2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Világ-Nyelv vetélkedő

2003. október 30.

Országos középiskolai vetélkedő indít az Oktatási Minisztérium a Nyelvtanulás Éve keretében. Az ország összes középiskolája megkapta a Világ – Nyelv vetélkedő első fordulójának kérdéseit tartalmazó feladatsort.  

Az Oktatási Minisztérium ez év elején készítette el Világ – Nyelv programját, az idegennyelv-tudás fejlesztésének nemzeti stratégiáját, és hirdette meg 2003. szeptember 26-án, a nyelvek európai napján a Nyelvtanulás Évét. A program célja, hogy öt év múlva ne legyen olyan középiskolás, aki használható nyelvtudás nélkül hagyja el az iskolapadot. Ennek érdekében kapnak lehetőséget az iskolák a nyelvi előkészítő évfolyam bevezetésére. Jövőre a mai nyolcadikosok egy teljes évig intenzíven tanulhatnak nyelvet és informatikát a középiskolában, 2005-től pedig az új nyelvi érettségi kiválthatja a nyelvvizsgát.

Az oktatási tárca a program keretén belül hirdette meg a diákok számára a három fordulós országos nyelvi vetélkedőt, amelynek célja, hogy a játékban résztvevő gimnazisták, szakközépiskolások és szakiskolások figyelmét felhívja az idegennyelv-tanulás fontosságára, valamint, hogy tudatosítsa, az idegen nyelvek ismerete elengedhetetlen az Európai Unióban történő továbbtanuláshoz vagy munkavállaláshoz.

A 9-12. évfolyamos osztályoknak szóló, Internetről is letölthető (www.vilagnyelv.hu), országos középiskolai nyelvi vetélkedő nem elsősorban a tanulók nyelvtudást méri, hanem lehetőséget biztosít arra, hogy a versenybe benevezett osztályok játékos módon mérhessék össze idegen nyelvi ismereteiket, intelligenciájukat, logikájukat és kutatási képességeiket.

A feladatok nyelvi kreativitásra és intelligenciára épülnek, a legjobb eredményt elérő, döntőbe jutó osztályokat egy nyelvtanárokból és nyelvi szakértőkből álló bizottság választja majd ki.

Az áprilisig tartó vetélkedő fődíja egy európai fővárosba szóló osztálykirándulás, de számos egyéb díj is kiosztásra kerül a kreativitást igénylő feladatokat legjobban megoldó osztályok között.

 

Budapest, 2003. október 27.                                                       OM Sajtóiroda

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok