2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közlemény a Nemzeti Alaptanterv (Nat) felülvizsgálatáról

2003. szeptember 25.
A Nat törvényben előírt kötelező felülvizsgálata, valamint a kerettanterv bevezetése az ezekhez szükséges vizsgálatok és egyeztetések alapján készül. A felülvizsgálatra azért most kerül sor, mert azt az előző kormány 2001–ben elmulasztotta. A felülvizsgálat anyagának egyes elemei 2002. decembere óta ismertek, a szakmai vita azóta folyik. A Nat bizottság 2003. áprilisra elkészítette az első munkaanyagot. Április óta húsz helyszínen – konferenciákon, kerekasztal-beszélgetéseken – körülbelül 4500 fő részvételével zajlott le a Nat vitája.

A Nemzeti Alaptanterv felülvizsgálatnak törvényi és szakmai okai egyaránt vannak. A közoktatási törvény értelmében az oktatási miniszter háromévenként értékeli a Nemzeti alaptanterv bevezetésével és alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatokat, kezdeményezi a módosítást. Ezt az Oktatási Minisztérium 2001-ben, amikor aktuális lett volna, nem tette meg. A jelenlegi felülvizsgálatot szakmai szervezet készítette elő, a javaslaton két éven át dolgoztak a szakértők. Ebben a munkában - többek között - sor került a tartalmi szabályozás módszereinek és technikáinak hazai és nemzetközi áttekintésére is.

A felülvizsgálat során felhasználták azokat a háttérelemzéseket (Ballér Endre, Báthory Zoltán, Papik Péter, Szabó László anyagai) és kutatási adatokat, amelyek a Nemzeti Alaptanterv bevezetését, alkalmazását értékelik. (OKI Kutatási Központja, Oktatáskutató Intézet - Magyar Gallup Intézet, megyei pedagógiai intézetek).

A felülvizsgálat anyagának egyes elemei 2002. decembere óta ismertek, és az ezzel kapcsolatos szűkebb és tágabb körű szakmai vita azóta folyik. A Nat bizottság 2003. áprilisra elkészítette az első munkaanyagot. Április óta húsz helyszínen – konferenciákon, kerekasztal-beszélgetéseken – körülbelül 4500 fő részvételével zajlott le a Nat vitája. A valódi közmegegyezést segítették a megyei pedagógiai intézetek által szervezett tanév eleji tájékoztatók, előadások, fórumok és szekcióviták is.

Számos szervezet többször is tárgyalta és véleményezte az anyagot. Szakmai és civil szervezetektől, pedagógiai intézetektől, felsőoktatási és közoktatási intézményektől valamint gyakorló pedagógusoktól közel száz vélemény érkezett írásban, postán vagy e-mailen.

A széleskörű viták után a lehető legtöbb vélemény beépítésével elkészített szakmai anyag októberben kerül az Országos Köznevelési Tanács elé, amely már eddig is többször tárgyalta a tervezetet. A folyamat végén az OKNT egyetértése esetén az ősz folyamán kerül a Kormány elé a Nemzeti alaptanterv módosítása. Emlékeztetőül: az OKNT a legrangosabb szakmai szervezet, amely visszakapta az előző kormány által elvett vétójogát.

A közoktatási törvény számos paragrafusa szól a további munkálatok ütemezésről. Az Oktatási Minisztérium 2004. januárjában kerettantervi mintákat bocsát az iskolák rendelkezésére, ezáltal segítve a pedagógiai programok felülvizsgálatát. Ezeket a dokumentumokat a fenntartók 2004. április 15. és június 30. között kérik be szakértői véleményezésre, majd jóváhagyásra. A felülvizsgált Nemzeti Alaptanterv 2004. szeptember 1-jén először csak az 1. évfolyamon lép életbe. A tartalmi szabályozás egész rendszere tehát 2016-ra alakul ki. Ez azt is lehetővé teszi, hogy további kerettantervi minták, magas színvonalú, bemért, kipróbált, oktatási programok, programcsomagok szülessenek.

A kerettantervek és az ajánlott tantervek kidolgozása még nem zajlik. Ugyanakkor jeles szakemberek részvételével 2003. júniusában létrejött a Programfejlesztési Szakértői Bizottság, amelynek feladata előkészíteni azokat a lépéseket, amelyek a kerettantervek, oktatási programok kiadását megelőzik.

A történelem tantárgy megszüntetésének két havonként megismételt vádja változatlanul alaptalan: a Nat fejlesztési feladatai és a kötelező érettségi tárgyak között, mint ahogy eddig, ezután is szerepel a történelem.

 

 

 

 

 

Budapest, 2003. szeptember 25.

OM Sajtóiroda

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok