2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Nyelvek Európai Napja

2002. szeptember 24.
Az Európa Tanács főtitkára az Internet nyelvi sokszínűségének növelését szorgalmazza

Az Európa Tanács főtitkára az Internet nyelvi sokszínűségének növelését szorgalmazza

Strasbourg, 2002. szeptember 24. – Szeptember 26. alkalmából, amikor az Európa Tanács kezdeményezésére a Nyelvek Európai Napját ünnepeljük, Walter Schwimmer, a strasbourgi székhelyű szervezet főtitkára kiemelte az idei téma, az „élethosszig tartó tanulás” jelentőségét. „Ha beszéljük egy másik ember nyelvét, lépést teszünk felé, felszámoljuk a köztünk lévő akadályokat és legyőzzük a félelmeket. A nyelvek tanulása és az idegen nyelveken való kommunikáció segíti kontinensünk kulturális sokszínűségének megőrzését, az emberek közötti kölcsönös megértés erősítését” - mondta a főtitkár.

Ennek kapcsán Walter Schwimmer beszélt arról is, mit tesz az Európa Tanács az Internet nyelvi sokszínűségének megteremtéséért. „Ma már az emberek nagy része az Európa Tanács minden tagországának nyelvén hozzáférhet on line információkhoz. Mi is működtetünk egy folyamatosan megújuló on line információs szolgálatot az Európa Tanács két hivatalos nyelvén, angolul és franciául. A 800 millió európai érdekében és azért, hogy Internetes szolgáltatásunkat kiszélesítsük, az egyezmények minden tagországunk nyelvén hozzáférhetőek. Jelenleg új portálokat alakítunk ki német, orosz és olasz nyelven és hamarosan további nyelvek is sorra kerülnek" - szögezte le a főtitkár.

Az Európa Tanács tagországainak nyelvein a www.coe.int („other languages”, „autres langues” – egyéb nyelvek) Internetes oldalon lehet információhoz jutni.

Az Európa Tanács „Nyelvek, sokszínűség, állampolgárság” címmel konferenciát szervez azzal a céllal, hogy megvizsgálják, hogyan segíthetik a tagállamok nyelvoktatás-politikái Európa többnyelvűségének megőrzését. A konferenciára november 13. és 15. között kerül sor Strasbourgban. A rendezvénnyel kapcsolatos további információk a www.coe.int (Culture-Education/Modern Languages,Langues vivantes) oldalon találhatók.     


Budapest, 2002. szeptember 24.                                                                                                                                      OM Sajtóiroda


 


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok