2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közlemény

2002. november 7.
KÖRNYEZET- ÉS TERMÉSZETVÉDELMI OKTATÁS AZ ÓVODÁTÓL A FŐISKOLÁIG

Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter, valamint Magyar Bálint oktatási miniszter együttműködési megállapodást ír alá a környezet- és természetvédelmi oktatás közös támogatásáról. Az együttműködés célja az óvodai és középiskolai környezeti nevelés elősegítése, az erdei iskolák, ökoiskolák, óvodai és általános iskolai vetélkedők, egyetemi diákkonferenciák támogatása, tantervi programok fejlesztése.

Az eredetileg 1999-ben született megállapodás mostani megújítása a 2002-2008. közötti időszakra szól. A közös feladatokat összehangoló tárcaközi bizottság hatéves stratégiát dolgoz ki, ami illeszkedik a szintén most induló Nemzeti Környezetvédelmi Program második ciklusához. A konkrét feladatokat, ezek költségeit és forrásait pedig kétéves intézkedési tervekben határozzák meg.

Az együttműködés keretében a két tárca létrehozza az Ökoiskolák magyarországi hálózatát, amelynek oktatási intézményei sajátos minőségi feltételeknek kívánnak megfelelni. Munkájukban, egész működésükben központi és meghatározó szerepet kap a környezeti nevelés, a fenntarthatóság, az egészséges ökologikus környezet – a legszűkebb és a legtágabb értelemben is. Működtetik az Erdei iskola programot, a programhoz csatlakozó iskolák a tanév egy szakaszában a tanterem falain kívül, a szabadban, szervezik a tanítást.

Magyarország ezen az együttműködésen keresztül kapcsolódik a GLOBE programhoz. A nemzetközi hálózatba bekapcsolódott magyar iskolák a Föld tudományos megismerését folytatják, és tapasztalataikat, mérési eredményeiket megosztják kortársaikkal, akik a világ mintegy 8000 GLOBE iskolájában végeznek ugyanilyen kutatómunkát. Ehhez hasonló nemzetközi program a BISEL középiskolai élővíz-vizsgálat, amelyben a vizek élőlényinek ökológiai igényeit, vizeink állapotát ismerik meg az iskolások.

Az együttműködés célja még a környezet- és természetvédelmi tantervi programok kialakítása, a tehetséggondozás, általános és középiskolai szakmai tanulmányi versenyek, felsőoktatásban pedig tudományos diákkonferenciák szervezése. A két tárca közösen meghirdetett pályázatokkal is segíti az óvodai és középiskolai környezeti nevelés és a felsőoktatás fejlesztését.
A környezeti nevelés tervezésében, a feladatok szervezésében és ellátásában részt vesz a két tárca közös háttérintézménye, a Környezeti Nevelési és Kommunikációs Programiroda (KomP) is.

Az Oktatási Minisztérium más tárcákkal, önkormányzatokkal együttműködve azon dolgozik, hogy az erdei iskolák feltételeit egyszerre fejlesszük, folyamatosan bővítsük. Ennek megfelelően emelkedik évről évre az erdei iskolai programok támogatása. Jövőre az Oktatási Minisztérium az idei 30 millió forint sokszorosát kívánja az erdei iskola program támogatására fordítani
 
       
Budapest, 2002. november 07.                                                                                                                                        OM Sajtóiroda

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok