2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A tavalyinál jóval több - mintegy 164 ezer diákigazolvány érkezik időben az iskolákba

2003. augusztus 26.

A diákigazolvány igénylését tartalmazó jogszabály és eljárási rend idén tavasszal megváltozott, ennek eredményeként a köz- és a felsőoktatásban tanuló, az idén beiratkozó diákok már 2003 szeptember elején megkapják új diákigazolványukat az iskolákban.

Az új rendszer jól vizsgázott, a közoktatási intézményekbe a hibátlanul kitöltött és határidőben beérkezett, valamint az azóta feldolgozott igénylésekkel együtt összesen 164 ezer igazolvány postázása kezdődik meg augusztus utolsó hetében.

A Diákigazolvány Ügyfélszolgálat adatai alapján 3760 közoktatási intézményből idén májustól folyamatosan, összesen 205 163 igénylés érkezett, melyből a július 10-i beküldési határidőre közel 187 ezer, határidő után több mint 18 ezer igénylést regisztráltak az ügyfélszolgálaton.

A beérkezett igénylések egy része adathiba miatt feldolgozhatatlan: erről az iskolák vagy a diákigazolvány igénylői értesítést kaptak augusztus folyamán. Az igénylések több mint 10%-ánál az igénylőlap hiányosan került kitöltésre, ami tipikus adathibának számít. Az igénylőlapot sok esetben nem írta alá az igénylő, vagy hiányosan töltötte ki a lakcím és/vagy az állampolgárság rovatokat, illetve nem jelölte meg a tagozatot (nappali, esti, levelező) mely adatok hiányában az igazolvány nem gyártható. Több mint 15 000 diákigazolvány igénylés esetén a diákigazolvány árát az igénylő nem fizette meg a jogszabályban megjelölt határidőre.

A késve érkezett diákigazolvány adatlapok, a határidőn túl befizetett csekkek, valamint az adathibás igénylőlapok feldolgozása és gyártása folyamatos, ezen igazolványok is várhatóan szeptember végéig megérkeznek az iskolákba. A hibásan vagy hiányosan kitöltött igénylések adategyeztetése és javítása augusztus végén, szeptember elején történik, ezt követően készülhetnek el a hiányzó igazolványok.

A felsőoktatásban a felvételi eljárás keretén belül 75 418 felvett hallgató igényelt diákigazolványt. Az augusztus 5-i befizetési határidőn belül 49 ezer diák fizette be a diákigazolvány árát. Az igénylések közül itt jóval kevesebb az adathibás igénylőlap: mindösszesen 2%, e mellett azonban az igénylések több mint 15%-nál még tart az intézményi egyeztetés: mivel az igazolványon a képzési helyet is fel kell tüntetni, azon szakoknál ahol több képzési hely is lehetséges, minden esetben szükséges az intézményekkel történő adategyeztetés. Augusztus folyamán legyártásra került közel 42000 felsőoktatási diákigazolvány, melyet a felsőoktatási intézmények szeptember 5-ig meg is kapnak.

További információ: www.diakigazolvany.hu vagy a 411-5744 telefonszámon kapható


2003. augusztus 26.

OM Sajtóiroda

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok