2024. március 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Reakció a közoktatási törvénnyel kapcsolatos ellenzéki vádakra

2003. május 27.

A nagyobbik ellenzéki párt oktatási műhelyének vezetője közleményében két meglepő állítást fogalmazott meg. Az egyik állítás szerint „a közoktatási törvény tervezett módosítása nincs összhangban a szakmai és társadalmi elvárásokkal.” A másik állítás szerint „a kormánypártok számára fontosabbak a napi pártpolitikai érdekek, mint a magyar közoktatás és a gyermekeink sorsa, jövője”. Ez a két kijelentés azonban teljesen ellentétes egymással. Ha az oktatási kormányzat napi pártpolitikai érdekeket követne, miért ragaszkodna egy olyan törvénymódosításhoz, ami ellentétes a társadalmi elvárásokkal? Ennek így nincs semmi értelme.

Az igazság ezzel szemben az, hogy a közoktatási törvény módosítása nem ellentétes a társadalmi és szakmai elvárásokkal, hiszen olyan tekintélyes szakmai szervezetek támogatták, mint az az Országos Köznevelési Tanács, amelynek szakmai kérdésekben meglévő vétójogát az előző kormányzat vette el, valamint az Országos Diákjogi Tanács és a Közoktatás-politikai Tanács. Másrészt az Oktatási Minisztérium éppen, hogy nem a napi pártérdekeket, hanem a gyerekek érdekeit tartja a legfontosabbnak. Ezért kezdett bele az oktatás átfogó reformjába. A könnyű népszerűségre törő napi pártérdekeknek sokkal inkább megfelelne, ha a kormánypártok nem támogatnának egy olyan nagy horderejű reformot, amely társadalmi vitát szül. A napi pártérdekekből a szükséges reformok elodázása következne.

Ez azonban a gyerekek érdekeinek a figyelmen kívül hagyása lenne. Oktatáskutatók és pszichológusok egyetértenek abban, hogy a jövő generációi csak akkor élhetnek teljesebb életet, ha gyermekközpontú iskolákban használható, korszerű tudást szereznek. Ez az elindult reform lényege.

 OM Sajtóiroda







Budapest, 2003. május 27.



 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok