2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Néhány adat az egyházi közoktatás költségvetési támogatásáról

2004. június 10.
Az elmúlt napokban olyan nyilatkozatok láttak napvilágot, amelyek azt a látszatot keltik mintha az egyházi iskolák finanszírozása veszélybe került volna, ezért szükségesnek tartjuk elmondani, hogy a közoktatás normatív támogatási rendszerében az egyházi intézmények fenntartói kapják legmagasabb egy főre jutó központi költségvetési támogatást tanulóik után. Esetükben a támogatási normatívák összegét ellentétben más - többek között az önkormányzati - fenntartók támogatásával a költségvetési törvény teljeskörűen rögzíti.
A nem állami, nem helyi önkormányzati közoktatási intézmények működtetése a fenntartó feladata, melyhez az állam költségvetési támogatást nyújt. A közoktatás finanszírozását elsődlegesen a központi normatív támogatási rendszer biztosítja, ehhez járul a fenntartók támogatása. A normatív támogatás szektorsemleges, vagyis fenntartótól függetlenül azonos feladat ellátásához azonos mértékű támogatás jár.
 
A helyi önkormányzatok közoktatási feladataik ellátásához a központi (állami) támogatást saját forrásaikkal egészítik ki. A  központi normatívák általában a költségek 65-75%-át fedezik, a hiányzó részt biztosítják a fenntartók.
 
Az egyházak részére az állam ún. kiegészítő támogatást is fizet közoktatási feladatok ellátásához. A kiegészítő támogatás lényegét tekintve az önkormányzati iskolák "fenntartói" támogatásával egyezik meg. Számítási alapja az önkormányzatok ráfordításának az a része, melyet az állami normatívákon felül költenek oktatásra. Az egyházi fenntartók ezen összeg egy tanulóra jutó része alapján újabb "normatívát" kapnak a központi költségvetéstől. Ilyen típusú támogatásban az önkormányzati és más nem állami intézményfenntartók nem részesülnek.
 
Az egyházi fenntartók központi költségvetési támogatása 1999-2004 között két és félszeresére nőtt, ami meghaladja az állami közoktatás támogatásának növekedési ütemét. Az egy tanulóra jutó központi költségvetési támogatási összege is lényeges nagyobb az egyházi intézményekben, mint az önkormányzati iskolákban.
 
E konstrukcióban tehát az egyházi közoktatási intézmények finanszírozása a legbiztonságosabb, tekintettel arra, hogy részükre mind a központi normatívákat, mind a kiegészítő támogatást közvetlenül nyújtja a költségvetés.
 
2001. óta a közoktatási alapnormatívák összege több mint 60%-kal nőtt. A növekedés hatása az egyházi fenntartók körében is ugyanúgy érvényesült, mint az állami, illetve helyi önkormányzati intézményfenntartók körében. Az állami támogatás tehát nem változatlan mértékű, hanem jelentősen - a költségvetési kiadások éves átlagos növekedési ütemét meghaladóan - nőtt.
 
Az egyházi fenntartók természetesen minden más minisztériumi, uniós és egyéb pályázati forráshoz is hozzáférhetnek, megkülönböztetés nélkül vehetnek részt olyan központi programokban, mint a Sulinet, vagy a "Beruházás a 21. századi iskolába" fejlesztési program.
 
 
Budapest, 2004. június    10.                                                                             OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok