2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közlemény

2003. január 7.
A Kormány az első száz napos programja megteremtette feltételeit annak, hogy a közoktatásban gyermekétkeztetést igénybe vevők a korábbi normatív kedvezményeken túl  rászorultság alapján kiegészítő támogatásban részesüljenek. Ennek végrehajtásához az Országimázs Központ megszüntetésével felszabaduló mintegy 4,5 milliárd forintot biztosította, mely összeg a 2003. évi tanév végéig nyújt fedezetet a fentiek támogatására.
A 2003. évi költségvetési törvény növelte az intézményi étkeztetés támogatását és kibővítette az érintettek körét. Új kiegészítő támogatásként jelent meg a rászorultsági alapon járó óvodai ingyenes intézményi étkeztetés finanszírozása. A rászorultsági alapon történő ingyenes gyermekétkeztetés programja felmenő rendszerben az elkövetkező években folytatódik.

Nem kisebbítve a közoktatási étkezési támogatás rendszerén kívül megszervezett bármilyen célzott, egy termékre fókuszáló akciók jelentőségét, a tapasztalatok szerint hatékonyabban szolgálja a gyermekek érdekeit, ha helyi szinten döntenek az intézményi étkeztetési támogatás felhasználásának módjáról. Az iskolafenntartók saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy az intézményi étkeztetésre rendelkezésre álló, összességében megemelt keretösszegből milyen jellegű és minőségű étkeztetést biztosítanak. Így az étkeztetés részeként helyi szinten akár az iskolatej-program megszervezését is felvállalhatják.
 
 A költségvetési törvény értelmében másfélszeresére nő az óvodában, kollégiumban ellátásban, továbbá az iskolában nappali rendszerű oktatásban részt vevő azon gyermekek, tanulók után igényelhető kiegészítő hozzájárulás, akik részére a fenntartó szervezett intézményi étkeztetést biztosít és jogosultak a Gyvt.148.§(5) bekezdés a)-c) pontjában meghatározott normatív térítésidíj-kedvezményre. A hozzájárulás mértéke így 30.000 Ft-ra módosul. Ebbe a körbe ma mintegy félmillió gyermek tartozik.

Új elem, hogy 2003. szeptember 1-jétől a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő családokban élő, óvodás gyermekek ingyenes étkeztetéséhez 32000Ft/gyermek összegű kiegészítő támogatás vehető igénybe, ha a fenntartó részükre szervezett intézményi étkeztetést biztosít.

A 20000Ft/gyermek alapnormatíva az óvodában, kollégiumban ellátásban, továbbá az iskolában nappali rendszerű oktatásban részt vevő azon gyermekek, tanulók után igényelhető, akik részére a fenntartó szervezett intézményi étkeztetést biztosít, de nem jogosult a fenti normatív térítésidíj-kedvezményre.  


Budapest, 2003. január 07.                                                                                                                                             OM Sajtóiroda




 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok