2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közlemény a dohányzásról

2004. április 23.
Az elmúlt napokban több sajtó is hírt adott arról, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, "Lenkovics Barnabás szerint ellentétes a törvényi szabályozással az oktatási tárca rendelete, amely szerint az iskolában elkülönített dohányzóhelyet kell biztosítani a nagykorú tanulók számára."
A megjelent hírekkel kapcsolatosan az Oktatási Minisztérium álláspontja a következő: a közoktatásról szóló törvény rendelkezései alapján az óvodák, iskolák és kollégiumok feladata, hogy gondoskodjanak a nevelés és oktatás egészséges és biztonságos feltételeinek megteremtéséről, a gyermekek, tanulók rendszeres egészségügyi vizsgálatának megszervezéséről. Valamennyi iskolának el kell készítenie az iskolai egészségnevelési és környezeti nevelési programját. Az iskolai egészségnevelési programnak tartalmaznia kell az egészségfejlesztéssel összefüggő iskolai feladatokat, amelynek elkészítéséhez be kell szereznie az iskola-egészségügyi szolgálat véleményét. E törvényi rendelkezésekből egyértelmű, hogy a pedagógusoknak és az iskola minden dolgozójának mindent el kell követnie annak érdekében, hogy megelőzzék a szenvedélybetegség kialakulását, így azt is, hogy a tanulók rászokjanak a dohányzásra. Nem feledhető el azonban, hogy az iskola mellett a szülő felel elsősorban azért, hogy gyermekét megóvja a káros szenvedélyektől.
 
Az iskola felvilágosító, nevelő tevékenysége során rá kell, hogy ébressze a hozzá beiratkozott tanulókat arra, milyen veszélynek teszi ki magát az, aki káros szenvedélynek, így például a dohányzásnak hódol. Hiba lenne azonban azt hinni, azt gondolni, hogy napjainkra a dohányzás elleni küzdelem már olyan eredményt ért el, amely alapján kijelenthető, hogy az iskolába járó nagykorú tanulók között nincsenek jelentős számban olyanok, akik dohányoznak. A közoktatási intézményekben a dohányzás teljes tilalma ellentétben állna a nemdohányzók védelméről szóló törvény rendelkezéseivel, amely egészen pontosan úgy szól, hogy "nem jelölhető ki dohányzóhely közoktatási intézménynek a tanulók által is használt helyiségeiben." Megfordítva e törvényi rendelkezést egyértelmű, hogy olyan helyiség, amely a tanuló által nem használt, kijelölhető dohányzóhelyként.
 
A jelenlegi szabályozás lehetővé teszi, hogy az iskola saját döntése alapján kijelölje azt a helyet - amely természetesen nem lehet tanuló által használt helyiség - ahol a nagykorú tanulók a kiskorú tanulóktól elkülönítve legálisan dohányozhatnak. Ebben az esetben távol lehet tartani a nemdohányzókat és el lehet kerülni az illegális dohányzást, amely veszélyezteti a nemdohányzókat.
 
Nyilvánvalóan a dohányzóhely kijelölése nem menti fel az iskolát az alól a kötelezettsége alól, hogy az érintettek körében tovább folytassa a felvilágosító, nevelő tevékenységét. Kötelessége az iskolának, hogy a dohányzóhelyen megjelent nagykorú tanulók részére megszervezze a felvilágosító munkát, ráébressze a legálisan dohányzókat arra, milyen veszélynek teszik ki önmagukat, társaikat.
 
 
Budapest, 2004. április 23.                                                                OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok