Technikai segítség a digitális tananyag használatához

E rövid ismertetőből a következőeket tudhatja meg:

 

Az anyag szerkezeti felépítése

Az Anyannyelvi beszédkultúra tantárgy digitális tananyagának felépítésekor arra törekedtünk, hogy a felhasználók a lehető legkönnyebben tájékozódjanak a teljes anyagot felépítő több, mint 300 oldal között. Ezért a számítógéphasználók által különféle böngészőprogramokból már jól ismert egyszerű hypertextes (linkes) felületet használtuk az anyag elkészítésekor.

A tananyag tulajdonképpen egy módszertani és elméleti útmutatóval ellátott feladatgyűjtemény, amely 4 egységre tagolódik:

Ezekhez kapcsolódik a feladatokhoz szükséges és azoktól független dokumentumokat is tartalmazó Adatbázis.

A tananyag és az adatbázis jóval túlmutat a tantárgy 30 órás keretén, a tanár kedvére válogathat a felsorolt feladatok, szövegek ill. képek stb. közül.

 

Tájékozódás az oldalakon:

A nagy egységeket egy-egy színnel jelöltük, így az oldalak hátteréből egyértelműen kiderül, hogy melyik nagy egységhez tartoznak. A színkód a képernyőn mindig látható főmenüből könnyedén megállapítható.

Egy egységen belül először egy tartalomjegyzékhez jutunk, amiben az egység legfőbb pontjai láthatóak. Továbblépve elolvasható az adott egység általános bevezetője, majd továbbléphetünk a feladatokhoz/módszertanhoz.

 

A Feladatok - Módszertan képernyő felépítése:

Az egység főcíme, linkje az egység bevezetőjéhez vezet

Feladatok esetén a betű piros színű, háttere megegyezik az anyag szövegének hátterével,

Ez a link vezet a módszertani részből a hozzá kapcsolódó feladathoz

Módszertani-elméleti szöveg esetén a betű piros színű, háttere megegyezik az anyag szövegének hátterével

Ez a link vezet a feladatoktól a kapcsolódó módszertanhoz

Az egység tartalomjegyzéke, linkjei a feladatokhoz vezetnek.

Az aktuális pont mindig pirossal van kiemelve

Itt jelenik meg a feladat, illetve módszertani-elméleti anyag szövege

 

Az adatbázis használata

Az adatbázisba gyűjtöttük az anyaghoz közvetlenül kapcsolódó, illetve egyéb dokumentumokat. A feladatgyűjteményből az adatbázisba mutató linkeket a következőképpen jelöltük:

Az adatbázisban megtalálható a teljes tananyag nyomtatható (RTF) formában. Ezen kívül a tanterv és a szakirodalomjegyzék is nyomtatható.

Az adatbázis szövegei Html, ill. Rtf formátumúak. A filmek (.mpg) és a "Zajgyűjtemény" (.waw) többek között az ingyenesen letölthető Windows Media Playerrel, a többi hangzó anyag (.ram) pl. a szintén ingyenes RealAlternative Playerrel játszható le.

Helyek, ahonnan az említett programok letölthetőek:

 

Egyéni adatbázis létrehozása

Az Adatbázis tartalomjegyzék-oldalán található egy "Egyéni adatbázis" link. Ez a link a tananyag "ab" mappájának "egyeni" almappájára mutat. Ebbe a mappába gyűjthetők (fájl-másolással, -mentéssel vagy -áthelyezéssel) az eredeti tananyagban nem szereplő, de a tanításhoz felhasználható különféle szövegek, képek stb. Így a tananyag használata során ezek a dokumentumok is elérhetőek lesznek. A mappa kezdetben természetesen üres, a felhasználóra vár a megtöltése.

 

Egyéni feladatsorok összeállítása

A tananyagtól függetlenül futtatható az egyenifeladatkezelo mappa feladatok.exe programja, amellyel a tananyag feladatai közül különböző összeállításokat készíthetünk. A megfelelő működéshez a teljes Retorika mappát a merevlemezre kell másolni. A program kezeléséről a helyi súgó mond többet.

 

Keresés használata

A digitális tananyag tartamaz egy könnyen kezelhető kereső programot, amellyel a feladatok között, illetve az adatbázisban lehet keresni.

FONTOS!!! A keresőprogram megfelelő működéséhez két dolgot előre be kell állítani.

1.
A keresőprogram működéséhez a használt böngésző alkalmas kell legyen Java-programok futtatására. A böngészőprogramok egy része eleve alkalmas erre (úgy telepítették), a többihez ingyenesen letölthető ún. JVM (Java Virtual Machine) programot kell a gépre telepíteni. A letöltés helye böngészőprogramtól függ.

2.
Az első keresés előtt a Keresőoldalon le kell futtani Kereső-beállítás programot.

A keresőprogram biztos működéséhez tanácsos az egész Retorika könyvtárat a számítógép merevlemezére másolni és onnan futtatni a tananyagot.

 

Tesztelések

A digitális tananyagot Windowsos környezetben Internet Explorer, Mozilla és Opera böngészőprogramokkal, illetve Linux alatt Konquerorral teszteltük.

 

Elérhetőségünk

címünk:
Toldy Ferenc Gimnázium, Budapest
1015. Budapest, Toldy F. u. 9

e-mail:
retorika@toldy.sulinet.hu