2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az Alkotmánybíróság döntése senkit nem érint hátrányosan

2004. december 7.
A Bolognai nyilatkozathoz 1999-ben, Pokorni Zoltán minisztersége idején csatlakozott Magyarország. Az egységes és átjárható európai felsőoktatási rendszer megteremtését célzó közös európai terv magyarországi megvalósítása érdekében az aláírást követő években érdemi lépések nem történtek. A Bolognai folyamat tényleges megvalósítása a 2002-ben hivatalba lépett kormányra hárult. Ráadásul az oktatási miniszterek 2003 szeptemberében megállapodtak arról, hogy 2010 helyett már 2005-re befejezik az átállást a többciklusú képzési rendszerre. Annak érdekében, hogy hazánk ne maradjon le a többi európai országhoz képest a képzési rendszer átalakításában a Kormány úgy döntött, hogy nem várja meg a készülő felsőoktatási törvény elfogadását, hanem lehetővé teszi a felsőoktatási intézmények számára, hogy már 2006 előtt is átálljanak az új képzési rendszerre.

Az Alkotmánybíróság tegnap úgy döntött, hogy ezt a szabályozást nem kormányrendeletnek, hanem törvénynek kellett volna rögzítenie. Az Alkotmánybíróság tehát nem tartalmi, hanem formai okok miatt kifogásolta a jogszabályt.
Mivel az Alkotmánybíróság a jogszabályt nem visszamenőleges hatállyal semmisítette meg, ezért a kialakult helyzet nem érinti hátrányosan sem a hallgatókat, sem az oktatókat.
A végleges jogi szabályozást a hamarosan a Parlament elé kerülő új felsőoktatási törvény rögzíti. Annak érdekében, hogy a törvény elfogadásáig se legyen jogilag rendezetlen a kérdés, az Oktatási Minisztérium támogatja azokat a képviselői indítványokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a felsőoktatási intézmények kísérleti jelleggel belekezdjenek, illetve folytassák képzési rendszerük átalakítását.


2004. december 7.
OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok