2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az Oktatási Minisztérium 2003. július 21-én kiadta a jászladányi alapítványi iskola OM-azonosítóját

2003. július 25.

A jogszabályok szerint mást nem tehetett, mert ha a kérelem formailag megfelelő, akkor a minisztériumnak nincs mérlegelési lehetősége. OM-azonosítóval rendelkező iskola normatív költségvetési támogatásban részesül, közoktatási intézménynek minősül, felvehet tanulót, és bizonyítványt adhat ki.

 Tavaly ez a kérelem formailag hibás volt, hiszen a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal megsemmisítette az „alapítványi iskola” működési engedélyét. Érvényes működési engedély nélkül a minisztérium nem is tehetett mást, mint hogy megtagadta az azonosító kiadását. Az oktatási minisztérium elvi álláspontja az volt, hogy nem helyes olyan iskola létrehozása, amely közvetetten szegregációt eredményez. Ezt az elvi álláspontját azonban nem tudta volna érvényesíteni, ha tavaly formailag megfelelő kérelem érkezik.

 Ugyanakkor a romák szegregációja elleni küzdelem sikere nem múlhat azon, hogy az ilyen esetekben a minisztériumnak nincs tartalmi mérlegelési lehetősége.

 Éppen ezért az elfogadott új közoktatási törvénybe bekerült az iskolai diszkrimináció minden formájának tiltása. A szeptembertől életbe lépő szabályozás alapján semmissé lehet nyilvánítani minden olyan döntést és intézkedést, amely a gyermekek, tanulók csoportját vagy akár egyetlen egy gyermeket, tanulót neme, kora, származása, családi helyzete miatt hátrányosan megkülönbözteti.

 Az új törvény lehetővé teszi, hogy a jászladányihoz hasonló döntésekkel szemben ne csak formai kifogásokkal, hanem tartalmi vizsgálatokkal is fel lehessen lépni.

                                                                                      OM Sajtóiroda

Budapest, 2003. július 25.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok