2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az MDF esete az átlagszámolással - sajtóközlemény

2003. szeptember 3.

MDF négy év kormányzás után felébredt csipkerózsika-álmából. Miközben négy évük lett volna arra, hogy a Fidesszel ingyenessé tegyék a tankönyveket, a konzervatív kormány ellenezte az ingyen tankönyveket. Valószínűleg akkor még tudták, hogy a teljeskörű ingyen tankönyv intézménye alapvetően igazságtalan, mert a kevésbé tehetősek adójából a tehetőseket is támogatja.

Nagyobb baj, hogy a Fidesz-MDF kormány négy év alatt alig emelte a tankönyvtámogatás összegét. Ez a normatíva szolgál arra, hogy az iskolák eloszthassák az arra rászoruló diákok között. A Fidesz-MDF kormány utolsó évében csak 3,5 milliárd forintot fordítottak tankönyvtámogatásra.

Ehhez képest az MSZP-SZDSZ kormány az idei tanévtől több mint kétszeresére növelte a tankönyvtámogatásra fordítható összeget: ebben a tanévben 7-7,5 milliárd forintot fordít tankönyvtámogatásra.

2002-ben kb. 12 milliárd forintot költöttek tankönyvekre, így egy-egy tanulóra átlagosan 8.000 forint költség jutott. A tankönyvcsomagok ára idén átlagosan 3.500-15.000 forint között mozog. Világosan látható, hogy a 8.000 forintos tankönyvtámogatási normatíva egy átlag, amely az évfolyamok közti megfelelő elosztással fedezi a jogosultak ellátási költségeit. A minimális matematikai ismeretek hiányára utal, hogy az MDF a legdrágább tankönyvcsomag bolti árát hasonlítja össze a 8.000 forintos normatíva összegével, mintha nem lennének sokkal olcsóbb csomagok is.

Az ingyenes ellátás egyébként több módon biztosítható:

1.       iskolai könyvtárból történő kölcsönzésével,

2.       a tankönyvek napköziben, tanulószobában történő elhelyezésével,

3.       a könyvvásárláshoz nyújtott támogatással.

Az iskola, a fenntartó feladata, hogy a rendelkezésre álló források és ellátási módok megfelelő alkalmazásával a jogosultak részére ingyenes ellátást biztosítson. Az intézményekben évek óta tartós tankönyvek beszerzésére kell fordítani a tankönyvtámogatás meghatározott résztét (25%).  

Budapest, 2003. szeptember 03.                                                             OM Sajtóiroda

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok