2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Lezárult a második ellenőrzés a Sulinet Expressz Programban

2004. július 27.
Az Oktatási Minisztérium, az Educatio Kht., valamint a Sulinet Expressz Programban (a továbbiakban: Program) részt vevő Szállítók közt létrejött Keretszerződés feljogosítja az Educatio Kht-t, hogy egy általa megbízott szervezettel megvizsgáltassa: a Szállítók betartják-e a Keretszerződést.
 
Az Educatio Kht. a Program kezdete óta második alkalommal élt e jogával, és az ellenőrzéssel Dr. Csilléry Alexandrát bízta meg. Az ügyvédnő által vezetett csoport azt vizsgálta, hogy a Program keretében 2003. június 30-tól 2004. április 30-ig értékesített számítógépek processzorait a Keretszerződésekben rögzített módon szerezték-e be a Programban részt vevő Szállítók (az Oktatási Minisztérium szükségesnek tartotta és tartja, hogy a beszerzési útvonalak áttekinthetősége és ellenőrizhetősége érdekében meghatározza azokat a csatornákat, melyeken keresztül értékesítésre kerülhetett és kerülhet számítógép, illetve számítástechnikai eszköz).
 
A vizsgálatot végzők a Programban részt vevő Szállítók közül - vásárlói bejelentések és a Program lebonyolítását automatikusan koordináló Monitoring rendszer alapján - harmincegyet választottak ki, nekik küldték el 2004. május 12-én az ellenőrzésről szóló értesítést, illetve az ellenőrzéshez szükséges adatkérő lapokat.
 
A 2004. június 14-én lezárult ellenőrzés eredményeiről 2004. június 29-én tárgyalt a Projekt Tanács, amely javaslatot tett a szabálytalanul eljáró, a Keretszerződést megszegő Szállítókkal szembeni szankciókra.
 
A minisztérium illetékesei július 7-én kezdték meg az érintett Szállítókkal a tárgyalásokat, amelyek a mai nappal befejeződtek.
 
A vizsgálat két dologra derített fényt. Egyrészt: a Sulinet Expressz Programban részt vevő cégek beszerzéseinek túlnyomó többsége a Keretszerződésnek megfelelően történt. Másrészt viszont öt Szállító súlyosan megszegte a Keretszerződést. Velük, a rendszeresen szabálytalanul eljárókkal szemben, a Projekt Tanács javaslatát elfogadva, az Oktatási Minisztérium a Keretszerződésben foglalt legsúlyosabb szankciót alkalmazza: kizárja őket a Programból.
 
Az Oktatási Minisztérium hangsúlyozni kívánja a következőket:
  • a kizárások nem érintik a vásárlók adó-visszaigényléseit;
  • a kizárt Szállítók meghatározott idő elteltével ismét pályázhatnak a Programban való részvételre;
  • a minisztérium, illetve az Educatio Kht. rendszeresen ellenőrzi a Sulinet Expressz Programban részt vevő cégeket, még ebben az évben további négy vizsgálatot folytat le;
  • az ellenőrzésre és az esetenként súlyos szankciókra a Sulinet Expressz Program valamint az informatikai piac tisztaságának megőrzése érdekében van szükség.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok