2024. március 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Politikai támadás a Sulinet ellen?

2003. február 26.
Az Oktatási Minisztérium érdeklődéssel figyeli, hogy a Fidesz figyelme 4 év kormányzás után most először fordul a Sulinet program felé. Sajnálattal tapasztaljuk, hogy a Fidesz miközben a törvényességről szónokol, megelőlegezi a független Közbeszerzési Döntőbizottság döntését, amikor olyan megállapításokat tesz egy jogvitát illetően, amelynek elbírálására kizárólag a Közbeszerzési Döntőbizottságnak van hatásköre.

A Döntőbizottság határozata a jogvita elbírálásáig (amelynek első tárgyalása március 11-ére van kitűzve) felfüggesztette a szerződés megkötését a nyertes pályázóval, de nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy helyes volt-e az OM pályázati kiírása. Pokorni Zoltán az ügyben való tájékozatlanságáról tesz tanúbizonyságot amikor az állítja, hogy a Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a kiírás nem felel meg a törvényeknek. A valóság ezzel szemben az, hogy a Gazdasági Versenyhivatal nem foglalkozott az OM közbeszerzési pályázatával, a Közbeszerzések Tanácsa egy – a GVH által delegált – tagja névtelen bejelentésre alapozva kérte, hogy a KDB vizsgálja meg a közbeszerzési eljárást. Tekintettel arra, hogy a KDB az eljárást felfüggeszti abban az esetben is, ha a jogsértés veszélye fennáll, a névtelen bejelenő tárgyi tévedésekben bővelkedő bejelentése alapján érthető, hogy a KDB az eljárás felfüggesztése mellett döntött. A jogvita eldöntése a tárgyalás lefolytatást követően a Közbeszerzési Döntőbizottság nem pedig a Fidesz feladata.

A Fidesz szándékosan félrevezeti a közvéleményt amikor 6 napos határidőről beszél, hiszen egy tárgyalásos eljárás során a feleknek lehetősége van a megadott idő intervallumtól való eltérésre.

Nem felel meg a valóságnak, hogy az Oktatási Minisztériumnak lehetősége lett volna 2002 júniusában a tender kiírására, hiszen a Kbt. 32.§ (2) bek. szerint:

"Az ajánlatkérő az ajánlati felhívást, illetőleg az előminősítési eljárással összefüggő hirdetményt - a szerződés megkötéséhez szükséges engedélyek megléte esetén - akkor teheti közzé, ha rendelkezik a szerződés teljesítését biztosító anyagi fedezettel, vagy az arra vonatkozó biztosítékkal, hogy a teljesítés időpontjában az anyagi fedezet rendelkezésre áll."

Az OM számára jelen beszerzés lebonyolítására a fedezetet a költségvetési törvény 2002. december 23-i elfogadása teremtette meg. Az OM ezt követően haladéktalanul kiírta a pályázatot.

Nem igaz továbbá az az állítás sem, hogy a lejáró szerződés a törvényes keretek között nem módosítható, tekintettel arra, hogy a Kbt. 73.§ (1)bek. szerint az oktatási tárcának lehetősége van a jelenlegi szerződés módosítására.

Kár, hogy Pokorni Zoltán már nem emlékszik arra, hogy az elmúlt négy évben a Fidesz vezette tárca két alkalommal is (2000 március 16-án és 2001 szeptember 25-én) közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül módosította a szolgáltatóval kötött szerződést úgy, hogy az ár egyben növekedett.

Az adófizetők pénzéért aggódó Pokorni Zoltán megnyugtatására ismét elmondjuk, hogy amennyiben a Közbeszerzési Döntőbizottság jóváhagyja a közbeszerzési eljárás során nyertes pályázóval való szerződéskötést úgy a szolgáltatás egységára kb. egyharmadára csökkenne amellett, hogy 747 új intézmény kapcsolódhatna be a Sulinet programba.


Budapest, 2003. február 26.

OM Sajtóiroda

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok