2024. március 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közlemény

2003. április 3.
Az OM örömmel üdvözli, hogy az MDF egyetért a közoktatási törvény módosításának leglényegesebb elemeivel, érthetetlen viszont, hogy ennek ellenére elutasítja a törvény módosítását.

Az Oktatási Minisztérium örül annak, hogy a kisebbik ellenzéki párt a törvénytervezet leglényegesebb elemeivel egyetért: "Az MDF egyetért azzal, hogy a törvénymódosítás központi kérdése (!) az alapkészségek – írás, olvasás, számolás – megerősítése, valamint azzal is egyetért, hogy az alapkészségek megerősítését a jelenlegi iskolaszerkezet megbontása nélkül kívánják végrehajtani. Az MDF azt is támogathatónak tartja, hogy törvénymódosítás a pártpolitikai tevékenységet megtiltja a közoktatási intézményekben. Ugyancsak helyesli a 0. évfolyam létrehozását, amelyben az időkeret nagy részét idegennyelv-tanításra használnák. Azzal is egyetért az MDF, hogy a törvény előírná a hátrányos megkülönböztetés tilalmát."

Hangsúlyozzuk, ezek, ahogy az MDF is helyesen megállapítja, a törvény központi elemei. Éppen ezért nehezen indokolható, hogy a párt indulatosan és hevesen elutasítja azt a törvénytervezetet, amelynek legfontosabb elemeivel maga is egyetért.

Különösen érthetetlen az MDF-nek az a meglátása, hogy a törvénytervezet EU-ellenes lenne. Ezzel szemben a törvénytervezet a csatlakozás utáni helyzet kihívásaira kívánja felkészíteni a magyar oktatás minden szereplőjét. A reform célja éppen az, hogy az oktatás modernizálása révén az egységes Európa élvonalába jutassa Magyarországot.

Az MDF - és Sió László - szerint "a kormány titokban, a társadalmi szervezetek tudta nékül készítette el az új közoktatási törvényt". Ezzel szemben tény, hogy a törvény előkészítését példátlan méretű szakmai egyeztetés és társadalmi vita előzte meg, amelyben folyamatosan részt vett, illetve javaslataival a végleges szöveg elészülését segítette az Országos Köznevelési Tanács, az Országos Diákjogi Tanács, a Közoktatás-politikai Tanács, a Közoktatási Érdekegyeztető Tanács, továbbá szakmai szervezetek, oktatáskutatók, szakszervezetek, szülői szervezetek, diákszervezetek, országos kisebbségi önkormányzatok, társminisztériumok, iskolafenntartók, pedagógusok, szülők, diákok. A múlt év decemberében elkészült vitaanyagot a minisztérium az aktuális módosításokat követő négy változatban bocsátotta írott és elektronikus formában a legszélesebb körű szakmai és társadalmi vitára. A teljes törvényszöveg és a módosítások hónapok óta megtalálhatóak a tárca honlapján. A minisztérium vezetői mintegy másfél száz szakmai fórumon ismertették a tartalmi elemeket. Több mint 3000 oldal írásos javaslat érkezett, amelynek jelentős része beépült a törvénytervezetbe, akárcsak a szakmai és érdekképviseleti szervek, egyházak, diák- és szülői szervezetek, pedagógusok egyéni és csoportos módosító javaslatai. Ennek fényében felfoghatatlan, mit ért Sió László "titokban elkészített" törvénytervezeten.

"Feltett szándékunk, hogy gyermekeink jól megtanuljanak írni - értőn olvasni - sajátítsák el lehetőleg az általános iskola alsó tagozatán az alapvető számtani műveleteket annak érdekében, hogy a biztos alapokra épülő tudás birtokában igazán európai polgárokká váljanak. Mindezt úgy tesszük, hogy közben az iskolaszerkezeten nem változtatunk. Az alapfokú nevelés-oktatás szakasza tehát változatlanul az általános iskola első évfolyamán kezdődik és a nyolcadik évfolyam végéig tart. A javaslat egyértelműen deklarálja a kötelezően 12 évfolyamos közoktatást, ezen belül a nyolc évfolyamos általános iskolát. Megnyitja a lehetőséget a nyelvi és informatikai képzést biztosító "nulladik" évfolyam megszervezéséhez és finanszírozásához a középiskolában.

Akárhogyan keresem, nem találom az iskolaszerkezeti változásokat célzó paragrafusokat, mint ahogy azt sem; hol történik utalás akár csak burkoltan is a pedagógus álláshelyek csökkentésére. Sajnálatos, hogy a FIDESZ oktatáspolitikusainak tarsolyában az elveszített választások óta csak ez az egyetlen szlogen található" - jelentette ki Kajtárné Botár Borbála, a tárca politikai államtitkárának politikai főtanácsadója.


Budapest, 2003. április 03.

OM Sajtóiroda

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok