2024. március 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közlemény

2003. április 16.
A Fidesz oktatási politikusai rendületlenül folytatják önlejárató kampányukat, ezúttal a felsőoktatási törvény módosítását véve célba.









Szorgos kutató és elemző munka után megállapítják, hogy a törvény módosítás nem oldja meg a felsőoktatási rendszer strukturális problémáit, csupán kisebb jogszabály módosításokat tartalmaz. És valóban! Éppen ez a jelen törvénymódosítás kitűzött célja. Az átfogó felsőoktatási törvény – ahogyan azt a tárca vezetői számos fórumon, újságcikkben, és a parlamentben folyamatosan hangoztatták - nem a tavaszi, hanem az őszi parlamenti ülésszakban kerül napirendre. Pokorni Zoltán kérdésére, hogy mi kerül ezen a törvényjavaslaton 100 millió forintba a válasz egyszerű: semmi, éppen ezért a benyújtott törvényjavaslat nem is került egyetlen forintjába sem a tárcának.

 A „lopakodó iskolaszerkezeti váltás” helyett a 8 évfolyamos általános iskola megerősítésére, a nulladik évfolyam bevezetésének lehetőségével a középiskolai tudásanyag kiszélesítésére, totális tantervi reform helyett a felhasználható tudás megerősítésére készül az Oktatási Minisztérium. A pedagógusok veszélyeztetése helyett a közoktatási törvény módosításából adódóan csak nőhet a közoktatás pedagógus igénye.

 A közoktatási törvényjavaslat teljes félreértését jelenti a Fidesznek az a felvetése, hogy a pedagógusok   - ügyvédekhez, orvosokhoz hasonló – titoktartási kötelezettsége a szülők ellen irányulna. A tanárok titoktartásával kapcsolatos fejezete a törvénytervezetnek különös gondossággal és részletességgel lett megfogalmazva, annak érdekében, hogy az oktatás minden szereplője szövegszerűen is tisztába legyen jogaival és kötelezettségeivel. A tanárnak továbbra is joga és kötelessége, hogy a gyermek mindenekfelett való érdekét, életét és testi épségét – így a droghoz való viszonyát is – felügyelje és figyelemmel kísérje s ezt kiskorú tanuló esetén a gyermek szülőjével, gondviselőjével közösen tegye. Ezzel a jogával azonban vissza nem élhet. Nem hozhatja tehát olyan helyzetbe a kiskorút, hogy esetleges botlásaiért további életében hátrányba kerüljön.

 A közoktatási törvény tervezetében a 8 évfolyamos általános iskola megerősödését bizonyítja az is, hogy a középfokú oktatás nulladik évfolyamán negyven százalék intenzív nyelvi képzés mellett   az intézmények megteremthetik a fennmaradó időkeretben a lehetőséget az informatikai ismeretek bővítéséhez, a legfontosabb műveltségi területek kiszélesítéséhez. Az oktatási tárca sem ma, sem a jövőben nem mérlegeli, hogy a hat-, vagy a nyolcévfolyamos általános iskola fenntartása az olcsóbb. Ráadásul a jelenlegi törvénymódosítás értelmében bármiféle iskolaszerkezet mellett minimum 60%-ban szaktanárok oktatnak az 5-6. évfolyamon. A tanulói terhek és a tanítási órák számának felmenő rendszerben történő csökkentése a NAT törvény által előírt korrekciója természetesen az iskolai tantervek módosítását teszi szükségessé.

  

Budapest, 2003. április 16.                                                                               OM Sajtóiroda

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok