2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Intézkedéscsomag az átláthatóság növelése érdekében

2003. június 10.

Annak érdekében, hogy az Oktatási Minisztérium működése még átláthatóbb legyen, Magyar Bálint oktatási miniszter kérésére olyan intézkedéscsomagot vezetünk be, amely az „üvegzseb” törvényben foglaltaknál is szigorúbb követelményeket ír elő. Ezek a hatályos törvényi előírásoknál szigorúbb szabályok a jövőben kizárják az olyan hibákat is, amelyek ugyan nem törvénytelenek, de nem felelnek meg a magasabb erkölcsi normáknak.

 Az intézkedéscsomag elemei az alábbiak:

1.       A minisztériumi háttérintézmények 40 millió forintot meghaladó közbeszerzései esetén előzetes minisztériumi jóváhagyásra lesz szükség.

2.       Valamennyi közbeszerzési eljárás esetén az ajánlati felhívás kötelező tartalmi elemévé tesszük az ajánlattevő cégre vagy a teljesítésbe bevonni kívánt szakemberek szakmai gyakorlatára vonatkozó referenciák bekérését.

3.       A szigorítás irányába ható előírás, hogy a minisztérium nevében kiírt pályázatok elbírálásában többségében külső szakértőket kell bevonni és összeférhetetlenségnek minősül akár a bíráló bizottsági tag, akár közvetlen hozzátartozójával kapcsolatban fennálló közvetett érintettség.

4.       Belső utasítás formájában kiadásra kerülnek a pártatlan, szakszerű, igazságos és kulturált   ügyintézést biztosító alapvető magatartási szabályok, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy a köztisztviselő munkaköri feladatainak teljesítéséhez kapcsolódóan semmilyen anyagi előnyt jelentő ajándékot nem fogadhat el sem magánszemélyektől, sem külső szervezetektől.

5.       A szakmailag megalapozott felsővezetői döntések meghozatalának biztosítása érdekében részletesen szabályozzuk a felsővezetők döntési jogkörébe tartozó intézkedéstervezetek előkészítésének rendjét, a belső használatra készült, valamint a döntéselőkészítéssel összefüggő adatok kezelését. Ezen túlmenően szabályozzuk az adatok megismerésére irányuló kérelmek elbírálásának rendjét. Az országgyűlési képviselők tájékozódási jogának elősegítése érdekében, a belső szabályozásban az országgyűlési képviselők által benyújtott adatmegismerési kérelmek teljesítésére három munkanapot kívánunk előírni, szemben a törvényben előírt 15 napos határidővel.

6.       Az informatikai miniszteri biztos hivatalában keletkezett ügyiratokat zároltuk, a teljes iratanyagot független szakértővel vizsgáltatjuk meg.

 

Budapest, 2003. június 10.

                                                                                                      Szüdi János

                                                                                            közigazgatási államtitkár

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok