2021. április 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Külföldi továbbképzések tanárok számára

2004. március 1.

430 fő - többségben szakiskolai tanár - külföldi tanulmányútjára kerül sor 2004. februárjában és márciusában az Oktatási Minisztérium által irányított, a Nemzeti Szakképzési Intézet közreműködésével megvalósuló „Szakiskolai fejlesztési program” keretében. A külföldi tanulmányutak célja: az itthon megszerzett tudás elmélyítése, külföldi tapasztalatokkal való gazdagítása.

Az Oktatási Minisztérium szakképzési helyettes államtitkársága három évre szóló fejlesztési programot készített a szakiskolák számára, melynek megvalósítására az előzetes tervek szerint 2003-ban 2 milliárd, 2006-ig pedig összesen 13 milliárd Ft áll rendelkezésre egyrészt az állami központi költségvetésből – részben az Európa Terv keretében -, másrészt a Munkaerőpiaci Alap képzési alaprészéből. A tanulmányutak szervezését végző vállalkozást közbeszerzési eljárás során választották ki: az International House – a Német-Magyar Kereskedelmi Iparkamarával, illetve annak képző központjával együttműködve dolgozta ki és szervezi a programokat, amelyben a résztvevők a fehjlesztési feladatnak megfelelően egyaránttalálkoznak a minisztériumi, iskolai és a szakmai képzést végző vállalkozások, illetve az őket képviselő szervezetek felelős embereivel.

A külföldi továbbképzést hazai képzés előzte meg, ahol az iskolák vezetői, közismereti és szakmai tárgyakat tanító tanárai, külső gyakorlati oktatók, valamint a fenntartó önkormányzatokban a szakiskolákkal foglalkozó munkatársak a változásokra reagálni képes vezetési módszerekkel ismerkedtek meg. A résztvevők másik csoportja pedig az intézményi önértékelési módszereket tanulmányozta. A továbbképzések célországai – Norvégia kivételével – az Európai Unió tagállamai (Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia, Írország, Ausztria, Finnország, Dánia, Németország, Olaszország), ezáltal a résztvevők lehetőséget kapnak olyan kapcsolatok kiépítésére is, amelyek Magyarország csatlakozása után a szakképzés területén folyó újabb, vagy szorosabb együttműködéshez is hozzájárulhatnak.

Az első négy csoport már visszaérkezett Angliából, Franciaországból, Norvégiából és Skóciából. Tapasztalataik igen kedvezőek, a csoportvezetők rövid tájékoztatói alapján a tanulmányutak elérték céljukat: javul a szakiskolai vezetés és a tanárok szakmai felkészültsége, és folytatódik a munka, mely során beépítik a szakképzéssel kapcsolatos fejlesztésekbe a külföldön megszerzett tapasztalatokat is.

Budapest, 2004. február 27.                                                                                              

OM Sajtóiroda

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok