2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Több testmozgás az iskolában

2003. január 16.
A közoktatási törvény tervezett módosítása az iskoláknak több testmozgás szervezésére adna lehetőséget az általános iskola első négy évfolyamán.

A közoktatásról szóló törvény hatályos rendelkezései szerint a kötelező tanulmányi foglalkozásokhoz rendelkezésre álló időkereten felül az elsőtől a negyedik évfolyamig további heti kettő és fél testnevelés órát kell az iskola helyi tantervébe beépíteni. Ettől a rendelkezéstől az iskolák eltérhetnek, amennyiben a mindennapi testedzést megszervezték. A hatályos rendelkezések értelmezése és alkalmazása kezdettől fogva nehézséget okozott az iskolákban, figyelembe véve, hogy a kerettantervben meghatározott időn felüli órákhoz szükséges időkeret nem állt rendelkezésre, csak ha a fenntartó a többletidő finanszírozását vállalta. A testnevelési órák megtartása azért is gondot okozott, mivel a tanítók munkaidejébe, heti 21 kötelező órába ez a feladat már nem fért bele. A testnevelő tanárok ezeken az évfolyamokon csak akkor végezhetnek nevelő és oktató munkát, ha tagozatos oktatás jelen esetben testnevelő oktatás folyik. A főszabály az, hogy a tanórai foglalkozásokat e gyerekek részére a tanítóknak kell megtartaniuk. A kerettanterv kötelezőségének megszűnésével pedig végképp nehezen értelmezhetőek ezek a szabályok.

Ezért a javaslat más megoldáshoz megtartja a mindennapos testedzés iskolai megszervezésének feladatát, amelybe a tanulók saját elhatározásuk alapján vehetnek részt, ugyanakkor előírja, hogy a tanulók részére minden nap kötelezően biztosítani kell a fejlődéséhez szükséges mozgást. Ez kétféle formában valósulhat meg, a tanító által vezetett testnevelési órákon, amely a korábbi kerettantervre épülő helyi tanterv alapján 2,5 óra. Ezen felül azokon a napokon, amelyeken nincs testnevelő óra legalább harminc perces játékos, a gyermekek fejlődéséhez igazodó testmozgás. Ennek ideje nem lehet kevesebb napi harminc percnél. Ezt a foglalkozást be kell építeni a tanítási órák közé, oldva ezzel az egyhangúságot, megmozgatva ezzel a tanulókat. Ugyancsak tartalmazza a javaslat, hogy a napközis foglakozásokon minden nap kell a tanulók részére játékos testmozgást szervezni.

2003. január 16.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok