2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Történelmi iskolafenntartó egyházak vezetői Szabados Tamásnál

2003. június 18.

A négy nagy történelmi iskolafenntartó egyház vezetőit fogadta az Oktatási Minisztériumban Szabados Tamás politikai államtitkár. A találkozón Dr. Seregély István érsek a Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia elnöke; Dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke; Dr. Frenkl Róbert, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, és Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója, valamint a minisztérium és az egyházak szakértői vettek részt.

 

Az államtitkár átadta az egyházi vezetőknek a Nemzeti Alaptanterv felülvizsgálatának vitaanyagát, valamint az Oktatási Minisztérium középtávú közoktatás-fejlesztési stratégiájának munkaanyagát, és kérte az egyházakat, hogy áttanulmányozás után fejtsék ki véleményüket, és javaslataikat tárják a tárca elé.

Szabados Tamás együttműködést kért az egyházak vezetőitől, hogy a demográfiai tényezők alakulása miatt megszüntetendő önkormányzati iskolák esetleges egyházi fenntartásban történő működtetéséről szóló döntések meghozatalakor a gyermekek érdekei legyenek elsődlegesek, és az egyedi esetekben az egyházak az adott település és a magyar közoktatás egészének szempontjaira is legyenek figyelemmel. Seregély István elmondta, a Katolikus Egyház a gyereklétszám csökkenése miatt új iskolákat nem akar létrehozni, de meglévő intézményeit megfelelő létszámmal kívánja működtetni. Bölcskei Gusztáv jelezte, hogy a Református Egyháznak sem célja a mindenáron történő iskolaátvétel, utasítottak már vissza ilyen önkormányzati megkeresést. Frenkl Róbert szerint az egyházak nem akarnak expanziót az oktatás terén, de a túljelentkezések azt mutatják, hogy a társadalom igényli az egyházi iskolák munkáját. Zoltai Gusztáv beszámolt arról, hogy a MAZSIHISZ csak a fővárosban tud oktatási intézményeket működtetni, de Budapesten a jelentkezések nagy száma miatt egy új óvodát kell nyitniuk. Az ügyvezető igazgató köszönetet mondott az országos középiskolai holocaust-napi méltó megemlékezések megszervezéséért.

 

 

Budapest, 2003. június 18.                                                                    OM Sajtóiroda

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok