2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Fideszes műbalhé II.

2003. június 4.

Répássy Róbert Cisco szerződésekre vonatkozó kijelentéseire és vádaskodásaira a következőket tartjuk fontosnak leszögezni:

 

  1. Az oktatási tárcánál eddig sem „dugdosták” a szerződéseket. Pósán László márciusban már betekinthetett a szerződésekbe. Ezen kívül az összes Cisco szerződés elolvasható az Oktatási Minisztérium honlapján. Ha Répássy úr ennek ellenkezőjét állítja, nem mond igazat! A Cisco engedélyével ma már a munkafelvételi és a titoktartási megállapodás is felkerült az internetre. A képviselő úr fantáziáját megmozgató titoktartási megállapodás egyébiránt olyan egyszerű jogi szabványszöveg, mely majdnem minden szerződésben szerepel.

 

  1. A szerződésben említett fórumok létrehozása jogilag nem kötelező, a minisztérium nem is hozott ilyet létre. Ezt a tényt a Cisco vezetője is megerősítette. Ha Répássy képviselő figyelmesen olvasta volna a szerződés szövegét, akkor a szerződés 6.1. pontjából ez világosan kiderülhetett volna a számára:

„A jelen EM I-V Részei (megjegyzés: a szerződés előző rendelkezései) és az ott leírt nyilatkozatok, szándékok és célok nem irányulnak jogilag érvényesíthető kötelezettség keletkeztetésére, és azokból jogok és kötelezettségek nem származnak”

 

  1. Eddig a Fidesz úgy állította be, hogy a minisztérium Ciscoval való kapcsolata előnytelen. A mai sajtótájékoztatón viszont Répássy képviselő büszkén állította, hogy ez a kapcsolat már eddig is 180 millió forint hasznot jelentett. Magyar Bálint az eredeti, 2001-es megállapodást kibővítette, vagyis ezentúl a szolgáltatás nemcsak a Cisco Hálózati Akadémia 1-4. szemeszterére, hanem az 5-8. szemeszterre is kiterjed. A bővítésben foglalt tananyag és képzés piaci értéke - szerény becslések szerint is - nemcsak eléri, hanem meg is haladhatja a több százmillió forintot. A bővített szerződés aláírásának további célja volt az is, hogy az eredeti szerződésből származó előnyök megmaradjanak.

 

  1. A Pokorni Zoltán által aláírt megállapodás alapján, az akkori Oktatási Minisztérium 50 millió forinttal járult hozzá a Cisco szerződés megvalósulásához (lásd az OM honlapján a Béres István levele Pokorni Zoltánhoz című dokumentumot). A mostani bővített szerződésben a minisztérium hozzájárulását 100 ezer dollárban, azaz jelenlegi árfolyamon 21 millió forintban maximálták. Egyébként a második szerződés alapján ebből a maximált összegből az OM még semmit sem fizetett ki.

 

  1. Magyar Bálint oktatási miniszter személyiségi jogi pert indított Répássy Róbert fideszes képviselő ellen. Répássy képviselő előzetes bejelentkezés alapján bármikor bejöhet a minisztériumba és tanulmányozhatja a dokumentumokat. Erre az előző kormány ideje alatt az ellenzéki képviselőknek – számos próbálkozás ellenére – nem volt lehetőségük.

 

A Fideszt azért nem hiszi el, hogy nincsen a nyilvánosságra került dokumentumokon kívül más szerződés, mert nem tud mit kezdeni a ténnyel, hogy a Magyar Bálint által aláírt kibővített megállapodás jobb feltételekkel, nagyobb eredményeket ért el.

 

Budapest, 2003. június 04.                                                                     OM Sajtóiroda

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok