2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Elbocsátás helyett létszám-növekedés, elvonások helyett többlet - Közlemény

2003. október 10.

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség kulturális tagozatának október 9-iki közeleményében foglalt állítások nagyobb részt értelmezhetetlenek. Az általuk hivatkozott október 7-ikén ugyanis nem volt a Rektori Konferenciának sem zárt, sem pedig nyílt ülése, s így azon nem vehetett részt és nem jelenthetett be semmit a minisztérium képviselője. Ami pedig az állítások – időponttól független - tartalmát illeti: a költségvetési egyeztetések eredményeképpen a felsőoktatás többlettámogatásban részesül. A kormány által benyújtott költségvetési törvénytervezet szerint ugyanis a felsőoktatási intézmények kiadása az idei 290,3 milliárd forintról 307,5 milliárd forintra nő, a foglalkoztatottak létszáma pedig a 2003. évi 52973 főről 53 398 főre emelkedik. Egy viszonylag egyszerű számítási művelet, a kivonás, segítségével bárki számára kiderülhet, hogy az idei és a jövőre tervezett foglalkoztatotti létszám között a különbség nem több ezer fő mínusz hanem 425 fő plusz foglalkoztatottat jelent. Érthetetlen és megdöbbentő, hogy a Fidesz – MPSZ „tiltakozik és tiltakozásra szólít mindenkit a tervezett intézkedések ellen”.







A felsőoktatás modernizációját, az Európai Felsőoktatási Térséghez történő csatlakozást célzó felsőoktatás-fejlesztés koncepciója (VITAANYAG - 3. változat) című, az Oktatási Minisztérium honlapján is olvasható anyag, mint címe is jelzi: vitaanyag.   A felsőoktatási reformfolyamatot több ízben tárgyalta a Rektori Konferencia és a reform lényegi elemeivel egyetértett, az érintett szervezetekkel, intézményekkel az érdemi, szakmai egyeztetések tovább folytatódnak.







A parlament elé terjesztett Kutatási és Technológiai Alapról szóló törvénytervezetben az alap költségvetési forrása nyilvánvalóan nem szerepelhet a költségvetés tervezetében, hiszen egy, még létre nem jött szervezet, intézmény nem kerülhet bele a költségvetési tervbe, mint azt a bírálók is tudják.







A felsőoktatásnak és minden egyéb állami forrásokból gazdálkodó területnek fegyelmezett és racionális gazdálkodást kell a jövőben folytatnia, de központilag tervezett létszámcsökkentésről, vagy a személyi juttatások csökkentéséről a felsőoktatási intézményekben szó sincs.







Sajnálatos az, hogy ha egy párt kulturális tagozata szakpolitikai kérdésben sem képes indulatoktól és elfogultságtól mentes, tényekre alapozott véleményt megfogalmazni, a tények nem ismerete azonban nem jogosíthat fel egyetlen szervezetet sem arra, hogy hazugsággal vádolja megegy tárca vezetését.











OM sajtóiroda

Budapest, 2003. október 10.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok