2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A közoktatási törvény aláírása után

2003. július 15.

Az Oktatási Minisztérium vezetése örömmel fogadta, hogy a köztársasági elnök aláírta az új közoktatási törvényt. A döntés következtében lehetővé válik, hogy az iskolák kiszámítható és nyugodt körülmények között készülhessenek az őszi tanévkezdésre.

 A közoktatási reform alapját jelentő törvény gyermek- és pedagógusbarát. A törvény egyes elemei fokozatosan lépnek életbe, hogy az oktatás szereplői felkészülhessenek a változásokra.

 A közoktatási törvény módosítása jó a gyereknek, mert kimondja: az iskolákban minden esetben a gyerekek mindenek felett álló érdekéből kell kiindulni. Ezért kell a mainál korszerűbb, használható tudást átadni az iskolákban. Ezért kell megszüntetni a gyerekek felesleges terhelését. Ezért kell visszaszorítani a hátrányos helyzetű gyerekeket sújtó árnyékoktatási rendszert. Ezért kell az oktatást úgy átalakítani, hogy a gyerekek mindig fejlettségi szintjüknek megfelelő képzést kapjanak. Ezért kell a nyelvoktatást az iskolák egyik legfontosabb feladatának tekinteni.

 A közoktatási törvény módosítása jó a pedagógusoknak, mert a jövőben szakmai lelkiismeretüknek jobban megfelelő tananyagot taníthatnak. Mert megszűnik az iskolarendszerben a mai stresszes versenyfutás az idővel. Mert a törvény valódi értelmiséginek tekinti a pedagógusokat, akik szabadon állíthatják össze az iskola pedagógiai programját.

 A közoktatási törvény módosítása jó a szülőknek, mert a korábbinál jelentősebb mértékben vehet részt a gyermekét érintő döntések meghozatalában. Mert a továbbtanuláshoz a jövőben elegendő lesz annak a tudásnak a megszerzése, amire a középiskola megtanít, ezért nem kell fizetős különórákat igénybe venni.

 Felhívjuk az iskolák, a pedagógusok és az érdeklődő szülők figyelmét arra, hogy a közoktatási törvény végleges szövege már megtalálható az Oktatási Minisztérium honlapján (www.om.hu).

 Budapest, 2003. július 15.                                                                   OM Sajtóiroda

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok