2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar Bálint ingatlanvásárlása

2003. június 11.

Felháborító a Magyar Nemzetnek az a hecckampánya, amely olyan színben tünteti fel Magyar Bálint lakásvásárlását, mintha a miniszter kétszer vett volna fel kedvező kamatozású hitelt. Ezzel szemben a valóság az, hogy Magyar Bálint csak egyetlen egy kedvezményes kamatozású hitelt vett fel, ráadásul a köztisztviselőknek járó kedvezményt nem vette igénybe. Emellett egy hónapra igénybe vett egy áthidaló jelzálog-kölcsönt, ami piaci kamatozású, bárki által igényelhető, és nem kedvezményes. Magyar Bálint magyar állampolgár, így ugyanolyan jogok és lehetőségek illetik meg lakásvásárlása során, mint bárki mást.

Magyar Bálint és családja összeköltözött a miniszter édesanyjával. Az új ingatlanra (ára 93.5 millió forint) a lakásvásárlási szerződést 2003. február 14-én kötötte meg. A szerződés teljesítését a saját (ára 58 millió forint), és részben az édesanyja által lakott régi lakás eladásából, valamint hitel felvételéből vállalta, mely hitelhez a kérelmet 2003. február 21-én nyújtotta be. Az eladásra szánt régi ingatlanra (annak értékesítéséig) a miniszter 30 millió forintos, bárki által igénybe vehető, piaci kamatozású, áthidaló jelzálogkölcsönt vett fel, melyet a régi lakás eladása után, 1 hónap múlva, visszafizetett.

A Magyar Nemzet Magyar Bálint hiteléről megkérdezte Orbán Viktort is. A volt miniszterelnök a következőt nyilatkozta: „Nem látok abban kivetnivalót, ha egy miniszter él a törvények által nyújtott lehetőséggel.” (Magyar Nemzet, 2003. május 24., 1. oldal)

Magyar Bálint a törvényi előírásoknak megfelelően készítette el, és adta le vagyonnyilatkozatát. Ráadásul Magyar Bálint az elsők között volt, aki nem csak a saját, hanem a felesége és gyermeke vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra hozta. Ez a vagyonnyilatkozat a törvény rendelkezésének megfelelően a 2002. december 31-i állapotot tükrözi.

 

Budapest, 2003. június 11.                                                       OM Sajtóiroda

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok