2021. április 17.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nagy siker a Világ - Nyelv vetélkedő

2004. március 5.

Lezárult az Oktatási Minisztérium középiskolai nyelvi vetélkedőjének második fordulója. A Nyelvtanulás Éve keretében megrendezett, három fordulóból álló Világ – Nyelv vetélkedő feladatait a fővárosi és a vidéki középiskolákból az első fordulóban 707 osztály tanulói juttatták vissza a minisztériumba. A vetélkedő, amelynek fődíja egy brüsszeli osztálykirándulás,   áprilisban zárul le.

Az Oktatási Minisztérium 2003 elején indította el Világ – Nyelv programját, az idegennyelv-tudás fejlesztésének nemzeti stratégiáját, és hirdette meg 2003. szeptember 26-án, a nyelvek európai napján a Nyelvtanulás Évét. A program célja, hogy öt év múlva ne legyen olyan középiskolás, aki használható nyelvtudás nélkül hagyja el az iskolapadot. Ennek érdekében vezetik be az idén a nyelvi előkészítő évfolyamot, ahol a kilencedikes diákok egy teljes évig intenzíven tanulhatnak idegen nyelvet és informatikát, az új nyelvi érettségit, amely 2005-től kiválthatja a nyelvvizsgát; valamint lehetővé vált az emelt óraszámú idegennyelv-oktatás.

A program keretén belül hirdette meg az oktatási tárca azt a három fordulós országos nyelvi vetélkedőt, amelynek célja, hogy a játékban résztvevő gimnazisták, szakközépiskolások és szakiskolások figyelmét felhívja az idegennyelv-tanulás fontosságára, valamint, hogy tudatosítsa, hogy az idegen nyelvek ismerete elengedhetetlen az Európai Unióban történő továbbtanuláshoz vagy munkavállaláshoz.

A vetélkedő nem elsősorban a tanulók nyelvtudását méri, hanem lehetőséget biztosít arra, hogy a versenybe benevezett osztályok játékos módon mérhessék össze idegen nyelvi intelligenciájukat, logikájukat és kutatási képességeiket. Az első forduló 18 feladatból állt, amelyek között olyan, a diákok számára izgalmas kérdések is szerepeltek, mint hogy hogyan lehet 30 európai nyelven szerelmet vallani, valamint hogy milyen nyelveken üzent a Voyager űrszonda 1977-ben a földönkívüli civilizációknak.

A Világ –­ Nyelv vetélkedő első fordulójában 220 középiskolából 707 osztály indult el. A játékban részt vevő 170 budapesti és 537 vidéki osztályba megközelítőleg 22 ezer tanuló jár. A feladatokat az ország összes középiskolája októberben kapta meg.

A vetélkedőre benevezett kilenc, tíz, tizenegy és tizenkettedikes évfolyamok osztályaiból egy nyelvtanárokból és nyelvi szakértőkből álló bizottság választotta ki azt az 51, döntőbe jutó osztályt, amelyek a nyelvi kreativitásra és intelligenciára épülő feladatok megoldása terén a legjobb eredményeket érik el.

A tavaszi szünetig tartó vetélkedő fődíja egy rendkívüli osztálykirándulás Brüsszelbe. A fődíj mellett azonban számos egyéb díj is lesz, így többek közt díjakat kapnak a kreativitást igénylő feladatokat legjobban megoldó osztályok is.

                                                                                               Budapest, 2004. március 02.                                                                            OM Sajtóiroda

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok