2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

AZ OM integrációs programajánlata Jászladánynak

2002. szeptember 19.
Az utóbbi két hét eseményei azt bizonyítják, hogy Jászladányban az általános iskola körül kialakult helyzet a jogi rendezésen túl tartalmi megoldást is igényel. Az Oktatási Minisztérium olyan pozitív kezdeményezéssel áll elő, amely minden érintett szülő és gyerek jogos igényére válaszol.

Az utóbbi két hét eseményei azt bizonyítják, hogy Jászladányban az általános iskola körül kialakult helyzet a jogi rendezésen túl tartalmi megoldást is igényel. Az Oktatási Minisztérium olyan pozitív kezdeményezéssel áll elő, amely minden érintett szülő és gyerek jogos igényére válaszol.

Magyar Bálint oktatási miniszter szeptember 24-ére meghívta az Oktatási Minisztériumba a jászladányi iskolavitában résztvevő két, szakmai álláspontot képviselő felet, az önkormányzati iskola és a működés megkezdéséhez szükséges engedéllyel nem rendelkező alapítványi iskola igazgatóját, azzal a céllal, hogy segítsen mindenki által elfogadható, megnyugtató megoldást találni a kialakult helyzetben.

Az Oktatási Minisztérium igent mond a minőségi oktatás megteremtésére, de határozottan nemet mond a megkülönböztetésre: nem elemelhetünk falakat a gyerekek közé. Nem kerülhetnek szembe egymással a szegények és a gazdagok, a vidékiek és a fővárosiak, a vallásosak és a nem vallásosak, a romák és a nem romák. Egy Magyarország van, közös felelősségünk, hogy a társadalom ne szakadjon darabjaira. Minden szülőnek a gyermeke a legfontosabb. Természetes, hogy valamennyien olyan iskolába szeretnék járatni a gyerekeiket, amelyik nyugodt és barátságos légkör mellett, felkészít a középiskolai továbbtanulásra. Ezt az esélyt azonban minden gyereknek meg kell adni, mert minden gyerek egyformán fontos.

A jászladányi magániskola nem kezdhette meg törvényesen a működését. Két héttel a tanévkezdés után viszont már nem a kialakult jogi helyzet elemzése a legfontosabb feladatunk. Most cselekvésre van szükség, olyan tettekre, amelyek békességet teremthetnek egy felzaklatott közösségben, lerombolják a diákok közé emelt falakat, és egyformán segítik minden gyerek jövőbeli boldogulását.
Ezért az oktatási minisztérium az integrációt segítő, minőségi oktatásfejlesztés komplex csomagját ajánlja a jászladányi önkormányzati iskolának.

Ez a program a következő elemeket tartalmazza:
Multimédiás számítógépeket juttatunk az iskolának, és támogatjuk az Internet-kapcsolat kiépítését.
Az idegennyelv-tudás hiánya csökkenti a továbbtanulási, és később a munkavállalási esélyeket. A program ezért nyelvtanárt, emelt óraszámot és korszerű módszereket ajánl fel az iskola diákjai részére.
Az önfejlesztő iskola-program az óvodában, az alsó és felső tagozaton dolgozó pedagógusok, a környék középiskoláiban tanító tanárok, valamint az érdeklődő szülők részére szól. A cél az, hogy önkéntesen jelentkező helyi szakemberek indítsák el az iskola programjának tartalmi fejlesztését.
A továbbtanulási arányok gyors ütemű javítása érdekében a hetedikes és nyolcadikos diákok körében felajánlunk egy mentor rendszerű programot, melynek célja, hogy az iskola tanárai a hozzájuk tartozó diákok tanulmányait minél hatékonyabban segítsék. A mentor tanár konzultációs lehetőséget és diákonként számított fizetés-kiegészítést kapna munkájáért.
A kistérségi koordinátor, családi koordinátor híd szerepet látna el a család és az iskola között. A családi koordinátor munkáját támogatja a kistérségi koordinátor, aki az OM által a közeljövőben kiépítendő országos oktatásintegrációs hálózat munkatársaként segíti a kistérségi oktatásintegrációs programok megvalósulását.
A délutáni közösségi programok az etnikai feszültségek csillapításának legjobb módja. A vegyes csoportban való célorientált tevékenységre lehetőséget nyújt a drámapedagógia vagy éppen a sportolás.
Szociális munkás, pszichológus foglalkozna az iskolán belüli feszültségekkel, azok okainak feltárásával és kezelésével.

Budapest, 2002. szeptember 19.                                                                                                                                     OM Sajtóiroda

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok