kövekeznek és darálthúsos rizs. Legfölülre
kelleveleket borítunk, meglocsoljuk a maradék tejföllel
és reszelt sajtot szórunk rá. Addig sütjük,
míg a teteje piros nem lesz.
Frissensültek
Hirtelen sült őzszeletek gyümölcsokkel
Hozzávalók:
8 szelet őzbélszín, egyenként 70
g és 2 cm vastag
4 szem borókabogyó
1/2 babérlevél
4 evőkanál olaj
2 kivi
1-1 csipet fahéj és cukor
2 evőkanál konyak
1,5 dl tejföl
1,25 dl pecsenyelé
1 evőkanál liszt
5 evőkanál vörösáfonyakompót
2 evőkanálnyi vajdarabka
só és bors
Elkészítése
A borókabogyót és a babérlevelet
finomra törjük, összekeverjük az olajjal, és
a húsra kenjük. Letakarva 6 órán át pácoljuk.
A meghámozott kivit felszeleteljük, meghintjük cukorral,
fahéjjal, rácsöpögtetjük a konyakot és
letakarjuk.
A tejfölt elkeverjük a pecsenylével, a liszttel és
1 evőkanál áfolyával.
A húsról lekaparjuk a fűszereket, az olajat átszűrjük,
majd felhevítjük. Pirosra sütjük benne a steaket,
és forró tálra tesszük. Megszórjuk a vajdarabkákkal,
sózzuk, borsozzuk, letakarjuk.
A pecsenyéhez adjuk a kikevert tejfölt, besűrítjük
a mártást. Hozzáadjuk a hús lecsöpögő
szaftját is, ízesítjük, és a tübbi
hozzávalóval együtt tálaljuk.
Édességek
Tejszínes torta szederrel
Hozzávalók:
100 g vaj
1 csipet só
250 g liszt
5-6 tojás
500 g szeder
2 + 1 evőkanál porcukor
3/4 liter habtejszín
3 evőkanál cukor
2 csomag vaníliáscukor
Elkészítése:
1/4 liter vízből, vajjal, sóval, liszttel
és a tojásokkal tésztát készítünk.
Kizsírozott tepsiben 2 db 26 cm átmérőjű
tortalapot, a maradék tésztából pedig egy sima
lapot sütünk. Ez utóbbit melegen szétmorzsoljuk.
A szedret átválogatjuk, megmosuk, lecsöpögtetjük.
2 evőkanál porcukorral megszórjuk. A tejszínt
a cukorral és a vaníliáscukorral keményre verjük.
A tortalapot a tejszín harmadával megkenjük. Rátesszük
a szedret, a tejszín másik harmadával befedjük,
a másik lapot a tetejére helyezzük, a tésztadarabokkal
megszórjuk. A maradék tejszínt nyomózsákba
töltjük, a tortát habrózsákkal és
szederrel díszítjük. Lehetőleg frissen fogyasztjuk.
Almasaláta pirított mandulával
Hozzávalók:
1,25 dl fehérbor
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál méz
2 evőkanál cukor
2 késhegynyi fahéj
25 g mandulalapocska
1 teáskanál vaj
500 g kemény alma
100 g nagy szemű fehér szőlő
Elkészítése:
A fehérbort felforraljuk a citromlével a mézzel,
a cukorral és a fahéjjal, majd hűlni hagyjuk. A mandulát
világosbarnára pirítjuk a megolvasztott vajban.
Az almát meghámozzuk, negyedeljük, kimagozzuk és
vékony csíkokra vágjuk. Azonnal az öntethez keverjük,
így nem barnul meg.
A szőlőszemeket kettévágjuk, kimagozzuk.
Hegyes késsel fellazítjuk a héját, lehúzzuk.
A salátába keverjük, tálalásig letakarjuk.
A salátát ízesítjük, tálkákba
tesszük, és megszórjuk a mandulával.
Túrófánk
Hozzávalók:
450 g túró
25 g cukor
100 g liszt
2 tojás
4 evőkanál finom kristálycukor
1 rúd vanikia
olaj a sütéshez
Elkészítése:
A túrót cukorral, liszttel és a tojásokkal
gyorsan összegyúrjuk, ha van elég időnk, letakarva
1 órán át pihentetjük. Hozzáadjuk a cukrot
és a vaniliavelőt
Egy edénybe legalább 4 cm magasan olajat öntünk,
és felhevítjük. Teáskanállal fánkot
szaggatunk, amelyeket egy másik kanál segítségével
az olajba helyezünk, aranybarnára sütjük, és
drótból készült szűrőkanállal
kivesszük.
A fánkot konyhai papírtörlőn teitatjuk, végül
vailiáscukorba forgatjuk. Frissen, melegen fogyasztjuk.
Fagylaltbomba vérnarancsból
Hozzávalók:
6-7 vérnarancs
50 g durvára vágott mandula
4 tojássárgája
100 g cukor
1 csipet só
5 dl tejszín
2 csomag vaníliáscukor
Elkészítése:
A narancsot keresztben kettévágjuk, levét
szűrőn keresztül mérőpohárba öntjük
(2,5 dl-nyit kell kapnunk). A mandulát zsiradék nélkül,
kevergetve világosbarnára sütjük.
A tojássárgáját a cukorral, a sóval,
és két evőkanál forró vízzel
habosra verjük, majd összekeverjük a narancslével.
Keményre verjük a hideg tejszínt a vaniliáscukorral.
Hozzáadjuk a narancskrémet és a mandulát, félgömb
alakú formába töltjük, lefedjük, és
megfagyasztjuk a mélyhűtőben.
Tálalás előtt 1 órával a hűtőszekrénybe
tesszük, végül rövid időre hidegvízbe
állítjuk, letöröljük és kinyomkodjuk
velőle a fagylaltot. Mutatós tálra helyezzük.
Italok, üdítők