2024. március 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az Oktatási Minisztérium a szülőföldön való tanulást támogatja

2003. január 27.
Az Oktatási Minisztérium továbbra is a szülőföldön való tanulást kívánja támogatni, és következetesen bevonja a határon túli magyarokról szóló döntések meghozatalába a magyar közösségek érdekvédelmi szervezeteit – jelentette ki Hiller István, az Oktatási Minisztérium (OM) politikai államtitkára az MTI-nek.

Hiller István az erdélyi szakmai szervezetek és romániai magyar politikusok állásfoglalásaira reagált, amelyben az ösztöndíjrendszer tervezett módosításaival kapcsolatban fejtették ki véleményüket.
- A határon túli magyarság érdekvédelmi szervezeteinek és pedagógusszövetségeinek kérésére az Oktatási Minisztérium jelentősen megszigorította a határon túli magyarok magyarországi tanulását az általános iskolákban és a gimnáziumokban, azáltal, hogy megszűnt az iskolák normatív támogatása a határon túli magyar tanulók után, így ezzel a lehetőséggel ezentúl csupán a törvényesen Magyarországon tartózkodó szülők gyerekei élhetnek– mondta az államtitkár.
Hozzátette: ugyancsak a szülőföldön való tanulást segíti elő a határon túli magyaroknak szóló ösztöndíjrendszer a felsőfokú oktatásban, mivel csak olyan szakokon támogatja a magyarországi továbbtanulást, amelyek a szülőföldön nem tanulhatók anyanyelven, és kizárja a pályázók köréből azokat, akik már Magyarországon érettségiztek. Ez utóbbi módosítás azonnali, és nem kimenő rendszerben való alkalmazása azonban számos problémát vetett fel. A regionális (erdélyi, vajdasági, szlovákiai, kárpátaljai) ösztöndíjtanácsokkal folytatott megbeszéléseken, amely tanácsoknak a határon túli magyarok szakmai szervezetek is tagjai, az a megoldás született, hogy az OM differenciáltan kezeli az egyes régiókat – mondta Hiller István.
Ennek megfelelően a nem elsősorban kitelepülési szándékkal, hanem a délszláv háború elöl elmenekült tanulók magyarországi tanulmányaik befejezéséig részesülhetnek ösztöndíjban, míg az erdélyi tanulók ügyében az Oktatási Minisztérium elfogadta az Erdélyi Magyar Ösztöndíj Tanács, a szakmai szervezetek és az RMDSZ álláspontját, miszerint 2002/2003 tanév előtt Magyarországra átiratkozott erdélyi tanulók továbbra sem kaphatnak állami támogatást a magyarországi felsőfokú továbbtanuláshoz.

2003. 01. 27.                                                                                                                                                                  OM Sajtóiroda

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok