2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A közoktatási törvény aláírása előtt

2003. július 14.

2003. június 23-án a Parlament elfogadta a közoktatási törvény módosítását. A kormányprogram elvárásai alapján készített törvénymódosítást fél éves társadalmi vita előzte meg, a törvénymódosításhoz több ezer oldalnyi vélemény érkezett a pedagógusok részéről, a törvénytervezetet végül a legfontosabb szakmai szervezetek támogattak. A köztársasági elnöknek keddig kell eldöntenie, hogy aláírja-e a törvényt.

Az Oktatási Minisztérium vezetése a sajtóból értesült arról, hogy Mádl Ferenc a múlt hét végén hivatalában fogadta a Fidesz oktatáspolitikusát, Pokorni Zoltánt, és megbeszélést folytattak a közoktatási törvényről. Az Oktatási Minisztérium sajnálattal veszi tudomásul, hogy ebben a nagy jelentőségű kérdésben a köztársasági elnök csak az ellenzék véleményét hallgatta meg. A köztársasági elnök a mai napig nem jelezte, hogy esetleges fenntartásai miatt az Oktatási Minisztérium álláspontjára is kíváncsi lenne.

Az Oktatási Minisztérium megdöbbenéssel áll azelőtt, hogy Pokorni Zoltán a hírek szerint megpróbálta félrevezetni a köztársasági elnököt. Pokorni szerint a törvénymódosítás nélkülözi a legcsekélyebb szakmai és társadalmi támogatást. Ehhez képest a törvénymódosítást támogatta az Országos Köznevelési Tanács, az Országos Közoktatáspolitikai Tanács és az Országos Diákjogi Tanács is. Ezek a legfontosabb szakmai szervezetek.

A kormány a kormányprogramot hajtja végre. Azt a programot, amit szabad választáson, a választók többségének felhatalmazásával készített. Az MSZP-SZDSZ kormány szociálliberális programot hajt végre. Nem konzervatívat, nem a Fidesz programját. Az Oktatási Minisztérium meggyőződése, hogy a pártok felett álló köztársasági elnök alkotmányos feladata, hogy alkotmányossági szempontból megvizsgálja a parlament által elfogadott törvényeket, és ha kérdéses számára, hogy a jogszabály alkotmányellenes, megtegye a szükséges lépéseket. A köztársasági elnöknek azonban nem feladata a kormány és az ellenzék szakmai, világnézeti vitájában állást foglalnia. Nem feladata a kormány, és a parlamenti többség felelősségébe tartozó törvényalkotást politikai alapon ellensúlyoznia.

A közoktatási törvény módosítása a gyerekek mindenek felett álló érdekéből indul ki. Ez egy gyerekközpontú törvény, amely a magyar iskolarendszer reformját indítja el. Az Oktatási Minisztérium tisztában van azzal, hogy ez a törvény nem követi a konzervatív oktatáspolitika elvárásait. Úgy gondoljuk azonban, hogy a kormánytöbbségnek joga és kötelessége, a választók felhatalmazása alapján, szakmai és világnézeti meggyőződésének megfelelően az elkezdett gyerekközpontú oktatási reformot végigvinnie. Meggyőződésünk, hogy ez a törvény nem csak a magyar oktatás és a gyerekek érdekét szolgálja, de minden szempontból kiállja az alkotmányosság követelményét is.

Budapest, 2003. július 13.

OM Sajtóiroda

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok